Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607
Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607

Niciun loc liber la ATI în Vrancea! Spitalul Județean este la limită și în ceea ce privește stocul de antivirale. „Cazurile sunt mai multe și mai grave”

Coronavirus Vrancea, valul IV! Este valul nevaccinaților, spun cei implicați în actul medical din județ. Probabil nimeni nu a calculat la începutul pandemiei că vor întâlni situația de astăzi, deși mereu s-a vorbit de riscuri și consecințe. În acest moment, toate cele 27 paturi de la ATI din Vrancea – 10 la Spitalul Municipal Adjud și 17 la Spitalul Județean, unde sunt îngrijiți pacienți Covid, sunt ocupate, la fel cum sunt ocupate și paturile Covid din alte secții. Aceasta în condițiile la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani abia ce fusese suplimentat numărul de paturi la ATI. Toată lumea este supra-solicitată, este exact ceea ce vedem și auzim în fiecare zi. Este cu mult mai complicat față de situația anterioară, cazurile sunt mai multe și mai grave. Oamenii rămân mai mult decât trebuie la domiciliu, considerând că va trece. Apoi, medicamente specifice nu se găsesc în rețelele farmaceutice deschise. Și toate acestea fac să se întâmple ceea ce vedem în fiecare zi. Personalul este, numai că lucrează în condițiile pe care le știm, cu urgențe foarte multe, este foarte complicat, ne-a spus liderul Sindicatului Sanitas Vrancea, Claudiu Grosu.

O altă problemă este aceea că medicamentele antivirale și antiinflamatorii folosite și recomandate în tratarea Covid-19 se distribuie în acest moment în spitale prin rețeaua Unifarm, care ține de Ministerul Sănătății. Sau, în anumite cazuri, cum este și Spitalul Județean, necesarul este asigurat cu ajutorul contractelor încheiate în acest sens cu firmele farmaceutice, însă nici furnizorii nu mai fac față valului de cereri. Iar cererile sunt mari, dat fiind că pe zi ce trece ajung în spital tot mai mulți pacienți în stare gravă.

Spre exemplu, la nivelul Spitalului Județean au fost folosite în doar o săptămână aproximativ 50 de pastile pentru fiecare pacient. În acest moment, spitalul este la limită în ceea ce privește stocul de antivirale, în condițiile în care Ministerul distribuie aproximativ 5% din necesarul solicitat. Poate și pentru că în alte județe situația este mult mai gravă, cu toate că și în Spitalul Județean sunt ocupate toate paturile în acest moment. Este o situație dură care a fost ignorată până acum. Vin și fac paradă la televizor că au făcut rost de 5.200 de flacoane de doze de anticorpi monoclonali. Fără medicație… Ministerul îți dă doar câteva flacoane, ce să faci cu ele? Când populația trebuia să aibă în farmacii, pentru a se putea trata înainte de a ajunge la spital. În acest moment, când ajung la spital, deja ajung cu forme grave. Iar acum nici în spitale nu au ce le trebuie, avertizează Claudiu Grosu.

Potrivit unei comunicări oficiale a Ministerului Sănătății, pe 19 octombrie a fost distribuită o nouă tranșă de Remdesivir în spitale, adică 8.570 de flacoane de 100 mg din stocul existent. Medicamentul a ajuns în 94 spitale din toată țara pentru tratarea pacienților infectați cu SARS-Cov-2 cu forme medii de boală, anunțau autoritățile. Însă în ciuda tratamentelor aplicate, bolnavii se recuperează extrem de greu, aceasta în cazurile fericite. Pentru că în acest val IV al pandemiei, în care cei mai mulți dintre români nu cred, cei infectați, mare parte nevaccinați, așteaptă până în ultimul moment să apeleze la ajutorul specialiștilor. Abia când „banala răceală” devine într-adevăr problematică decid să vină la spital, când deja sunt afectați plămânii. La limită este așadar și oxigenul, dat fiind că, spre exemplu, pacienții care sunt internați în Spitalul Județean pe locurile destinate celor infectați cu Covid-19 au nevoie de ajutor suplimentar pentru a respira. Așadar nu doar cazurile critice, fiind folosite atât concentratoare, cât și oxigenul. Explicația este simplă: pacienții se desaturează foarte repede, ne-au spus surse din spital, dat fiind că stau acasă până în ultimul moment, după câteva zile de „banală răceală”, când plămânii deja sunt afectați.

De altfel, valul acesta a necesitat și modificări în Spitalul Județean. Odată cu suplimentarea numărului de paturi pentru pacienții Covid și „inactivarea” unor secții și departamente, personalul medical care era în acestea a fost relocat, pentru a face față situației. În unele sectoare personalul a fost astfel dublat sau chiar triplat, dat fiind că pacienții sunt dependenți de oxigen și au nevoie de supraveghere permanentă.

Modificări au fost aduse și în programul de la morga spitalului, unde se fac ture dimineața și după-amiaza, pentru că din cauza numărului mare de persoane decedate exista pericolul să se blocheze toată activitatea. Chiar și cu tratamentele cu anticorpi situația este una tragică în spital. Pentru că, deși Spitalul Județean a primit de la Minister anticorpi monoclonali, aceștia se folosesc doar în anumite situații, după un anumit protocol. Potrivit Ministerului Sănătății, în Vrancea au ajuns anticorpi monoclonali pentru 36 de pacienți, toți fiind aduși la Spitalul Județean. În total, în țară au fost distribuite 5.206 fiole de anticorpi monoclonali pentru tratarea unui număr de 2.603 pacienți. Repartizarea s-a realizat în conformitate cu deciziile comisiei de boli infecțioase și a ținut cont de rata de infectare la mia de locuitori din localitate, numărul de pacienți internați și cel al personalului medical specializat pentru administrare, disponibil în unitățile sanitare. Asemenea altor medicaţii antivirale, eficienţa anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 7 zile, când de multe ori replicarea virală a diminuat semnificativ şi începe producerea de anticorpi specifici de către pacient, comunica MS pe 14 octombrie, subliniind că cele 5.206 fiole de anticorpi monoclonali reprezintă o donație a statului italian.

Concluzia ar fi că ce vedem la televizor, situația spitalelor sufocate la propriu de pacienți este aceeași peste tot, dincolo de dubiile pe care le au în continuare cei care sunt convinși că totul este o farsă, iar cei care cred și confirmă existența și virulența virusului sunt considerați a fi cu toții plătiți. Atât de bine „plătiți” sunt cei din sistem, încât nici măcar promisiunile făcute de autorități în ceea ce privește sporurile acordate celor implicați direct în lupta cu pandemia nu au fost onorate în totalitate.

Spre exemplu, anul trecut au fost doar vorbe în vânt. Cadrele medicale din Vrancea – cel puțin – nu au primit nimic în plus. Nu că ar fi cerut, ci s-a reglementat acordarea de sporuri prin acte normative, numai bune pentru a fi încălcate de chiar cei care ar fi trebuit să aplice legea. Suntem în continuare cu sporuri neacordate din prima parte a pandemiei, adică aproape tot anul 2020, când nu s-a acordat nimic din ceea ce era cuprins în legislație. Vina e undeva la mijloc – și Ministerul Sănătății a încercat să blocheze acordarea acestor drepturi, iar la nivelul spitalelor nu s-a respectat legislația. Mai târziu s-au lămurit, abia din decembrie. Noi, ca sindicat, avem procese deschise pentru aceste drepturi și pentru Spitalul Județean și pentru colegii din Spitalul Municipal Adjud. Oamenii au fost supuși permanent riscurilor, ne-au murit colegi, au murit soți, soții ai colegilor noștri. Oameni tineri, 40, 50 de ani. Am avut sute de colegi care s-au îmbolnăvit, până la apariția vaccinului. Inclusiv acum, dar au făcut formă mai ușoară. Cu toate acestea nu știi niciodată cum reacționează organismul, ne-a mai spus liderul Sanitas Vrancea, Claudiu Grosu.

Spitalul Militar sprijină Spitalul Județean

Numărul persoanelor care au murit, în Vrancea, infectate cu Covid ajunsese ieri la 660. Numai în ultimele 24 de ore muriseră cinci femei și cinci bărbați, toți nevaccinați. Conform Prefecturii, până la data de 19 octombrie 2021, la nivelul județului Vrancea, au fost administrate 139.184 doze de vaccin anti-Covid, din care: Doza 1- 76.472;  Doza 2- 55.838; Doza 3- 6.874. În data de 19.10.2021, au fost administrate 915 doze de vaccin.

Săptămâna trecută, Prefectura a arătat că, din 5 octombrie, este operațional un protocol de colaborare încheiat între Spitalul Județean „Sf. Pantelimon” și Spitalul Militar ,,Dr. Alexandru Popescu” Focșani, protocol în baza căruia, Spitalul Militar „preia din pacienții nonCovid internați la spitalul județean, ce prezintă traumatisme ortopedice grave și urgență de operare”. Până pe 15 octombrie, la unitatea sanitară a MApN fuseseră preluați și operați „4 pacienți nonCovid cu traumatisme ce au necesitat intervenție chirurgicală de urgență și 3 pacienți nonCovid cu afecțiuni pneumologice”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?