Ediția: Sâmbătă 22 martie 2025 Nr. 6840
Ediția: Sâmbătă 22 martie 2025 Nr. 6840

VIDEO și GALERIE FOTO: Desenele unui tânăr cu autism, de la Centrul de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică Jariștea, expuse la Focșani

Expoziția de pictură „Povestea unui suflet” este proiectul prin care Robert Lăduncă, un tânăr de 23 de ani, diagnosticat cu autism, se destăinuie prin artele vizuale. Vernisajul expoziției a avut loc, ieri, la muzeul Trepte de istorie din Piața Unirii. Gazda evenimentului a fost Carmen Cazaciuc, de la Ateneul Popular Maior Gh. Pastia, care l-a prezentat pe tânărul pictor și a explicat că situațiile în care se găsesc tinerii cu probleme de autism sunt mai speciale iar expoziția realizată scoate în evidență faptul că poate să relaționeze într-un mod cu totul special cu cei din jurul lui. Transformă visele invizibile în imagini vizibile, a subliniat Carmen Cazaciuc.

Primarul Cristi Misăilă l-a felicitat pe tânărul pictor și a subliniat importanța susținerii tinerilor talentați din Focșani de către administrația locală prin instituțiile de cultură. În acest context, edilul a subliniat că este nevoie de bursele Pastia, dar și de o secție specială, de un centru de excelență la Ateneul Popular, prin care să fie sprijiniți tinerii artiști, prin care să fie stimulată creativitatea copiilor din municipiu. Robert nu e cu nimic diferit față de noi, e un copil bun, educat și ascultător, așa cum ne-a fost prezentat de cei care l-au avut în grijă, și foarte talentat, iar dorința lui e săși ducă mai departe pasiunea pentru desen. M-am bucurat să-l cunosc, să-i strâng mâna și să-l felicit pentru operele lui create cu multă pasiune. E un lucru minunat să vezi cum un tânăr cu nevoi speciale transpune, prin ochii și sufletul lui, stările interioare. Trăiește mai frumos și mai liniștit prin pictură, însă îi e greu săși poată procura materialele necesare. De aceea trebuie să continuăm proiectul prin care Ateneul Popular Maior Ghe Pastia oferă burse de merit tinerilor talentați și îmi doresc ca pe viitor Robert să fie unul dintre titularii acestor burse, pentru ca rodul muncii lui să nu fie doar o satisfacție spirituală, ci și una materială, a spus primarul Cristi Misăilă.

La eveniment au fost invitați și au vorbit despre tânărul pictor, Ana Maria Drăgan, cea care a îndrumat pașii lui Robert până a împlinit 18 ani și la orele căreia au fost realizate desenele expuse, Nicolae Vlad, directorul Centrului de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică Jariștea, unde locuiește și este îngrijit acum Robert, viceprimarul Focșaniului, Alexandra Tătaru.

Exercițiul critic a fost asigurat de profesor dr. Liviu Nedelcu, care a subliniat meritele tânărului pictor. Sunt tineri de vârsta lui care desenează mult mai prost, sunt mai infantili în discurs, a spus Liviu Nedelcu, precizând că Robert Lăduncă este un copil talentat și care ar trebui sprijinit să își dezvolte creativitatea. Cred că ar trebui provocat, să îi puneți la îndemână și lucruri cu care să facă mizerie, să murdărească, fie că e vorba de culori de ulei, tempera, guașe, a adăugat Liviu Nedelcu care l-a invitat pe tânăr să aprofundeze pictura și desenul, să participe la cursurile de la Școala de Artă. În acest context, prof. dr. Liviu Nedelcu a vorbit despre ideea realizării unui centru de excelență la Ateneul Popular prin care să fie dezvoltați și promovați tinerii creativi din municipiu. Prin acest centru ar fi suplinite lipsurile învățământului românesc unde se pune accent pe acumularea de cunoștințe și mai puțin pe dezvoltarea copiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?