Surprize, surprize pentru majoritarii Consiliului Local Focșani, respectiv grupul PNL și USR PLUS. Nu de la „Zâna” Andreea Marin, ci de la un alt PNL-ist de-al lor, prefectul Gheorghiță Berbece. De fapt prin semnătura acestuia, cel mai probabil la îndemnul celor care cu adevărat mai știu câte ceva despre respectarea legii în Instituția Prefectului Vrancea, după ce a terminat de analizat câteva hotărâri impuse și votate de cei care dețin majoritatea în CL Focșani. Pare că Prefectura abia a ajuns cu analiza la ședințele consiliului local din februarie și martie, când a găsit câteva probleme în ceea ce au decis consilierii locali focșăneni prin vot. Pentru două astfel de hotărâri aprobate de aleșii focșăneni, Prefectura a dat aviz de nelegalitate, sfatul fiind acela de a se revizui actele respective.
Concret, este vorba despre hotărârea prin care Costel Bîrsan, Ionel Costea, Ana Maria Dimitriu, Victor Dumitru, Corneliu Dumitru Gheoca, Liviu George Macovei, Livia Silvia Marcu, Cristian Zîrnă, Alexandra Tătaru și Mirela Stroie au decis pe 31 martie, în ciuda avertismentelor că încalcă legea, ce trebuie făcut pentru darea în administrare către Direcția de Dezvoltare Servicii Publice Focșani a unor imobile aparținând domeniului public și privat al municipiului, pentru exploatarea și întreținerea acestora. Cum se știe că majoritarii își doresc schimbări peste tot, indiferent ce prevede legea și ce atribuții au ei de fapt, prin proiectul inițiat au decis că DDSP primește în administrare doar un an respectivele imobile, stabilind totodată și câteva reguli despre care Prefectura, iată, a atras atenția că le exced atribuțiilor. Într-o adresă transmisă zilele acestea, Instituția Prefectului Vrancea cere, nici mai mult nici mai puțin, decât „modificarea/ revocarea articolul 2 alineatul 3 și Anexa 3 din Hotărârea de Consiliu Local Focșani 57/31.03.2001, în caz contrar urmând a fi supusă controlului judecătoresc”. Culmea, adresa e semnată chiar de prefectul Gheorghiță Berbece, iar semnătura nu e blurată de nicio urmă de lacrimă, deși e știut că și bărbații plâng câteodată.
La acea ședință din 31 martie, în marea sa înțelepciune, viceprimarul Ana Maria Dimitriu, care pricepe cu ochii închiși toate cele scrise în Codul administrativ, opina că nimeni în afară de domnia sa – poate cel mult ceilalți colegi de grup – nu îi poate spune ce să facă. Pentru că, nu-i așa, dumneaei le știe pe toate: „Așadar în cele din urmă la referatul de specialitate ultimul paragraf, pentru colegi vorbesc, ne spune așa concluzionând, proiectul de hotărâre nu poate fi avizat favorabil deoarece anexa nr. 3 la acesta excede cadrului legal cu precizarea faptului că lipsa avizului de legalitate nu exclude posibilitatea dezbaterii și aprobării proiectului de hotărâre. Pentru că nu este într-adevăr menționat cadrul legal care excede”.
Înțelepciune pe pâine a oferit în cadrul show-ului și consilierul PNL Victor Dumitru, care deși a recunoscut că nu are studii juridice, a vorbit ca și cum ar fi avut: „Este vorba de un principiu de drept care spune, ceea ce nu este interzis este permis, în sensul că orice normă care nu interzice expres un anumit lucru, o anumită conduită devine permisivă, acceptabilă indiferent că este vorba de public sau de privat. Deci aplicabilitatea acestui principiu nu este restrânsă”. Nu a râs nimeni. Au plâns doar limba română și toate normele aplicate vreodată de cei care chiar au habar despre legi.
După cum atrage atenția Prefectura, se pare că nu le știu nici chiar domniile lor PNL-iștii pe toate: „Articolul 2 alineatul 3 și Anexa 3 din aceasta (Hotărârea 57/2001 – n.r.) sunt nelegale, respectiv sunt încălcate dispozițiile articolului 299 din OUG 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, în sensul că dreptul de administrare nu se constituie exclusiv prin hotărâre a consiliului local, nefiind recunoscut autorității deliberative competența de a reglementa printr-un act (în speță, contract), drepturi și sau obligații ulterioare și aferente dreptului de administrare a proprietății publice și private a unității administrativ teritoriale”.
Ei bine, dacă tot apelează grupul majoritar la anumiți „specialiști” din jurul prefectului care să îi ajute să scoată din buzunar proiecte, poate nu ar fi o idee rea să îi întrebe pe cei care au cu adevărat idee despre legi și alte acte normative. Pentru că problema sesizată în adresa Prefecturii se conturează în jurul anexei 3 a hotărârii, respectiv contractul de dare în administrare, unde se arată că părțile contractante sunt Municipiul Focșani prin Consiliul Local al Municipiului Focșani – proprietar, și Direcția de Dezvoltare Servicii Publice Focșani. Aici inițiatorii menționați au trecut mai multe aberații, inclusiv că obligațiile autorității publice locale și ale DDSP „se vor completa prin contractul de dare în administrare cu obligații specifice” – articolul criticat de altfel.
Tot zilele acestea, prefectul a anunțat că a analizat cu atenție și îngrijorare – ca să cităm un clasic în viață, și alte hotărâri, votate în ședința din 24 februarie anul acesta – numerele 25 – 35 și nu a descoperit nimic în neregulă. Când a ajuns însă la HCL 36, privind stabilirea destinației birourilor situate în clădirea Primăriei Municipiului Focșani, etaj 1, camerele 107, 108, 109 și 110 pentru organizarea cabinetelor viceprimarilor, a constatat că e o problemă. De fapt mai multe. „Pe de o parte, HCL 36/2021 a fost adoptată cu încălcarea competenței consiliului local (….), iar pe de altă parte nu poate fi primit ca întrunind elementele constitutive ale unui act administrativ (…) întrucât nu este identificată norma de drept prin a cărei transpunere să dea naștere, să modifice sau să înceteze un raport juridic”, se arată în adresa transmisă de prefectul Berbece.
Ei, bravos. Cum nu este identificată norma de drept ș.a.m.d.? Nu este suficientă dorința și „prea”-putința PNL, sprijinită de anexa USR PLUS? Ei, se pare că nu, dat fiind că Instituția Prefectului solicită și în acest caz „revocarea HCL nr 36/2021”.
Pe final, prefectura a analizat și hotărârea 37 din cadrul aceleiași ședințe, proiectul de hotărâre inițiat de consilierii locali Costel Bîrsan, Ionel Costea, Ana Maria Dimitriu, Alina Ramona Drumea, Victor Dumitru, Corneliu Dumitru Gheoca, Liviu George Macovei, Livia Silvia Marcu, Neculai Tănase, Cristian Zîrnă și Alexandra Tătaru privind aprobarea documentației tehnico-economice pentru obiectivul de investiții „Reabilitare, modernizare, extindere și dotare Centru de științe aplicate – Colegiul Național Unirea” din Focșani și referatul de aprobare al acestuia, pe tema căruia au fost de asemenea discuții, în principal pentru că astfel de inițiative nu au cum să fie propuse de consilieri.
Noroc că hotărârea a fost revocată ulterior, după cum se arată și în adresa Prefecturii, astfel că majoritarii au scăpat de încă o rușine. O ședință mai târziu – ca să zicem așa, pe 15 martie, a fost votată hotărârea 39, proiectul având același obiect, însă fiind inițiat de Cristi Valentin Misăilă, ca primar, așa cum este legal. Ca să fie dragoste și nu război, la acea vreme primarul a făcut totuși un amendament, în care a arătat că toți aleșii locali sunt coinițiatori ai proiectului de hotărâre.