Iohannis: Începând de luni, toți elevii intră în vacanţă; mască obligatorie peste tot, circulaţie restricţionată noaptea, acces cu certificat verde

0
933

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că, începând de luni, elevii vor intra în vacanţă pentru o perioadă de două săptămâni. „Este evident că şcolile sunt puternic afectate şi prin elevii care sunt infectaţi (cu SARS-CoV-2), dar şi prin personalul, profesorii, învăţătorii care se îmbolnăvesc. În mod normal, începând de luni, deci, de săptămâna viitoare de luni, va fi vacanţă pentru cei mici. S-a decis astăzi ca această vacanţă să fie valabilă nu numai pentru ciclul primar, ci şi pentru gimnaziu şi liceu pentru două săptămâni. Deci, începând de luni este vacanţă şcolară”, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni, după şedinţa de lucru cu responsabilii guvernamentali privind gestionarea pandemiei de COVID-19.

Șeful statului a declarat că, începând de săptămâna viitoare, vor fi instituite mai multe restricţii pentru oprirea pandemiei, printre care instituirea obligativităţii măştii „peste tot”, restricţionarea circulaţiei pe timpul nopţii, cu excepţia celor vaccinaţi, pe timpul zilei accesul urmând a fi permis la diverse activităţi doar cu certificatul verde. „Până când vă convingeţi să vă vaccinaţi, din păcate, este nevoie de restricţii, prin care putem să avem grijă de cei mai vulnerabili (..) Când vorbim despre protecţie individuală, nu întâmplător am venit cu mască. Începând de luni, masca redevine obligatorie peste tot. Şi în interior şi în exterior şi la şcoală şi în târguri şi la cinematograf şi când vă plimbaţi pe stradă este obligatoriu să aveţi mască. Este regretabil, dar trebuie să instituim restricţii, care vor intra în vigoare de luni. Guvernul va hotărî în cel mai scurt timp, vineri, foarte concret, ce restricţii intră în vigoare. Asta după ce Comitetul Naţional şi experţii vor stabili cu toate detaliile aceste norme şi le vor transpune şi în limbaj juridic”, a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Preşedintele a dat şi alte exemple de restricţii care vor intra în vigoare de luni. „Vreau să dau câteva exemple, care nu sunt exhaustive. De exemplu, va fi restricţionată circulaţia noaptea, excepţie făcând cei vaccinaţi şi cei cu legitimaţie de serviciu, care au treabă legitimă de rezolvat. În timpul zilei, la majoritatea activităţilor, accesul va fi permis numai cu certificatul verde, iar cei nevaccinaţi din păcate vor avea o sumedenie de restricţii. Aceste lucruri se vor îmbunătăţi pe măsură ce lumea înţelege să se vaccineze şi vom scăpa de această pandemie”, a adăugat şeful statului.

„Vaccinarea opreşte pandemia”

Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat că singura soluţie este vaccinarea împotriva SARS-CoV-2. „Am discutat despre vaccinare, şcoli şi restricţii. Vreau să fiu foarte clar din capul locului: dacă vrem să se oprească pandemia, sigura soluţie este vaccinarea. Vaccinarea opreşte pandemia”, a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni. Şeful statului a arătat că acest lucru este demonstrat de situaţia din alte state. „Ştiu că sunt mulţi care vă spun că nu este aşa. Haideţi să vedem ce se întâmplă în lume. În vestul Europei, unde lumea s-a vaccinat în masă, 70 – 80% dintre oameni s-au vaccinat, s-au relaxat, pandemia, practic, nu mai are impact. În partea noastră a Europei, unde lumea este reticentă din varii motive la vaccinare, suntem în plin val pandemic, iar la noi în România s-a declanşat o adevărată catastrofă cu sute şi sute de decese în fiecare zi, cu zeci de mii de oameni care se infectează zilnic. Deci, dragi români, dacă vreţi să terminăm cu această pandemie vaccinaţi-vă, dacă vreţi să nu ajungeţi la spital şi să nu ajungeţi la terapie intensivă, vaccinaţi-vă”, a explicat preşedintele.

El a mai transmis românilor să nu-i creadă pe cei care îi mint că vaccinul anti-COVID ar fi periculos. „Singurul lucru care se întâmplă dacă vă vaccinaţi este că scăpaţi de boală şi scăpaţi cert de forme grave de boală, iar noi, ca şi societate, scăpăm odată de această pandemie. Până atunci, până când vă convingeţi să vă vaccinaţi, din păcate, este nevoie de restricţii prin care putem să avem grijă de cei mai vulnerabili”, a spus Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here