Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

FOTO! 9 turiști BLOCAȚI într-o zonă greu accesibilă din Munții Vrancei au fost salvați de salvamontiștii vrânceni

Luna august, prin definiție una de vacanță, este pentru salvatorii montani cea mai încărcată cu evenimente. Unele dorite și așteptate cum a fost „Turul Vrancei la Ciclism”, la care salvatorii montani au oferit asistență specifică, dar și unele mai puțin dorite: cum a fost intervenția de azi noapte.

Un apel venit prin 112, la ora 18:45 ne semnala prezența unui grup de 9 turiști în zona stânei Vidreni aflați în dificultate. Am intrat în legătură telefonică cu unul dintre turiști, acesta ne-a oferit coordonatele GPS și după câteva minute au fost localizați. Grupul se afla blocat în firul unei văi, dar în imposibilitatea de a continua drumul din cauza terenului extrem de accidentat, nu erau semnalate probleme medicale, doar o stare avansată de epuizare și stres.

A fost mobilizată formația un salvator pornind imediat către locul identificat cu un utilaj specific. O altă echipă de suport a urmat cu materialele necesare operațiunii de salvare: hamuri, corzi , alte dispozitive. Au fost reperați în mai puțin de o oră și la sosirea întunericului a început operațiunea de evacuare asistată. Totul a decurs conform planului și în jurul orei 22 toată lumea se afla la drumul forestier în siguranță. Și pentru că lucrurile păreau că merg prea ușor, pe drum am făcut și două pene la utilajele cu care ne deplasam, astfel că am ajuns în Baza Păulești pe la miezul nopții.

 

Analiză și concluzii:

Grupul pornise din Lepșa pe marcaj triunghi roșu, prin Cheile Tișiței spre Golul Roibului și stâna Cârnituri cu ieșire pe banda roșie în satul Coza. În zona Stânei Vidreni au pierdut marcajul, dar au continuat deplasarea prin firul unui pârâu timp de 3-4 ore până au ajuns la un pasaj dificil, de unde am fost apelați. Turiști erau în mare parte bine echipați și cu o condiție fizică bună, au respectat indicațiile noastre și au cooperat, grăbind succesul operațiunii.

Recomandarea noastră este ca întotdeauna să plecați la drum bine informați.

Solicitați salvatorilor montani prin numărul de dispecerat: 0738 40 70 80 toate datele de care aveți nevoie, un apel de 10 minute va face diferența dintre o tură plăcută și în siguranță și una cu peripeții în cel mai bun caz.

Și rețineți: un parcurs nemarcat, într-o zonă necunoscută nu vă va aduce în punctul dorit mai repede sau mai confortabil niciodată. Dacă ați pierdut traseul întoarceți-vă la ultimul marcaj întâlnit și insistați în găsirea drumului corect, iar dacă aveți semnal apelați salvatorii montani pentru asistență.

Cărări cu soare și lipsite de evenimente nedorite!
Vacanță plăcută!

salvator montan: Coviltir Marius Adrian
șef formație Salvamont Vrancea

Jurnal de salvator, 14 august 2021

sursa foto și text: Salvamont Vrancea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?