Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610
Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610

Înmormântarea celor care au fost bolnavi de Covid, subiect de discuție la Prefectura Vrancea. „Persoana decedată nu poate fi ținută acasă”

Zi de zi, sute de români pierd lupta cu noul coronavirus lăsând în urma lor multă tristețe familiilor și cunoscuților. Și, de parcă durerea trecerii în neființă a cuiva drag nu ar fi de ajuns, la începutul pandemiei de COVID-19, în țara noastră, apăreau informații conform cărora persoanele decedate în urma infecției cu noul coronavirus erau băgate în saci și apoi în sicriu, și duși direct la cimitir, fără să beneficia de o înmormântare creștinească. Mai mult decât atât, hotărârile de guvern date la acea vreme,  au redus numărul participanților la înmormântare ba la 8, ba la 16 persoane.

Marți, la sediul Prefecturii Vrancea a avut loc o ședință în cadrul căreia, printre altele, „au fost discutate și analizate măsurile din protocolul specific de înhumare în caz de deces al pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.”

Preotul Aurel Boțan, protoiereul Protoieriei I Focșani, participant la ședință alături de preot Cristinel Popa, protopop al Protoieriei Panciu, ne-a spus că „înprincipiu, se respectă ultimul comunicat dat în luna aprilie a acestui an, în care s-a hotărât faptul că și cei care mor în urma infecției cu Covid să fie îngropați creștinește, adică respectându-se slujba de înmormântare și putându-i-se face toate cele necesare, la fel ca în cazul unei persoane decedate neinfectate cu Covid. Singura diferență este că persoana decedată, confirmată cu noul coronavirus, nu poate fi ținută acasă. În momentul în care trupul neînsuflețit este adus de la spital, respectiv de la morgă, trebuie depus la o capelă mortuară sau la biserică. De menționat că sicriul vine de la morgă direct sigilat. După ce survine decesul, familia este anunțată și unul dintre membrii familiei vine la morgă să facă recunoașterea. Cei de la morgă, îmbracă decedatul după care îl pun în saci și apoi în sicriul pe care-l sigilează. În rest, se fac toate celelalte tradiții de înmormântare așa cum s-a obișnuit. Slujba de înmormântare se oficiază la biserică cu participare redusă, menținându-se și respectându-se toate celelalte norme cu privire la prevenirea răspândirii virusului‟.

Înhumarea se face „în aceleași condiții impuse persoanelor decedate de alte cauze‟

          În protocolul specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) este specificat faptul că „înhumarea decedatului confirmat cu infecţie cu SARS-CoV-2 se va face în aceleaşi condiţii de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care aparține, respectând normele prevăzute de lege‟. Totodată, „corpul persoanei decedate ca urmare a infecţiei cu SARS-COV-2 confirmată prin teste de laborator fără leziuni traumatice nu se îmbălsămează. Decedatul va fi aşezat într-un sac impermeabil nou, dublu şi ermetic închis cu fermoar şi va fi igienizat la suprafață cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol). Produsele biocide de tip TP2 vor fi folosite pentru suprafeţe în concentraţiile şi la timpul de expunere recomandate de producător şi specificate pe eticheta produsului‟, potrivit aceluiași protocol.

Preotul Aurel Boțan spune că în ședința care a avut loc marți la Prefectură, s-a discutat mai ales despre situațiile în care o persoană care a decedat la domiciliu a fost confirmată cu COVID-19 sau a avut simptome specifice virusului cu câteva zile înainte de deces. „Rugămintea ar fi către toți cetățenii care se confruntă cu un moment delicat, în cazul în care știu că persoana respectivă a avut simptome sau a făcut un test rapid și a ieșit pozitiv și la câteva zile a decedat, să anunțe lucrul acesta organele abilitate. Asta nu înseamnă că au de suferit, pentru că slujba de înmormântare se va face normal și toate celelalte lucruri se desfășoară creștinește, în totală contradicție cu anul trecut, când persoana decedată era dusă direct la cimitir, iar la slujbă participa un număr restrâns de persoane‟, spune pr. Aurel Boțan. În privința numărului maxim de participanți la slujbă, protocolul mai sus menționat prevede că „numărul de persoane care participă la funeralii este cel permis de reglementările oficiale, dar va fi menținut la un minimum. Toate persoanele participante vor respecta păstrarea distanței recomandate în metodologia în vigoare, se vor proteja în mod adecvat iar purtarea măștii faciale este obligatorie‟.

În completare, pr. Aurel Boțan spune că „ar fi indicat să fie doar o seară de priveghi. Hotărârea din aprilie nu specifică clar perioada, dar recomandarea ar fi să fie doar o singură seară. Nu mai este un număr maxim impus pentru participarea la slujbele cu caracter privat, cum ar fi înmormântare, botez sau cununie, însă, recomandarea noastră, a preoților, ar fi, în primul și în primul rând, acolo unde spațiile sunt mai reduse, să participe membrii familiei. Și celelalte persoane își pot aduce omagiul, recunoștința sau pot spune o rugăciune și în afara sau în curtea lăcașului de cult, în timpul slujbei. Nu preotul este cel care organizează slujba de înmormântare, el oficiază. Recomandarea ar fi ca cei care participă să respecte toate măsurile care se impun. Apelul nostru către credincioși ar fi, în primul și în primul rând, acolo unde sunt cazuri de persoane decedate la domiciliu, unde există suspiciunea că ar fi fost infectate cu covid, să ia în calcul că, dacă nu spun nimănui, s-ar puea să facă mai mult rău atât lor, cât și tuturor celor dragi care vin și iau contact cu decedatul‟ .

Textul intergal al protocolului poate fi citit accesând următorul link: https://bit.ly/3G0v4sQ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?