Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

GALERIE FOTO! Sărbătoare la Mănăstirea Rogozu din Slobozia Bradului

Mănăstirea Rogozu din localitatea vrânceană Slobozia Bradului și-a cinstit joi, 24 iunie 2021, ocrotitorul. Cu prilejul hramului așezământului monahal, închinat Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de șase ieromonahi, preoți și diaconi, în prezența obștii de maici și a numeroși credincioși.

În cuvântul de învățătură, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a subliniat că nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este răspunsul lui Dumnezeu la rugăciunile stăruitoare ale preotului Zaharia și ale soției sale, Elisabeta. Ierarhul a amintit că, după trecerea la cele veșnice a bătrânilor săi părinți, copilul Ioan, care simțise încă din pântecele maicii sale vocația de a-L sluji pe Dumnezeu (Luca 1, 41), și-a îndreptat pașii spre pustie, unde și-a petrecut viața în rugăciune neîntreruptă și aspră asceză, hrănindu-se cu lăcuste și miere sălbatică (Matei 3, 4).

„Când a împlinit vârsta de treizeci de ani, a revenit printre oameni, în apropierea râului Iordan, propovăduind «botezul pocăinței întru iertarea păcatelor» (Marcu 1, 4). Fără îndoială, locuitorii din Ierusalim și împrejurimi auziseră multe lucruri despre proorocul Ioan, motiv pentru care s-au grăbit să-l întâlnească, cerându-i sfaturi pentru viața lor spirituală. În funcție de responsabilitățile lor sociale, Ioan le oferea tuturor cuvânt de folos, îndemnându-i să fie cinstiți, milostivi și corecți unii cu alții, dar, mai ales, să conștientizeze faptul că «s-a apropiat Împărăția cerurilor» (Matei 3, 2), cu referire, desigur, la iminenta venire a lui Mesia Cel mult așteptat de poporul ales și chiar de întreaga omenire. Pentru aceasta, după ce-și mărturiseau păcatele, Ioan îi boteza în apele Iordanului, avertizându-i, însă, că trebuie să fie sinceri și smeriți; că nu era suficient să se laude cu descendența lor avramică, deoarece Dumnezeu poate să ridice și din pietre fii lui Avraam (Matei 3, 9), a spus Înaltpreasfinția Sa.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop Ciprian a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii și viețuitorii Mănăstirii Rogozu, mutați la Domnul. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

Maica stareță, stavrofora Serafima Pricop, i-a mulțumit Chiriarhului locului pentru slujire și i-a dăruit din partea obștii monahale o icoană a Sfântului Ioan Botezătorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?