Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

VIDEO! Norul toxic generat de vulcanul din La Palma ajunge în România și până luni va acoperi toată ţara

Vulcanul din La Palma, Spania, care a erupt în urmă cu șapte zile, generează în acest moment un nor de poluanți care ajunge în România duminică. Norul toxic va intra în țară prin vest, pe la Timișoara, și se va întinde peste toată țara până luni seară. Așadar, România va fi sub norul de particule și compuși chimici rezultați din acea zonă, a declarat la Digi24, conf. dr. Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. 

O cantitate mare de dioxid de sulf este injectată spre Europa. Dioxidul de sulf aduce poluare suplimentară, o potenţială răcire a solului şi compuşi chimici secundari (acizi, sulfaţi, etc) care sunt aduşi la sol prin precipitare, precipitaţii şi influenţează concentraţia ozonului, a explicat profesorul de fizică.

Ar fi indicat că persoanele care stau afară, mai ales în zona de vest, să poarte mască, deoarece sunt condiții pentru o poluare mai mare, a spus profesorul de fizică.

Potrivit sursei citate, erupția vulcanului din La Palma devine din ce în ce mai periculoasă, la  o săptămână după ce a început. Conul principal s-a rupt și s-a format un alt curs de lavă, care se mișcă mai repede, pe o altă parte a muntelui. De asemenea, a apărut și o nouă fisură din care ies gaze toxice și fum.

„Este un fenomen extrem de violent, care după primele estimări și după modelele dezvoltate în prezent, pare că ar putea să se întindă măcar pentru două-trei luni de acum înainte. Fenomenul a fost precedat de foarte multe cutremure, a fost prevăzut, iar populația a putut fi avertizată. Pagubele sunt enorme.

În aer au fost împrăștiate cantități foarte mari de cenușă, dar și de alte gaze toxice care afectează calitatea aerului. Au fost împrăștiate în atmosferă clor, brom, care pot interacționa cu compuși din atmosferă și să scadă destul de mult stratul de ozon la înălțimi foarte mari. Se presupune că dacă vulcanii ar avea forță foarte mare, vom vedea dacă va fi cazul și acum, s-ar putea diminua cantitatea de ozon cu câteva procente.

Râuri de lavă s-au scurs în cursul nopţii pe versanţii vulcanului de pe insula spaniolă La Palma, iar aeroportul local a fost închis după ce erupţia s-a intensificat şi a intrat în cea mai explozivă fază de până în prezent, a informat Reuters sâmbătă, citat de AGERPRES.

Vulcanul Cumbre Vieja, situat pe mica insulă din Oceanul Atlantic, a intrat în erupţie duminica trecută şi a expulzat de atunci mii de tone de lavă care au distrus sute de case şi au condus la evacuarea a aproape 6.000 de persoane.

Autorităţile au declarat ieri că cele 160 de persoane care au fost evacuate vineri din alte trei localităţi nu se vor mai putea întoarce la casele lor pentru a-şi recupera bunurile din cauza „evoluţiei urgenţei vulcanice”.

Experţii au anunţat că vulcanul a intrat într-o nouă fază explozivă. 

Imaginile video distribuite pe reţelele sociale au surprins o undă de şoc masivă resimţită vineri de la locul erupţiei.

„Măsurătorile efectuate în cadrul monitorizării vulcanice de la începutul erupţiei au înregistrat cea mai înaltă activitate energetică de până în prezent, vineri după-amiază”, au indicat serviciile pentru situaţii de urgenţă într-un comunicat emis în seara aceleiaşi zile.

Vineri, pompierii s-au retras din cadrul operaţiunilor de curăţare desfăşurate în localitatea Todoque, companiile aeriene au anulat mai multe zboruri, iar autorităţile au evacuat oraşele Tajuya, Tacande de Abajo şi zona din Tacande de Arriba care nu fusese încă evacuată, după deschiderea unui nou orificiu de ventilaţie pe versantul vulcanului.

Nu au fost raportate răniri grave sau decese în urma erupţiei vulcanului, însă aproximativ 15% din recolta de banane de pe insulă, esenţială pentru economia acesteia, ar putea fi afectate, punând în pericol mii de locuri de muncă.

Operatorul aeroportuar spaniol Aena a anunţat sâmbătă că aeroportul de pe insulă a fost închis. „Aeroportul La Palma este nefuncţional din cauza acumulării de cenuşă. Activităţile de curăţare au început, însă situaţia se poate schimba în orice moment”, a indicat operatorul pe Twitter. La Palma, cu o populaţie de peste 83.000 de locuitori, face parte din arhipelagul Insulelor Canare.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?