Ediția: Sâmbătă 22 martie 2025 Nr. 6840
Ediția: Sâmbătă 22 martie 2025 Nr. 6840

COVID-19: OMS cere un moratoriu asupra celei de-a treia doze de vaccin până la sfârşitul lunii septembrie

Şeful OMS a cerut miercuri un moratoriu asupra administrării celei de-a treia doze (de consolidare) din vaccinurile anti-COVID pentru a le putea pune la dispoziţia ţărilor care nu au reuşit să imunizeze decât o foarte mică parte a populaţiei lor, relatează France Presse şi Reuters. „Trebuie urgent să inversăm (distribuirea) dozelor: de la o majoritate a vaccinurilor care merg în ţările bogate la o majoritate care să meargă în ţările sărace”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, adăugând că moratoriul ar trebui să dureze „cel puţin până la sfârşitul lunii septembrie”. Declaraţia a fost făcută în timpul unui briefing de presă al OMS la Geneva.

Şeful agenţiei ONU denunţă de luni de zile inegalitatea vaccinării, în timp ce numai 1,5 persoane din 100 în ţările sărace au primit o doză de vaccin. El a reacţionat la faptul că Germania şi Israelul au anunţat campanii pentru o a treia doză – pentru vaccinurile ce necesită două doze iniţiale – aşa-numita „booster dose”, doză de consolidare.

În mai, şeful OMS a lansat o provocare: vaccinarea a 10% din populaţie în toate ţările lumii până în septembrie. „Pentru a ajunge acolo avem nevoie de cooperarea tuturor, în special a câtorva ţări şi companii ce controlează producţia globală de vaccinuri”, a subliniat dr. Tedros.

El a chemat în special grupurile farmaceutice să promoveze sistemul Covax, un sistem internaţional creat pentru a încerca să lupte împotriva inegalităţii vaccinărilor şi să ajute 92 de ţări sărace să îşi imunizeze populaţiile. Deocamdată, Covax nu îşi poate îndeplini misiunea din cauza insuficienţei dozelor şi a reuşit să distribuie doar o mică parte din ceea ce a fost planificat iniţial. Din cele 4 miliarde dintre dozele injectate în lume, 80% au mers în ţări cu venituri ridicate şi medii, în timp ce acestea reprezintă mai puţin de 50% din populaţia lumii.

OMS nu vede motive pentru a include Lambda printre variantele care produc îngrijorare

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis miercuri că deocamdată nu există motive pentru ca varianta coronavirusului SARS-CoV-2 denumită ”Lambda” şi identificată iniţial în Peru să fie considerată o variantă care produc îngrijorare, întrucât aceasta nu s-a dovedit a fi în mod special foarte transmisibilă, relatează agenţia EFE. OMS a stabilit până în prezent patru variante ale coronavirusului care determină îngrijorare (Alfa, Beta, Delta şi Gama), alte patru variante de interes pe care le monitorizează, plus trei alerte.

Varianta Lambda a fost detectată în 40 de ţări, dar nu există indicii că ea ar putea deveni dominantă, cum este la ora actuală cazul variantei Delta, varianta indiană. ”Important (în cazul unei variante) este să vedem cum circulă şi dacă transmiterea se extinde. Ceea ce observăm în cazul variantei Lambda este că nu pare să se răspândească masiv când este semnalată într-o ţară, inclusiv în Peru, unde a fost detectată prima dată”, explică şefa celulei tehnice anti-COVID-19 a OMS, Maria Von Kerkohve.

OMS a confirmat în acest context că varianta Gama (detectată prima dată în Brazilia) are o prevalenţă superioară variantei Lambda. Cât despre mutaţii, experta OMS a spus că acestea sunt numeroase în cazul variantei Lambda, adăugând că orice schimbare suferită de coronavirusul SARS-CoV-2 este îngrijorătoare, întrucât astfel poate fi ameninţată capacitatea vaccinurilor de a combate acest virus, lucru care totuşi nu a fost observat până în prezent în cazul niciuneia dintre variantele menţionate.

Responsabila pentru imunizare a OMS, Kate O’Brien, a asigurat că vaccinurile anti-COVID-19 autorizate până în prezent continuă să fie eficace împotriva tuturor variantelor descoperite, mai ales în combaterea cazurilor grave de îmbolnăvire şi a spitalizărilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?