Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

La instanță și la biserică, FĂRĂ certificat verde

De astăzi, accesul în instituțiile publice este permis doar pe baza certificatului verde care atestă vaccinarea completă, trecerea prin boală sau efectuarea unui test recent. Sunt, însă, câteva excepții. Printre acestea, și instanțele judecătorești. Aceasta înseamnă că atât justițiabilii cât și avocații și consilierii juridici, experții ș.a.m.d. pot intra în sediile instanțelor din Vrancea – la Focșani, Adjud și Panciu – doar respectând aceleași reguli impuse ca și până acum: purtarea măștii, distanțarea, măsurarea temperaturii corporale.

Anunțul oficial a fost făcut de Curtea de Apel Galați, în circumscripția căreia se află și instanțele vrâncene. Accesul persoanelor în sediile instanțelor din circumscripția Curții de Apel Galați NU SE VA FACE PE BAZA CERTIFICATULUI DIGITAL DE VACCINARE COVID-19, deoarece autoritățile competente au hotărât că prevederile legale recent adoptate nu se aplică și instanțelor de judecată. (…) Drept urmare, accesul în sedii al justițiabililor, avocaților, consilierilor juridici, experților, al publicului și al angajaților se va face ca și până acum, pe baza verificării temperaturii corporale. Sunt aplicabile în continuare toate prevederile Ordinului nr. 16/13.05.2020 al Președintelui Curții de Apel Galați, cu modificările și completările ulterioare, disponibil, în formă actualizată. Vă rugăm, în această perioadă, să fiți foarte atenți la respectarea tuturor măsurilor de protecție împotriva răspândirii epidemiei COVID-19 și să urmați toate indicațiile medicilor și autorităților competente. Sănătatea fiecăruia dintre noi determină bunul mers al instanțelor judecătorești, se arată într-un anunț postat pe pagina de Facebook a CA Galați.

Decizia de a include instanțele printre locurile în care nu este necesară prezentarea certificatului verde a fost comunicată chiar de secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Lămurirea a fost solicitată la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, în condițiile în care ordonanța de urgență care instituia noile măsuri aplicabile începând de astăzi nu specifica nimic despre instanțele judecătorești. Iar din răspuns reiese că și în parchete sunt aceleași reguli. Liberul acces la justiție este consacrat, ca drept cetățenesc fundamental (…). Accesul liber la justiție reprezintă un principiu fundamental al organizării oricărui sistem judiciar democratic și care îi conferă oricărei persoane dreptul de a se adresa în mod efectiv instanțelor judiciare competente, împotriva actelor care violează drepturile ce îi sunt recunoscute prin Constituție sau prin lege. (…) Se poate constata că, la nivelul instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, legiuitorul a înțeles să reglementeze în mod distinct modalitatea de organizare a acestora în contextul pandemiei de Covid-19. În concluzie, (…) în măsura în care legiuitorul a stabilit printr-un demers legislativ special organizarea și desfășurarea activității la nivelul instanțelor judecătorești și a parchetelor de pe lângă acestea, apreciem că prevederile HG 1130/2021 nu intră în conflict și nu sunt aplicabile domeniului justiției, se arată în răspunsul transmis către CSM și, mai departe, către instanțe.

Raed Arafat a fost întrebat vineri de jurnaliști care sunt argumentele științifice pentru care accesul în interiorul bisericilor este permis fără prezentarea unui certificat anti-COVID, în timp ce pentru activitățile recreative în aer liber spre exemplu este obligatoriu să nu fie mai mult de 10 persoane care nu locuiesc împreună și acestea să dovedească faptul că sunt vaccinate sau trecute prin boală. „Sunt măsuri care se iau, nu neapărat să ai argument științific. Nu închidem activitățile religioase, dar punem condiția de mască obligatorie și distanță de 2 mp între persoane. E o decizie votată la nivelul CNSU și sunt mai multe considerente luate în calcul pe lângă baza științifică oferită de către medici. Asta este decizia luată la acest moment”, a declarat vineri secretarul de stat Raed Arafat. „S-a considerat activitate esențială, cum este să te duci la alimentară, cum este să te duci la farmacie, s-a considerat că acolo nu se impune certificatul verde și se impun doar anumite măsuri de sănătate publică. Medical, dacă vrem strict medical, înseamnă că oriunde intri trebuie să fie testat, inclusiv la alimentară, dar nu putem. Sunt unele chestii esențiale. S-a considerat activitatea religioasă a fi una esențială și atunci s-a impus această regulă”, a mai spus Arafat.

Începând de astăzi, accesul va fi permis doar cu certificat verde în instituții, malluri, hoteluri, etc. Nunțile și botezurile sunt interzise 30 de zile, iar masca de protecție devine obligatorie peste tot. Totodată, din 25 octombrie, carantina de noapte este instituită între orele 22.00 și 5.00, o măsură care nu se aplică persoanelor vaccinate sau celor care au trecut prin boală. Magazinele se vor închide de la ora 21.00. Persoanele nevaccinate care ies din casă pe timpul nopții trebuie să aibă un motiv întemeiat și o declarație pe propria răspundere completată și semnată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?