Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Ministru israelian: Voi, românii, ar trebui să vă vaccinaţi şi nu sunt plătit de guvern să vă spun asta

Ministrul israelian pentru Diaspora, Nachman Shai, îi îndeamnă pe români să se vaccineze şi afirmă că nu înţelege de ce atât de mulţi oameni îşi riscă viaţa în condiţiile în care spitalele din România sunt pline, după cum a aflat din presa internaţională. Nachman Shai afirmă că massmedia trebuie implicate atât în campanii pozitive, cât şi în campanii negative, când vine vorba de vaccinare. „Voi, românii, ar trebui să vă vaccinaţi, şi nu sunt plătit de guvern să vă spun asta. (…) Eu transmit un mesaj simplu: ‘Vaccinul vă va salva viaţa!’. Este ştiinţă. (…) Ieri dimineaţă (duminică – n.r.), când am mers la jogging, am văzut o ştire pe CNN cu titlul „Spitalele româneşti sunt pline”. De ce-şi asumă oamenii acest risc? Nu înţeleg”, a declarat pentru AGERPRES Nachman Shai, care este fost membru al parlamentului israelian şi are o îndelungată experienţă ca purtător de cuvânt, inclusiv în slujba armatei israeliene.

El a subliniat că, deşi are o rată de vaccinare mult mai mare decât alte ţări, Israelul nu este mulţumit. „Vrem ca fiecare israelian să fie vaccinat”, a subliniat el. „Noi, în Israel, le-am cerut rabinilor şefi, liderilor religioşi, evrei şi musulmani deopotrivă, să le vorbească oamenilor. Dacă conducerea bisericii din această ţară s-ar fi îndreptat către oameni şi le-ar fi spus să se vaccineze, numărul oamenilor care s-ar vaccina ar fi mai mare”, a mai afirmat ministrul israelian pentru Diaspora. „Noi nu dăm sfaturi. Dar în Israel am folosit figuri publice, jucători de fotbal populari sau campionii noştri olimpici, care sunt extrem de populari. O tânără de 19 ani a câştigat o medalie olimpică la tae-kwon-do (Avishag Semberg, medalie de bronz la tae-kwon-do la categoria sub 49 kg – n.r.), nimeni nu o ştia. Acum este foarte populară. Deci o iei pe această tânără şi îi spui: ‘Te-ai vaccinat? Acum vorbeşte cu oamenii!’ Aşa salvezi vieţi”, a relatat oficialul israelian.

El a explicat cum şi-a calibrat campania pro-vaccinare statul Israel. „Aşa faci campanie: produci mesaje diferite pentru diferite grupuri ţintite: evrei, arabi, ruşi, ultraortodocşi, laici, etc. Faci totul. Pentru că până la urmă cel mai important este câţi oameni se vaccinează. Politica guvernului a fost să se continue viaţa normală, pentru că altfel atât economia va fi afectată, cât şi oamenii, din punct de vedere mental, dacă închizi totul”, a spus Nachman Shai.

Din acest punct de vedere, a explicat el, Israelul nu a considerat practice restricţiile foarte dure din anumite ţări. „În alte ţări, ca Australia şi Noua Zeelandă, le-au spus oamenilor să stea acasă, oamenii au înnebunit. Imaginaţi-vă, copiii îşi înnebunesc părinţii, cupluri care obişnuiau să se vadă doar seara, după serviciu, sunt blocate împreună acasă. Nu glumesc. Rata divorţurilor creşte”, a mai afirmat el.

Israelul afirmă că a depăşit valul patru al pandemiei cu ajutorul dozei a treia de vaccin

În timp ce în lume continuă dezbaterea despre a treia de doză de vaccin de consolidare a imunităţii anti-COVID-19, responsabilii israelieni vorbesc despre un succes al campaniei de vaccinare cu această doză, care în Israel are acum ca efect ieşirea de valul patru al pandemiei, relatează marţi agenţia EFE.

La sfârşitul lunii iulie, fără a aştepta opiniile organismelor internaţionale sau ale autorităţilor sanitare din SUA şi UE, Israelul a aprobat administrarea celei de-a treia doze de vaccin Pfizer persoanelor cu vârste de peste 60 de ani, campanie extinsă apoi progresiv la restul populaţiei. Astfel, în două luni şi jumătate au fost vaccinate cu a treia doză 3,7 milioane de persoane, din populaţia totală de circa 9,3 milioane.

În faţa noului val de infectări de vara aceasta, provocat de varianta Delta a coronavirusului şi de diminuarea efectului schemei iniţiale de vaccinare odată cu trecerea timpului, guvernul israelian a decis să nu aplice restricţii antiepidemice severe, susţinând în schimb campania de vaccinare cu a treia doză. În acest timp a fost instituit şi un nou sistem de aplicare a certificatului sanitar. Astfel, numai cei vaccinaţi cu doza de consolidare, cu schema de două doze în ultimele şase luni sau care s-au recuperat în urma unei infecţii în acelaşi interval de timp au dreptul să primească acest certificat care este obligatoriu pentru diferite activităţi sau pentru accesul în numeroase spaţii publice.

De la un vârf de infectări cu circa 11.000 de cazuri zilnice la începutul lunii septembrie, Israelul a ajuns acum la circa 2.300 de noi cazuri zilnice; o scădere substanţială, dar încă nu suficientă pentru a considera că valul patru a rămas complet în urmă. Odată cu scăderea numărului infectărilor a scăzut şi cel al pacienţilor în stare gravă, în spitalele israeliene fiind la ATI în prezent 450 de persoane, faţă de 660 cu două săptămâni în urmă. Peste 75% dintre bolnavii de la ATI sunt nevaccinaţi. Mai puţin de 10% dintre israelieni nu s-au vaccinat nici măcar cu schema de două doze, conform specialiştilor acesta fiind un factor care a alimentat al patrulea val al pandemiei. ”Pericolul este în continuare aici, virusul se află printre noi”, a avertizat coordonatorul naţional pentru gestionarea răspunsului la pandemie, Salman Zarka, care a îndemnat la precauţie pentru prevenirea unui al cincilea val.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?