Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Mai puțin de jumătate dintre medicii de familie din Vrancea își vaccinează anti-Covid pacienții. „Vaccinul nici nu te omoară, nici nu te lasă impotent”

La începutul acestei săptămâni, dr. Grigore Hanță (FOTO), președintele Patronatului Medicilor de Familie din Vrancea, a participat la o ședință de lucru la Prefectură, „convocată cu scopul de a analiza măsurile considerate a fi oportune în vederea limitării riscurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2‟. Soluția nu este străină nimănui: „Dacă vrem să se oprească pandemia, singura soluție e vaccinarea!‟. Cu toate acestea, majoritatea populației nu privește cu ochi buni această decizie. „Concret, la ședința de marți s-a discutat despre ce trebuie să se facă și nu se face. Trebuie lămurită populația antivaccinistă de necesitatea vaccinării. Problema este că avem 30% din populație vaccinată, ceea ce va duce la restricții majore și, probabil, la lockdown total. Țările civilizate au deja 70-80% din populație vaccinată, și-și desfășoară activitatea în condiții normale, la noi a fost o bâlbâială totală din partea autorităților, la începutul vaccinării. Antivacciniștii au fost mult mai vocali și mult mai hotărâți decât autoritățile, iar populația nu ascultă părerile specialiștilor‟, spune dr. Grigore Hanță.

Campania de vaccinare din România a debutat în data de 27 decembrie 2020, prima persoană vaccinată fiind o asistentă medicală generalistă care a preluat primul pacient din România confirmat cu noul COVID-19. Ulterior, vaccinul a fost disponibil personalului din sistemul medical public și privat, persoanelor vârstnice și celor cu boli cronice, iar în cele din urmă, s-a ajuns și la vaccinarea populației generale. Acum, la aproape un an de la debutul campaniei de vaccinare, populația este reticentă în fața vaccinurilor. „Din ianuarie și până în iulie (2021), am vaccinat peste 12.000-15.000 de oameni cu Pfizer sau Moderna la Centrul de Vaccinare de la Odobești. În prezent, centrul este coordonat de DSP. Din momentul în care am văzut că a scăzut adresabilitatea către centru, am renunțat să mă duc acolo să pierd timpul și am luat Johnson&Johnson la cabinet și, cine dorește să se vaccineze cu acest vaccin, se poate vaccina, cine vrea cu Pfizer sau cu alt vaccin, are posibilitatea să meargă unde dorește. Vaccinuri sunt, vaccinuri s-au și aruncat la un moment dat pentru că a expirat timpul de păstrare a vaccinului dezghețat. Populația umple spitalele, spitalele sunt sufocate, cabinetele medicilor de familie sunt sufocate la rândul lor și cred că la un moment dat o să clacăm și noi‟, atrage atenția medicul.

59 medici de familie din Vrancea vaccinează la cabinetele lor

Dr. Grigore Hanță spune că toți medicii de familie au posibilitatea de a vaccina la cabinetele lor, însă nu toți fac acest lucru. Dintr-un total de aproximativ 135 de medici de familie care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, potrivit statisticilor Direcției de Sănătate Publică (DSP), doar 59 de medici de familie vaccinează la cabinetele lor. „Posibilitatea o au toți, dar nu vaccinează toți medicii de familie. În ceea ce mă privește, atât timp cât la Centrul de Vaccinare de la Odobești se vaccinează cu Pfizer, eu la cabinet vaccinez cu Johnson&Johnson, însă mai sunt și alți colegi care vaccinează și cu Pfizer‟, spune dr. Grigore Hanță.

Reprezentanții DSP Vrancea au transmis faptul că în momentul de față, 59 de medici de familie vaccinează: 19 în mediul urban și 40 în mediul rural. În total, până miercuri, au fost administrate în total aproape 8.000 de doze de vaccin în cabinetele medicilor de familie.

În Focșani, doar 13 medici de familie vaccinează anti-Covid în cabinetele lor, în Adjud (2), Mărășești (1), Odobești (1), Panciu (2). În mediul urban, la medicii de familie, 90% din populație s-a vaccinat cu Johnson% Johnson și 10% cu BioNTech, Pfizer. Același procent este valabil și în mediul rural, excepție făcând Nereju, unde un medic de familie vaccinează cu Moderna. În ceea ce privește mediul rural, sunt 37 de localități în care oamenii pot merge la medicii de familie în vederea vaccinării anti-Covid. Este vorba despre: Homocea (1), Câmpineanca (1), Tulnici (2), Fitionești (1), Ruginești (1), Vârteșcoiu (1), Sihlea (1), Gura Caliței (1), Pufești (1), Râmniceni (Măicănești) (1), Vidra (1), Tănăsoaia (1), Nistorești (1), Tătăranu (1), Suraia (2), Voetin (Sihlea) (1), Păunești (2), Răstoaca (1), Bălești (1), Nănești (1), Garoafa (1), Slobozia Bradului (1), Biliești (1), Bolotești (1), Țifești (2), Vrâncioaia (1), Vidra (1), Nereju (1), Corbița (1), Hângulești (1), Vânători (1), Vizantea Livezi (1), Golești (1), Bordești (1), Paltin (1) și Gologanu (1).

Potrivit ultimei raportări transmise de Biroul de comunicare al Prefecturii Vrancea, „până la data de 20 octombrie 2021, la nivelul județului Vrancea au fost administrate 140.354 doze, din care: doza 1- 77.153, doza 2- 55.965 și doza 3- 7.236. Din numărul total al dozelor de vaccin anti Covid-19 administrate – 8.388 doze de vaccin AstraZeneca; 12.990 doze de vaccin Johnson&Johnson; 14.989 doze de vaccin Moderna și 103.987 doze de vaccin Pfizer BioNTech. În data de 20.10.2021, au fost administrate 1170 doze după cum urmează: 0 doze de vaccin AstraZeneca; 300 doze de vaccin Johnson & Johnson, 21 doze de vaccin Moderna și 849 doze de vaccin Pfizer BioNTech‟.

Reacții adverse sunt foarte, foarte rare și minore‟

Cei mai mulți dintre cei care nu s-au vaccinat încă spun că nu au făcut acest pas de teama reacțiilor adverse. Iată ce spune dr. Grigore Hanță cu privire la acest aspect: „reacții adverse sunt foarte, foarte rare și minore. În aproape 8-9 luni de vaccinare, n-am întâlnit nici în centrul de vaccinare de la Obobești, nici în cabinetul meu, reacții adverse serioase. Sigur, se poate înroși locul inoculării, sau poate fi dureros locul inoculării, dar nu este adevărat ce spun unii și alții că rămâi impotent sau că te omoară vaccinul. La AstraZeneca au apărut câteva reacții un pic mai serioase în a doua sau a treia zi, adică amețeală, oboseală sau dureri musculare. În momentul în care pacienții vin la cabinet și spun: «știu mai bine decât dumneavostră, că am citit pe Facebook sau pe internet» sau: «omorâți oamenii, puneți cipuri, rămânem impotenți», este greu să-i lămurești și să le explici că poți trata o eventuală reacție adversă a vaccinului, dar nu-i poți salva din pragul morții, infectați fiind cu COVID-19. Bineînțeles că-mi pare rău de toți cei care pierd lupta cu acest virus; și eu am pierdut două paciente răpuse de virus, cu comorbidități, care au murit înainte să apară vaccinul‟.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Vrancea, „până la data de 20 octombrie 2021, s-au înregistrat în total 106 reacții adverse (forme ușoare)‟. Președintele Patronatului Medicilor de Familie din Vrancea spune că soluția concretă de care are nevoie atât Vrancea, cât și întreaga țară este: „lămurirea acestei populații cu privire la faptul că vaccinarea este singura soluție. Toate bolile care în trecut decimau populația globului, au fost reduse și unele chiar eradicate, prin vaccin‟.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?