Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

FOTO: Creștinii ortodocși îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Preotul Ceaușu: Am pregătit peste 150 de pachete cu alimente pentru enoriași

An de an, pe 26 octombrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, cel al cărui hram îl poartă Biserica „Sfântul Dimitrie‟– Uzină din Focșani, unde slujește părintele Năstase Ceaușu. Biserica „Sfântul Dimitrie‟ – Uzină a fost ridicată de un căpitan pe nume Vicol. Se știe că înainte, pe acest loc, a fost ridicată o bisericuță din lemn, iar în 1700, căpitanul Vicol o dărâmă pentru a construi actuala biserică, din zid, care a fost terminată în anul 1705. Miercuri, pe 27 octombrie, Biserica Ortodoxă Română prăznuiește un alt sfânt, Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, ale cărui moaște se află în Catedrala Patriarhală.

Am stat de vorbă cu pr. Năstase Ceaușu pentru a afla mai multe despre viața Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, dar și despre modul în care va decurge slujba de hram, având în vedere că ne aflăm încă sub incidența pandemiei.

După aproape 26 de ani în care a slujit la parohia din Faraoanele, pr. Năstase Ceaușu a venit la Focșani, la Biserica „Sfântul Dimitrie‟- Uzină, unde slujește de 7 ani. În anul 1988, când, după ample lucrări, biserca a fost resfințită, pr. Mihai Horotniceanu a hotărât să acorde și al doilea hram bisericii, și anume pe Sfântul Antonie cel Mare, „sfânt care a trăit 105 ani, în pustiul Egiptului, hrănindu-se cu grâu și finic. Era în legătură cu Dumnezeu tot timpul‟.

Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir s-a născut într-o familie de oameni credincioși care l-au învățat dragostea și respectul față de Biserica Lui Hristos. „Sfântul Dimitrie s-a născut la Tesalonic din părinți credincioși într-o vreme când nu prea aveai voie să-ți manifești credința. S-a născut în a doua jumătate a secolului al III-lea, după anul 250, într-o casă de oameni deosebiți, tatăl său fiind prefectul cetății Tesalonicului, care pe atunci se numea Solun. Părinții săi nu puteau să-și manifește credința pentru că păgânismul era în floare. Însuși împăratul era socotit zeu și trebuia să i se aducă închinare ca unui Dumnezeu. Se spune că în palatul lui, la Tesalonic, tatăl Sfântului Dimitrie avea o cameră specială, secretă, unde ținea icoana Mântuitorului Hristos și icoana Maicii Domnului și unde intra și se ruga. Când Dimitrie a crescut, părinții l-au dus și pe el acolo și i-au arătat icoana Mântuitorului spunându-i: «Acesta este Dumnezeu nostru. El este Împăratul Cerului și al Pământului»‟, povestește pr. Năstase Ceaușu.

După ce tatăl său a murit, Dimitrie a fost numit prefectul Tesalonicului și general al armatei din zonă chiar de către împăratul Maxilian. „A fost ridicat la această funcție la o vârstă destul de tânără, cu toate acestea, Sfântul Dimitrie manifesta credința ortodoxă pe care o primise de la părinți și în care a fost crescut. Făcea bine, împărțea săracilor multe din avuțiile sale, era milostiv și încerca să dea fiecăruia după dreptate. Auzind că Dimtirie este creștin, împăratul Maximilian vine în cetatea Tesalonicului și-l pune pe Dimtirie la probă ca să jertfească zeilor și însuși pe împărat să-l considere Dumnezeu. Atunci, Dimitrie răspunde cu multă demnitate: «Împărate, eu îmi fac datoria, te recunosc pe tine ca împărat aici, pe pământ, ascult ordinele tale, dar a aduce zeităților păgâne care n-au suflet, n-au viață, închinare ca lui Dumnezeu, nu se poate. Dumnezeu este unul singur». Atunci, împăratul l-a luat pentru un moment, zicând că se va răzgândi, și-l va băga într-o temniță undeva în adâncurile palatului din Tesalonic‟, povestește preotul Năstase Ceaușu.

Ucis în temniță de soldații împăratului

Se spune că împăratului Maximilian era dornic de distracții și de serbări destul de sângeroase. În perioada în care Dimitrie era întemnițat, creștinii cădeau pradă în mâinile unui anume Lie, care făcea parte din escorta împăratului, un bărbat vânjos cu aliură de sportiv. Acest Lie îi omora pe credincioși fără milă, lucru care l-a determinat pe unul dintre ucenicii Sfântului Dimitrie să meargă la acesta în temniță și să-i ceară binecuvântare pentru a se putea lupta cu Lie. „«Iată ce se întâmplă, mulți creștini mor. Dă-mi binecuvântare ca să mă duc să mă lupt cu acest Lie». Și Sfântul Dimitrie îl binecuvântează, spunând: «Mergi, cu Lie te vei lupta și pe Hristos vei mărturisi». Așa se și întâmplă. Se prezintă în fața împăratului spunând că și el vrea să se lupte cu acest Lie. Împăratul îl vede tânăr, frumos și spune: «Păi tu nu vezi pe câți i-a omorât?!», și ucenicul îi spune: «Nu vreau să mă lupt!». Ajungând față în față cu Lie, acesta se uita cu dispreț la el și se încrâncenează în luptă și, cu ajutorul Lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Sfântului Dimitrie, Lie este ucis, aruncat el de data aceasta în sulițe. Împăratul s-a întristat foarte tare și și-a dat seama că, de fapt, Dimitrie este cel care a creat această stare și-i trimite pe ostași să-l ucidă pe Dimitrie în temniță‟, povestește pr. Năstase Ceaușu.

În tot acest timp, Sfântul Dimitrie se ruga în temnița care-i devenise un fel de bisericuță, luminată fiind de harul Lui Dumnezeu. Se spune că Sfântul Dimitrie fusese prevestit de Dumnezeu că va părăsi această viață, trimițând îngerii să-i pună o cunună pe cap și spunându-i: „Bucură-te, luptătorule al Lui Hristos, Dimitrie. Iată că ai aflat înaintea Lui Dumnezeu binecuvântare și har‟. „Așa cum Hristos a fost însulițat în coastă pe cruce, și Sfântul Dimitrie le-a cerut ostașilor ca prima suliță să-i fie înfiptă în coastă, murind pe data de 26 octombrie 303. Sfântul Dimitrie a fost înmormântat la locul execuției, și după ani de zile moaștele lui vor fi descoperite când se vor săpa șanțurile pentru biserica mare ce se află și astăzi în Tesalonic, și care-i poartă numele. Asta face harul Lui Dumnezeu, penetrează viața omului încât și trupul lui devine nestricăcios. Sfinții devin pentru noi mijlocitori înaintea lui Dumnezeu. Nu-i cinstim pe sfinți ca pe Dumnezeu, dar ne rugăm lor pentru că ei, oameni fiind, au biruit toate aceste încercări ale vieții și au mărturisit credința‟, precizează pr. Năstase Ceaușu.

Moaștele Sfântului Dmitrie, Izorâtorul de Mir au fost așezate în biserica din Tesalonic, iar pr. Năstase Ceaușu spune că: „Sfântul n-a îngăduit ca de acolo să i se ia vreo părticică din moaște. Moaștele sunt întregi‟. Tot pr. Năstase Ceaușu ne povesteșe una dintre minunile mucenicului-ostaș din Tesalonic: „Sfântul Dimitrie a apărat cetatea Tesalonicului de foamete, făcând ca niște corăbii cu grâu să eșueze spre portul Tesalonicului și, astfel, grânele au fost vândute acolo și populația a scăpat de foame. Sunt multe minuni pe care Sfântul Dimtrie le-a făcut. Sunt persoane care poartă numele Sfântului Dimitrie și acestea au o evlavie sporită, sau cel puțin așa ar trebui să fie, față de Sfântul Dimitrie, îi fac acatistul, și alte rugăciuni, și-l cheamă pe Sfântul Dimitrie în ajutor. Acum, de sărbătoarea lui, toată creștinătatea își îndreaptă atenția spre Sfântul Dimitrie, cerându-i ajutor în rugăciunile pe care le fac și oamenii vin cu drag și la bisericile care poartă hramul Sfântului Dimitrie, așa cum am văzut cu câtă dragoste se duc și îndură chiar și frig, și burniță, la Cuvioasa Parascheva sau la Sfântul Dimitrie Basarabov la București‟.

Oamenii care merg în pelerinaj la București în aceste zile, se închină Sfântului Dimitrie cel Nou, sau Basarabov, sfânt care a trăit în sudul Dunării. „Sfântul Dimitrie Basarabov a fost un om foarte simplu, monah, care a dus o viață sfântă. Este trăitor cu 1.000 de ani după Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, și printr-o întâmplare fericită, moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov au ajuns la București, devenind ocrotitorul Capitalei. Zilele acestea sunt adevărate procesiuni, manifestări de credință, de evlavie pentru Sfântul Dimitire Basarabov care este prăznuit în ziua de 27 octombrie‟, explică pr. Năstase Ceaușu.

Am pregătit peste 150 de pachete cu alimente‟

Pregătirile pentru hramul Bisericii „Sfântul Dimitrie‟ – Uzină din Focșani au început de zilele trecute, preotul Năstase Ceaușu spunând că va împărți credincioșilor care vor participa la slujbă peste 150 de pachete cu alimente, respectându-se măsurile de protecție sanitară impuse în contextul pandemiei de COVID-19. „Luni seară, începând cu ora 16:00, începem slujba Acatistului Sfântului Dimitrie, după aceea urmează slujba Vecerniei intrând deja în sărbătoarea de marți, apoi oficiem o slujbă specială, Litia, unde vor fi pomenite pomelnicele tuturor celor care fac parte din parohia aceasta și de pretutindeni. Marți, vor fi împărțite pachete cu mâncare celor care vor participa la slujbă. Am pregătit peste 150 de pachete, sperăm să avem cui să le dăm. Marți începem cu slujba de dimineață, Utrenia, iarăși Acatistul Sfântului Dimitrie după care Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, iar la urmă vom încheia cu un parastas pentru ctitorii bisericii, cei de la începuturi și până astăzi, și pentru toți cei care, de-a lungul timpilui, au depus osteneala lor în întreținerea acestei biserici care, după anul 1910, era aproape o ruină‟, spune pr. Năstase Ceaușu.

Postul de bucate trebuie să fie însoțit de postul de păcate

Trecem printr-o perioadă în care nesiguranța zilei de mâine este din ce în ce mai pregnantă, iar frica pune stăpânire pe mulți dintre noi. Cu toate acestea, speranța că vom învinge, ne aduce o rază de lumină în priviri și căldura credinței în inimă. „Să luăm seama la înaintașii noștri care și-au păstrat credința chiar cu prețul vieții, așa cum a făcut Sfântul Dimitrie care n-a precupețit viața pentru onoruri, ci chiar cu dragoste s-a supus jertfei. Ce este jertfa?! Jertfa este atunci când sufletul poruncește trupului că sunt valori mai mari decât viața. Ar trebui să fim conștienți că noi suntem apraținătorii unei biserici care s-a clădit pe jertfa sfinților, de aceea trebuie cinstiți. M-aș gândi la cuvintele lui Brâncoveanu care a fost pus în dilemă, ori se musulmanizează și trăiește, ori va muri dacă nu renunță la credința ortodoxă, iar el a spus: «Am pierdut tot, să nu ne pierdem sufletele». Să avem grijă să nu ne pierdem sufletele, să fim mai tari în credință, o credință mărturisitoare; nu-i de ajuns numai să crezi, ci trebuie să dai și dovada în ce crezi, să-L iubești pe Dumnezeu.

Avem o vorbă în biserică: postul de bucate trebuie să fie însoțit de postul de păcate. Atunci e postul integral, când e unit cu rugăciunea, cu fapta bună și cu o atenție mai sporită asupra ta și nu neapărat asupra altora. Cel mai mare război, îl avem cu noi înșine. Când reușim să ne punem pe noi în ordine, când reușim să ne punem rânduială în minte, punem rânduială și în viață. Neagoe Basarab a spus la un moment dat: «Nu cunosc alt Rai, mai frumos decât fața Lui Hristos». Să ajungem prin rugăciunile sfinților, ale Sfântului Dimitrie, să vedem și noi fața Lui Hristos așa cum și-a dorit voievodul Neagoe Basarab‟, conchide preotul Năstase Ceaușu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?