Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

S-a stins o emblemă a magistraturii vrâncene! Ion Lefter a pierdut lupta cu o boală nemiloasă

         Ion Lefter, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, s-a stins din viață. Magistratul avea 68 de ani și ieșise la pensie în anul 2016, după o carieră de aproape 38 de ani, din care aproximativ 24 de ani a avut funcții de conducere.

Ion Lefter a fost un om cald și blând, un model demn de urmat pentru colegii lui mai tineri. Fostul prim-procuror s-a stins după o lungă și grea suferință, iar vestea trecerii la cele veșnice i-a întristat pe toți cei care l-au cunoscut, inclusiv pe colegii săi din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea care, deși cunoșteau suferințele fostului prim-procuror, sperau ca despărțirea să aibă loc cât mai târziu. „Am primit cu mare tristețe vestea trecerii la cele veșnice a fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, domnul Ion Lefter. A fost un exemplu pentru mulți dintre noi, iar sfaturile și îndrumările sale ne-au ajutat în viață și în carieră. Ne pare nespus de rău  și vrem ca familia să știe că întreg  colectivul Parchetului  de pe lângă Tribunalul Vrancea îi este alături. Sincere condoleanțe, iar pe domnul Lefter, Dumnezeu să îl odihnească în lumină!”, a transmis Paul Mihăilă, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea.

Trupul neînsuflețit al fostului magistrat este depus la Biserica „Săpunaru” din  Focșani (lângă sediul Tribunalului Vrancea) și va rămâne aici până joi, la orele prânzului, atunci când va avea loc slujba de înmormântare. Ion Lefter va fi înmormântat în Cimitirul Sudic din municipiu.

O carieră impresionantă

Ion Lefter a avut o carieră impresionantă. A terminat facultatea ca șef de promoție, după cum ne-au spus colegii săi, și și-a început cariera în magistratură în vara anului 1978, fiind procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Panciu. Și-a continuat apoi activitatea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani, iar din vara anului 1986 s-a mutat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea. În decembrie 1990 a ocupat prima funcție de conducere, respectiv cea de prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, având ca atribuție principală coordonarea activității procurorilor din sectorul judiciar. A ocupat această funcție timp de șapte ani, iar la finele anului 1997  a fost numit prin ordin prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea. A ocupat această funcție până la începutul anului 2015, iar un an mai târziu a ieșit la pensie.

De numele său nu se leagă doar multitudinea de dosare soluționate, ci și clădirile în care își desfășoară activitatea procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea și de pe lângă Judecătoria Focșani, DIICOT și Panciu. La o intâlnire cu presa, realizată după predarea funcției de conducere, Ion Lefter spunea că „din 2009 bătălia mea a fost să construiesc un nou sediu pentru Parchetul Tribunalului, al Judecătoriei Focşani şi pentru DIICOT. Am reuşit după un proces de un an şi ceva, am preluat acest spaţiu şi sper din tot sufletul să rămân în activitate ca simplu procuror, dar să mă ocup de terminarea acestui sediu. Este o unitate model și sper ca această clădire, la care se lucrează, să fie cel mai frumos sediu de parchet din țară. Clădirea asta am pus-o punct cu punct pe hârtie și are tot ce trebuie. De asemenea,  la Panciu avem cel mai modern sediu de parchet din România, din punct de vedere tehnic, ca spaţiu, este o unitate model”.

          La aceeași întâlnire cu presa, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, a vorbit și despre carieră, despre pregătirea profesională, dar și despre limitele impuse de statut. Declarațiile făcute atunci pot fi recitite accesand link-ul https://bit.ly/3u4UnTC .

          Colectivul „Monitorul de Vrancea” transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate! Dumnezeu să-i dea odihnă veșnică!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?