Ediția: Luni 7 octombrie 2024 Nr. 6730
Ediția: Luni 7 octombrie 2024 Nr. 6730

Guvernul Cîțu schimbă PNDL cu PNI și cere „o listă neagră a constructorilor”; primarii, sfătuiți să revadă proiectele depuse la CNI

Primarii localităților vrâncene au participat ieri la o ședință de lucru privind demararea și derularea Programului Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny“. La ședința care a avut loc la Sala Mare a Consiliului Județean au participat Mircea Abrudean, secretar general adjunct în Guvernul României, președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, vicepreședintele CJ Vrancea, Ionel Cel-Mare. „După cum bine știți, în spațiul public sunt foarte multe teme care circulă dar una foarte importantă care pe noi, administrația județeană și locală, ne interesează este Programul Național „Anghel Saligny“. Și de aceea, astăzi alături de noi este secretarul general adjunct al Guvernul României, Mircea Abrudean. V-am invitat la această întâlnire pentru a discuta probleme legate de administrație. Știu cam ce probleme aveți dar este bine ca și Guvernul României să cunoască îndeaproape aceste probleme. Mesajul meu către edili este acela de a depune proiecte, pentru că acest program major este dedicat investițiilor publice în drumuri, apă, canalizare și gaze“, a afirmat președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma. 

Mircea Abrudean, secretar general adjunct în Guvernul României a declarat că scopul întâlnirii este de a discuta despre Programul Național de Investiții „Anghel Saligny“ precum și despre alte aspecte care sunt de interes pentru UAT-uri și care ar putea fi chiar incluse în PNI. „Înainte de a avea un act normativ trebuie să ne consultăm cu cei care trebuie să implementeze acest act normativ. Referitor la PNI, care va fi aprobat în această săptămână prin ordonanță de urgență de către Guvern și care va funcționa pe principiul PNDL-ului, este o variantă eficientă din ceea ce am constatat și va avea un buget alocat de 50 de milarde de lei în perioada 2021-2028. Deci, iată că avem 10 miliarde de euro care vor merge către dezvoltare. Vorbim de dezvoltarea infrastructurii pentru că PNI-ul va finanța doar partea de infrastructură tehnico edilitară, adică lucrări de drumuri, apă, canalizare și gaze. Referitor la drumuri, mergând pe principiul PNDL-ului, va finanța tot ceea ce înseamnă drumuri: naționale, județene, de interes local, variante ocolitoare, poduri, podețe, pasaje, pasarele pietonale și tot ceea ce este legat de drumuri“, a afirmat Mircea Abrudean.  

Acesta a reamintit că se află în faza de evaluare proiectele depuse spre finanțare prin POIM, însă valoarea totală a proiectelor depuse este de peste 2 miliarde de euro, iar bugetul alocat de Uniunea Europeană este de 156 de milioane de euro. „Acesta este motivul pentru care luăm în calcul să finanțăm prin PNI și componenta de gaze naturale“, a mai spus secretarul general adjunct în Guvernul României. „Îndemnul meu este să revedeți proiectele depuse la CNI, probabil devizele depuse vor trebui actualizate pentru că au crescut foarte mult prețurile la materiale, să fiți pregătiți cu proiectele pentru a fi depuse prin PNI, pentru că acest program va prelua la finanțare toată partea de infrastructură. Pe CNI nu vor rămâne decât proiectele de infrastructură în primă urgență, care sunt în diferite etape. CNI va finanța doar subprogramele cultural, social, sănătate, sport, educație (grădinițe, creșe, dispensare, săli de sport, case de cultură). PNI este singura variantă de dezvoltare a infrastructurii, prin investiții masive în proiecte publice”, a mai afirmat Mircea Abrudean. De asemenea, plățile prin PNDL, care au fost suspendate începând cu 16 iunie a.c. din cauza lipsei fondurilor, vor fi reluate în maximum 2 săptămâni, ca urmare a rectificării bugetare. 

PNI intră în vigoare la 15 septembrie; termen de numai o lună pentru depunerea proiectelor

Programul Național „Anghel Saligny“ ar urma să intre în vigoare la data de 15 septembrie, iar de la acel moment autoritățile locale vor avea un termen de 30 de zile în care să depună proiectele. Mircea Abrudean a ținut să le dea și un sfat primarilor și anume să nu pună mai multe proiecte spre finanțare pentru a avea siguranța că acel proiect va primi finanțare.  

Au urmat întrebările primarilor, care nu au fost puține. Edilii locali au vrut să știe care este diferența dintre PNDLși PNI, dacă vor putea fi transferate pe PNI proiectele aflate deja în derulare pe PNDL I și II, cum anume se va face aprobarea proiectelor, dacă există criterii sau va fi folosit principiul „primul venit, primul servit“. Au existat și întrebări legate de constructori, fiind date exemple de lucrări care în prezent sunt blocate pentru că unii constructori refuză să mai lucreze deoarece nu a fost actualizată lista de prețuri ca urmare a creșterii galopante a prețurilor la materialele de construcții. 

Deși recunoaște realitatea existentă pe piața construcțiilor, Mircea Abrudean a dat vina „pe unii constructori“ despre care a spus că „sunt neserioși“. „Din păcate avem și constructori neserioși, dar este adevărat și că avem o creștere de prețuri galopantă la materialele de construcții. De aceea este greu de spus cine va răspunde pentru situațiile în care lucrările sunt oprite motivat de creșterea prețurilor la materialele de construcții. Am solicitat o listă neagră a constructorilor dar aceasta încă nu există. Există situații în care constructorii vă șantajează efectiv, vin și semnează un contract și nu mai execută lucrările motivând diverse lucruri. Să vedem ce se poate face deoarece există sensibilități la nivel european în ceea ce priveste achizițiile publice“, a mai susținut Mircea Abrudean, secretar general adjunct în Guvernul României.

PNDL se transformă în PNI!

Bugetul alocat PNI este de 50 miliarde de lei (10 miliarde de euro) pentru perioada 2021-2028, pentru dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare din localități. La fel ca PNDL, Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” urmează a fi aprobat tot prin ordonanță de urgență și propune (asemenea PNDL) finanțarea sistemelor de alimentare cu apă, a celor de canalizare și epurare, a drumurilor de interes local, a podurilor și podețelor, precum și a sistemelor de alimentare cu gaze. Începând cu anul 2020, drumurile de interes local și județean, precum și sistemele de alimentare cu apă și canalizare sunt finanțate și prin Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social (PNCIPS), gestionat tot de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) și derulat prin Compania Națională de Investiții (CNI).

Categoriile de investiții care pot fi finanțate prin programul „Anghel Saligny”: alimentări cu apă și stații de tratare a apei; sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate; drumurile publice; poduri, podețe, pasaje sau punți pietonale; sisteme de distribuție a gazelor naturale și a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale. 

Categoriile de investiții care puteau fi finanțate prin PNDL 1 și 2 erau: Apă și canal; Drumuri comunale și poduri; Unități de învățământ; Unități sanitare; Alte domenii. 

În termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, trebuie aprobate normele metodologice de aplicare a programului, prin ordin al ministrului Dezvoltării. În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a normelor, beneficiarii vor depune cereri de finanțare. Ministerul Dezvoltării va centraliza propunerile transmise în baza criteriilor de prioritizare și în limita creditelor de angajament prevăzute în legea bugetară anuală va întocmi lista de obiective propuse spre finanțare, listă care se aprobă prin ordin al ministrului Dezvoltării. Programarea, coordonarea și monitorizarea utilizării fondurilor se fac de către Ministerul Dezvoltării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?