Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

VIDEO și GALERIE FOTO: Internatul și cantina Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi‟ din Focșani, inaugurate în prima zi din noul an școlar

Internatul  și cantina Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi‟ din Focșani au fost inaugurate luni, în prima zi din noul an școlar 2021-2022. La eveniment au participat reprezentanții colegiului, primarul Cristi Valentin Misăilă, inspectorul școlar general Gabriela Marchitan, suprefectul Claudia Serafimciuc și consilieri locali. Proiectul de reabilitare a fost demarat în primăvara anului trecut iar lucrările, finanțate din fonduri europene, au vizat creșterea eficienței energetice a internatului și cantinei colegiului focșănean, valoarea totală a investiției ajungând la aproximativ 10 milioane de lei. „Este o zi importantă pentru Colegiul Tehnic «Gheorghe Asachi» pentru că inaugurăm clădirea-internat a liceului, clădire care a fost renovată cu mari eforturi, atât din partea constructorilor, cât și a celor care au ajutat la atragerea fondurilor pentru ca astăzi să ne putem bucura de această minunăție. Ne dorim ca acest proiect să fie primul pe lista proiectelor pe care le vrem derulate la noi în școală‟, a precizat prof. Carla Marin, directorul colegiului.

Reabilitarea celor două clădiri din incinta Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi‟ nu este singurul proiect derulat de municipalitate, primarul Cristi Valentin Misăilă amintind și de alte unități de învățământ unde lucrările fie au fost finalizate, fie sunt în derulare. „După aproape patru ani, de când a apărut această oportunitate de a finanța, prin fonduri europene, reabilitarea căminului și a cantinei Colegiului Tehnic «Gheorghe Asachi», acest proiect a devenit realitate. De altfel, este un proiect care a făcut parte dintr-o listă mai lungă de proiecte pentru care noi, Primăria municipiului Focșani, împreună cu reprezentanții unităților de învățământ, am reușit să atragem fonduri pentru a crea condiții europene elevilor care vin să învețe în acest liceu de prestigiu cu care ne mândrim. Țin minte că la momentul respectiv, am depus mai multe cereri de finanțare, și din cele șapte depuse, șase au primit acordul Comisiei Europene. Este vorba despre: Colegiul Tehnic «Gheorghe Asachi», Școala «Anghel Saligny», Colegiul Economic «Mihail Kogălniceanu» – colegiu în care lucrările sunt în derulare. Avem deja alte două obiective de investiții finalizate, și anume Școala «Duiliu Zamfirescu» și Școala «Ion Basgan» și, în continuare, se derulează lucrări și la cantina Liceului «V.D. Cotea». 

Pentru exercițiul financiar următor, 2021-2027, avem depuse alte opt cereri de finanțare pentru a reabilita și alte unități de învățământ din Municipiul Focșani, pentru că ne propunem ca, împreună cu Consiliul Local, să asigurăm cele mai bune condiții tuturor elevilor și nu în ultimul rând profesorilor și personalului auxiliar didactic și nedidactic.

Spunem« Bun venit!» tuturor elevilor care vor fi găzduiți în acest internat și «Felicitări!» tuturor celor care s-au implicat, atât domnișoarei director Răvaș Marilena, cât și doamnei director Marin Carla, și echipei care, împreună cu colectivul din Primăria Municipiului Focșani, au reușit să ducă la bun sfârșit acest proiect. Să dea Dumnezeu ca acest cămin că găzduiască în fiecare an școlar cât mai mulți elevi care să se bucure de cele mai bune condiții. Mult succes în noul an școlar‟, a conchis primarul Cristi Valentin Misăilă.

„Un vis devenit realitate‟

În toamna anului trecut, profesorul Marilena Răvaș, directorul Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi‟ din Focșani la acea vreme, spunea că internatul urma să vină în sprijinul elevilor navetiști. De la începutul proiectului și până la finalizarea lui, fosta directoare a urmărit cum „Cenușăreasa se transformă într-o adevărată prințesă‟, dar a dat piept și cu partea mai puțin frumoasă a acestei aventuri: birocrația. „Această poveste, la care visam din anii 2000-2005, a început în 2017 prin a descoperi toate etapele pe care trebuie să le parcurgă un proiect. Am văzut ce înseamnă să implementezi și să derulezi un proiect cu fonduri europene, câte etape sunt, cât de riguroși sunt pașii și câtă documentație trebuie pregătită pentru fiecare etapă. A fost interesat să vezi cum proiectul se naște ma întâi pe hârtie, și apoi cum ceea ce e pe hârtie începe să devină realitate‟, a spus prof. Marilena Răvaș.

Dintr-o clădire construită în 1968, cu o baie comună pe hol, elevi care stăteau câte patru în cameră și condiții improprii, internatul s-a transformat într-un spațiu curat, dotat cu mobilier nou care-și așteaptă cu ușile larg deschise elevii. „Această «operație estetică» de care avea nevoie clădirea pentru întreținere și înfrumusețare, i-a lungit viața cu încă 50 de ani. La momentul acesta, căminul are 200 de locuri, elevii vor sta câte trei în cameră, sunt câteva excepții, unde pot sta și câte doi, fiecare cameră are baie individuală, absolut tot mobilierul din camere este nou, paturi, mese de studiu, scaune, vestiare, saltele, chiar și lenjerii de pat. De asemenea, cantina a fost reabilitată în cadrul aceluiași proiect de aproximativ 10 milioane de lei. Vorbim despre o cantină care, pe lângă faptul că arată absolut fabulos, este dotată cu echipamente noi, și o cantină în care se va asigura masa copiilor care vor fi cazați în cămin. Aș vrea să mulțumesc în numele școlii tuturor celor care au făcut posibil ca această poveste să devină realitate. Sper ca doamna profesor care a preluat poziția de director să ducă acest cămin pe drumul cel bun și să-i determine pe elevii care vor fi cazați în cămin să devină responsabili și să protejeze ceea ce au primit astfel încât și alte generații să se bucure de această minunăție‟, a mai spus prof. Marilena Răvaș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?