A murit profesorul de istorie Gheorghe Fiștoc

0
2296

Profesorul de istorie Gheorghe Fiștoc de la Bordești a trecut la cele veșnice. Dascălul bordeștean pensionar a părăsit această lume, lăsând stiloul și cartea de istorie drept semne ale trecerii sale pe aceste meleaguri. Gheorghe Fiștoc s-a născut în luna iulie 1943 pe meleagurile Bordeștiului, ținutul cel mai frumos și propice viilor de o noblețe rară. Dascălul a urmat școala de 7 clase în satul natal, după care a fost dus de părinții săi la Liceul Ștefan cel Mare – secția reală, la Râmnicu Sărat. Dorința de a fi profesor a avut-o în fire încă de mic, drept dovadă stând dârzenia și devotamentul cu care domnul Fiștoc, așa cum îl cunoștea tot satul s-a zbătut să o pună în aplicare.

După terminarea liceului de la Râmnicu Sărat s-a încadrat ca profesor suplinitor în comuna Poiana Cristei, sat Odobasca. Iubitor al zonei, dar mai ales a Bordeștiului drag, domnul Fiștoc a urmat cursurile Facultății de Istorie și Geografie de la Iași și după terminare se încadrează ca profesor calificat. Se transferă de la Odobasca la Bordești unde predă tainele celor două discipline la sute și sute de elevi din localitatea natală. După ce ani la rând a predat în stilul său aparte cele două discipline iese la pensie în anul 2001. În tot acest timp a ocupat în mai multe perioade și funcția de director de școală și cămin cultural.       Chiar dacă a ieșit la pensie, inima dascălului nu a contenit să bată pentru școala lui dragă. Astfel, profitând de faptul că locuia la doi pași de școală, în fiecare an domnul Fiștoc venea la școală la deschiderea anului școlar, unde ținea un cuvânt de debut pentru copii care pășeau pentru prima dată pe poarta școli, dar și pentru cadrele didactice tinere care veneau la Bordești. Primea în schimb aplauze și flori și asta era cea mai mare mulțumire a lui. Pleca spre casă cu bastonul și florile în mână, mândru că a mai deschis încă un an școlar, chiar dacă era pensionar.

În perioada cât a fost la școala din Odobasca, a cunoscut-o pe doamna Aurica, învățătoare de profesie, cu care s-a și căsătorit. Doamna Aurica, a ieșit și ea la pensie în anul 2001, dar a fost un dascăl model, un profesionist, un om dedicat trup și suflet copiilor și meseriei. În urma dispariției lui Gheorghe Fiștoc au rămas să îl plângă și să îl poarte în suflet pentru eternitate soția Aurica, fiul Dan Fiștoc, tehnician silvic, nora Teodora, contabilă la Focșani, nepoata Roxana și soțul acesteia Tudor. Vestea morții dascălului care povestea istoria și geografia într-un mod aparte s-a răspândit cu repeziciune în întreaga comunitate din Bordești, dar și în zonele învecinate. Cei care l-au cunoscut și apreciat pe dascălul bordeștean au transmis mesaje de rămas bun, dar și un gânduri de pios omagiu în amintirea lui.

          „Veșnică odihnă domnului profesor și diriginte Fiștoc Gheorghe! Dascăl strălucit al școlii din Bordești, a iubit locurile natale, bordeștenii și istoria pe care a predat-o într-un fel unic! A insuflat generațiilor de elevi dragostea de înaintași și de trecutul măreț al poporului nostru! Domnul Fiștoc Gheorghe a fost și un bun cunoscător al dogmei și tradiției bisericii strămoșești, trăgându-se dintr-o familie de buni creștini, tatăl lui fiind teolog și cântăreț al bisericii din Bordești. Rămâne în amintirea noastră ca un domn Trandafir, alături de alte chipuri luminoase care au slujit cu timp și fără timp școala din Bordești. Veșnică pomenire din neam în neam!”, este postarea fostului elev și actualmente profesor de religie Laurențiu Rotaru.

          „ Locuitorii comunei Bordești au primit o veste tristă astăzi: domnul profesor Fiștoc Gheorghe nu mai este printre noi. Îndrăgit de multe generații de elevi, de colegi, dar și de comunitate, a lăsat un gol imens în inimile tuturor. Sincere condoleanțe familiei!”, este mesajul postat de Adrian Gavrilă, primarul localității.

          „Un dascăl și un om deosebit! A iubit locurile natale și oamenii, în mijlocul cărora a crescut, a trăit și a profesat! Mi-a fost profesor de istorie și geografie. O enciclopedie!!!! A format și educat, multe generații de elevi, de care se bucura nespus, când îi întâlnea. Dumnezeu să-l odihnească în pace, în rândul drepților!”, a scris și învățătoarea Petruța Lalu, fiică a satului. Profesorul Gheorghe Fiștoc își va dormi somnul de veci în cimitirul satului din Bordești, Cei care doresc să își ia rămas bun o pot face până sâmbătă, când începând cu ora 13.00 va fi condus pe ultimul drum, spre eternitate. Cotidianul „Monitorul de Vrancea” transmite sincere condoleanțe familiei îndurerate, iar Dumnezeu să îl așeze în rândul celor drepți și deschizători de lumină a cărții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here