Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

GALERIE FOTO! Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, la Mănăstirea Mușinoaiele

În ziua praznicului Acoperământului Maicii Domnului, vineri, 1 octombrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea vrânceană Mușinoaiele, cu prilejul hramului unuia dintre cele două paraclise ale așezământului călugăresc.

Din soborul slujitor au făcut parte nouă ieromonahi, preoți și diaconi, printre care s-au numărat protopopul Protoieriei Panciu, pr. Cristinel Popa, și starețul mănăstirii, părintele ieromonah Sofronie Nechita.

La final, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură despre sărbătoarea din data de 1 octombrie, care a fost instituită în amintirea unei minuni petrecute în biserica Maicii Domnului din Vlaherne – Constantinopol, în secolul al X-lea.

Într-o zi ca aceasta, de 1 octombrie, la slujba Privegherii de sâmbătă seara, un sfânt cunoscut în istoria bisericească drept Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos și ucenicul său, Epifanie, au văzut-o aievea pe Maica Domnului, îmbrăcată în haine strălucitoare, ca o împărăteasă, purtând pe brațe un acoperământ, numit «omofor», cu care i-a acoperit pe toții credincioșii participanți la slujbă. De teamă să nu cadă în vreo ispită a înșelătorului diavol, Andrei s-a verificat pe sine, întrebându-l pe ucenic dacă a văzut-o și el pe Împărăteasa cerurilor, înconjurată de sfinți, împreună cu Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul și Sfântul Ioan Evanghelistul. Răspunsul afirmativ al acestuia i-a dat de înțeles că fusese beneficiarul unei minuni, prin care Maica Domnului i-a transmis un mesaj extrem de important pentru toți creștinii, și anume că ea, în calitate de Maică a lui Dumnezeu și mamă duhovnicească a tuturor celor care, prin Taina Sfântului Botez, au devenit frații mai mici ai Fiului ei, Mântuitorul Iisus Hristos, se roagă pururea pentru sănătatea și mântuirea oamenilor, chiar și ale celor ce nu o cinstesc după cuviință; cu atât mai mult, îi păzește de primejdii și necazuri pe cei care, ascultând și împlinind Cuvântul lui Dumnezeu, o invocă în rugăciune smerită.

Odată cunoscută această minune, începând cu secolul al X-lea, ea a pătruns tot mai mult în conștiința creștinilor din toate neamurile, încât Părinții Bisericii au rânduit o nouă sărbătoare în cinstea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, numită «Acoperământul Maicii Domnului». Iar icoana praznicului de astăzi, așezată pe iconostas spre cinstire din partea credincioșilor, dă mărturie despre prezența nevăzută, dar reală a Maicii Domnului, care îi acoperă cu sfântul ei omofor pe credincioșii aflați în stare de rugăciune în biserică, înțelegând prin aceasta revărsarea harului dumnezeiesc, primit de la Dumnezeiescul ei Fiu, asupra tuturor celor ce se închină cu evlavie în fața sfintei sale icoane și-i cer ajutorul”, a subliniat Ierarhul.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii așezământului monahal și pentru fostul stareț, părintele protosinghel Cleopa Nechita, mutați la Domnul. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

Mănăstirea Mușinoaiele are trei lăcașuri de cult, construite după anul 1990: biserica „Adormirea Maicii Domnului” și două paraclise (unul cu hramurile „Pogorârea Sfântului Duh” și „Acoperământul Maicii Domnului”, iar celălalt cu hramurile „Sfântul Ioan Botezătorul” și „Sfântul Ierarh Nicolae”).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?