Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

GALERIE FOTO! Ziua Eroilor a fost comemorată în orașul de pe Milcov, la Mausoleul Eroilor – Sud

 

Eroii noștri sunt stejari și vulturi

Și flori de câmp, tot câmpul românesc;

De două mii de ani și mai din urmă

După furtuni, aici se regăsesc!     

 

Ziua Eroilor din 10 iunie 2021 a fost comemorată în orașul de pe Milcov, la Mausoleul Eroilor – Sud, mausoleu a cărui construcție a fost începută în 1925, la inițiativa Comitetului Judeţean Putna al Societăţii „Mormintele Eroilor căzuţi în război”. Comemorarea din acest  a fost marcată de momentele specifice ale celebrării unei frumoase zile de Înălțare: onorul a fost dat de muzica militară a garnizoanei Focșani, iar oficialitățile locale au fost prezente pe toată durata ceremoniei militare și religioase. Ultima secvență  a comemorării a fost marcată de un moment artistic frumos și sensibil care a încununat toată strălucirea și bucuria zilei de Înălțare, zi de recunoștință față de Eroii neamului, care asemenea apostolilor au înțeles că doar răbdând pironul aceleași cruci, și ducându-ne altarul dragostei în încercările, suferințele și bucuriile semenilor, vom putea ajunge la înălțare.

 

Dacă corul claselor de gimnaziu al Liceului de Artă “ Gh.Tattarescu”  din Focșani a adus mai aproape cerul prin interpretarea rugăciunii “ Tatăl Nostru”, scrisă de compozitorul basarabean Teodor Zgureanu, Corul de Copii Accord al Asociației pentru Promovarea Culturii și Mediului Accord Focșani, a continuat nota sublimă a ceremonialului prin marșul “ Treceți batalioane, române Carpații”.

Corurile reunite sub conducerea doamnei profesor Verona Calmîș, au cântat împreună celebrele versuri ale lui Alecsandri – “Drum bun”, și au intonat la final, imnul național. Între cele patru piese muzicale interpretate solemn de către cele două coruri, au fost presărate momente de adâncă simțire patriotică prin rostirea dramatizată a unor versuri inedite, interpretate de elevii claselor a V-a și a VII-a de la Liceul Tehnologic “ Eremia Grigorescu”din Mărășești, sub coordonarea doamnelor profesoare Ionela Andrei și Sanda Burlacu. Liantul secvențelor cântate și rostite de copii, a fost Valentin Cotigă, actor al Teatrului Minicipal “ Mr.Gh.Pastia”, care a rostit un emoționant mesaj către eroi și patrie, un “onor” al eroilor care sunt ridicați prin jertfa lor supremă la ceruri pe vecie.

La prezentarea momentelor artistice a participat și primarul orașului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, ținând împreună cu copiii un moment de reculegere în cinstea eroilor și încurajându-i să meargă mai departe cu acest țel al dragostei față de țară!

Alături de cei care au susținut această comemorare artistică : Garnizoana Focșani, Muzeul Vrancei,  Asociația Cultul Eroilor “ Regina Maria” – filiala Vrancea, Teatrul “ Mr.Gh.Pastia” , cele două licee simbol ale Vrancei – Liceul de Artă “ Gh.Tattarescu”  și Liceul Tehnologic  “Eremia Grigorescu” Mărășești, împreună cu Asociația Accord, au reaprins împreună candela eroilor neamului românesc într-o zi însorită de Cireșar al lui 2021!

Verona Calmîș – președinte al Asociației Accord

  • profesor al Liceului de Artă „Gh. Tattarescu”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?