Ediția: Sâmbătă 25 ianuarie 2025 Nr. 6800
Ediția: Sâmbătă 25 ianuarie 2025 Nr. 6800

FOTO: Consiliul Județean finalizează proiectul „Vrancea Curată”. Cum se va plăti pentru colectarea gunoiului menajer

Consiliul Județean Vrancea a organizat ieri o conferință de presă la finalizarea Proiectului „Fazarea Proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Vrancea”. Proiectul are o valoare totală de 47.485.565,05 lei din care valoarea totală eligibilă este de 39.714.437,01 lei, finanțare nerambursabilă din Fondul de Coeziune în sumă maximă de 36.211.305,94 lei și valoarea cofinanțării eligibile a beneficiarului în suma de 739.006,25 lei. Proiectul a fost cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare. La conferința de presă au fost prezenți mai mulți primari, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea Ionel Cel Mare, Adrian Constantinescu – director Direcția Regională Infrastructură Galați, conducerea Asociației „Vrancea Curată” și responsabili de proiect.

În urma finalizării proiectului, gradul de acoperire a colectării în zona urbană va fi de 100%, iar în zona rurală de 90%. În zona rurală va fi introdus sistemul de colectare separată a deșeurilor din ambalaje și biodegradabile, iar volumul deșeurilor mixte la depozitele de deșeuri va fi redus cu 40%. Întreaga populație a județului Vrancea va beneficia de un sistem integrat de management al deșeurilor modern. Este un proiect major derulat de către Consiliul Județean Vrancea, într-adevăr cu o perioadă destul de lungă de implementare, un proiect care la ora actuală a costat peste 100 de milioane de lei. Finanțarea a fost mult mai mare dar s-au făcut economii în ceea ce privește implementarea acestui proiect. Proiectul a fost implementat și urmează ca celelalte faze, respectiv licitația pentru operatorul din cadrul SMID Haret și licitația pentru colectarea deșeurilor de pe întreg județul Vrancea să se desfășoare în etapa următoare astfel încât la 31 decembrie 2021 proiectul să fie funcțional”, a declarat vicepreședintele Ionel Cel Mare.

Taxă sau tarif ?

De mai bine de un an de zile există o mare dispută între reprezentanții localităților vrâncene și administrația județeană legată de modalitatea de plată pentru prestarea serviciului de colectare a gunoiului menajer. Taxă sau tarif? De ce să aleg taxă sau de ce tarif? Care este diferența dintre acestea? Conform celor spuse de consultantul Mircea Popescu, cea mai bună soluție ar fi taxa și nu tariful. Dacă se alege sistemul de taxă atunci costurile operatorului sunt mai mici și implicit și prețul servicilui prestat, iar dacă se alege tariful prețul va fi unul mai mare.

În cazul taxei locale orice operator economic ca să primească contravaloarea serviciului prestat încheie un contract subsecvent cu un UAT și emite o factură acelui UAT și este plătit, urmând ca populația să plătească taxa pentru serviciul prestat la primărie în cadrul Serviciului de taxe și impozite locale. În cazului sistemului de tarif, orice operator economic este nevoit să încheie contracte individuale cu fiecare gospodărie, să angajeze personal pentru contractare, facturare, pentru încasare și pentru recuperarea creanțelor de la fiecare gospodărie. În această situație este evident că prețul serviciului este mult mai mare pentru că sunt costuri suplimentare în asigurarea operațiunilor amintite”, a afirmat consultantul Mircea Popescu. Acesta a adăugat că județul Vrancea este împărțit în cinci zone de colectare, iar până în prezent s-a decis ca o zonă să meargă pe taxă locală, alte două zone pe tarif, iar pentru două zone încă nu a fost adoptat niciun sistem de plată.

În cadrul proiectului au fost fazate un număr de 4 contracte de servicii, 2 contracte de lucrări și 2 contracte de furnizare. „Indicatorii de performanță au fost îndepliniți la finalizarea celei de a 2-a Faze a Proiectului, după cum urmează: s-a finalizat Stația de compostare din cadrul Centrului de management integrat de la Haret, s-au construit cele 597 de puncte de colectare a deșeurilor din zona rurală a județului Vrancea și au fost furnizate echipamentele de colectare din mediul rural, precum și cele din mediul urban, s-au achiziționat utilajele și echipamentele ce deservesc Stațiile de transfer și Centrul de management integrat al deșeurilor de la Haret. Astfel, vor fi îndeplinite obiectivele Proiectului: gradul de acoperire a colectării în zona urbană va fi de 100%, iar în zona rurală de 90%, va fi introdus în zona rurală sistemul de colectare separată a deșeurilor din ambalaje și biodegradabile, volumul deșeurilor mixte la depozitele de deșeuri va fi redus cu 40%”, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Vrancea. Urmare a finalizării implementării proiectului (Faza 1 și Faza 2), întreaga populație a județului Vrancea va beneficia de un sistem integrat de management al deșeurilor.

De reținut că proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în Judeţul Vrancea”, cunoscut și sub numele „Vrancea Curată” are o valoare totală de aproximativ 107 milioane lei și a fost demarat la finele anului 2009, la inițiativa fostului președinte al Consiliului Județean, Marian Oprișan, care a și semnat contractul de finanțare. Proiectul „Vrancea Curată” a fost întârziat mulți ani de procedurile de achiziție publică, mai exact contestațiile făcute de competitori. În luna octombrie 2018, Consiliul Județean Vrancea a anunțat că a finalizat Faza I a proiectului „Sistem de management Integrat al Deșeurilor Solide în județul Vrancea”. Valoarea totală a Fazei I a Proiectului este de 59.130.083,00 lei, fără TVA. Proiectul cuprinde 11 contracte: 5 contracte de servicii, 4 contracte de lucrări și 2 contracte de furnizare. În Faza 1 a proiectului au fost finalizate cele mai multe dintre contracte, fiind îndepliniți majoritatea indicatorilor fizici ai proiectului: au fost închise și reabilitate cele 5 depozite urbane neconforme din Focșani, Adjud, Mărășești, Odobești și Panciu, s-au finalizat lucrările la Celula 1 de depozitare a deșeurilor și la Stația de sortare din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Haret, s-au construit Stațiile de transfer de la Focșani – Golești, Adjud și Vidra, precum și cele 6 platforme de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice de la Focșani – Mîndresti (2), Adjud, Mărășești, Panciu și Odobești. Tot atunci, administrația județeană a anunțat lansarea proiectului „Fazarea Proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Vrancea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?