Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Nu vă lăsați înșelați! După metoda „Accidentul”, metoda ,,Covid 19” face victime în Vrancea

Trei bărbaţi au primit vineri după-amiază mandate de arestare preventivă, într-un dosar în care sunt cercetaţi pentru înşelăciuni. Metoda de înşelăciune folosită de ei este veche, dar adaptată vremurilor pe care le trăim. Astfel, ei nu mai sună oamenii să le spună că sunt rude ale lor şi că au avut un accident, ci că suferă de Covid 19, sunt internaţi în spital şi au nevoie de bani pentru achiziţionarea unor aparate medicale care le-ar salva viaţa.

Unul dintre inculpaţi este încarcerat într-un penitenciar şi, având asupra sa un telefon mobil şi timpul necesar, a apelat mai multe persoane şi, sub pretextul că este fiul victimelor, le-a informat pe acestea că este infectat cu coronavirus şi că este internat în spital. Conform presei din judeţul Galaţi, inculpatul aflat după gratii este specializat în comiterea unor astfel de fapte. Presa scrie că în mai puţin de un an, a făcut aproximativ 100.000 euro din înşelăciuni prin metoda „Accidentul”.

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din Vrancea, cu sprijinul de specialitate al I.G.P.R. – Direcția Operațiuni Speciale și suportul Biroului de Investigații Criminale din cadrul Politiei Municipiului Tecuci și al Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul I.P.J. Galați, au reușit documentarea activității infracționale a trei bărbați, din municipiul Tecuci, județul Galați.

          Din cercetări a rezultat faptul că, în perioada ianuarie-februarie a.c., folosind metoda „Covid 19” ar fi indus în eroare cinci persoane din județul Vrancea, prin aceea că, unul dintre bărbați, în vârstă de 39 de ani, ar fi apelat în mod aleatoriu mai multe numere de telefonie fixă și s-ar fi prezentat a fi inițial fiu al victimei, ce s-ar fi aflat internat în spital, infectat cu Covid 19, apoi, prin schimbarea timbrului vocal se recomanda a fi medic și pretindea victimelor diferite sume de bani pentru achiziționarea unor aparate medicale, sumele fiind ridicate în mod direct de la domiciliul acestora de către un bărbat de 29 de ani, care s-ar fi deplasat cu un autoturism condus de al treilea bărbat, de 21 de de ani.

          În cadrul acțiunii, au fost puse în aplicare două mandate de percheziție, la domiciliul a doi bărbați, din municipiul Tecuci, în urma cărora au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, mai multe bunuri folosite la comiterea infracțiunilor. (…) bărbații au fost conduși la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea,  în baza unor mandate de aducere, fiind dispusă măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, pentru comiterea infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată și complicitate la înșelăciune în formă continuată. Polițiștii de investigații criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea continuă cercetările în vederea documentării întregii activități infracționale  și recuperării prejudiciului cauzat”, au transmis reprezentanţii IPJ Vrancea prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit unor surse, inculpaţii ar fi apelat cinci persoane din Vrancea, dar ar fi primit bani doar de la una. Celelalte ar fi avut prezenţă de spirit şi ar fi luat legătura cu rudele drept care s-a dat inculpatul care le-a sunat şi astfel au aflat că informaţiile primite la telefon nu sunt reale. „Admite propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Focşani. Dispune arestarea preventivă a a inculpaţilor: 1. T (…) David Emanuel (…) 2. B (…) Nelu Marian, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la înşelăciune în formă continuată (…) 3.B (…) Ionuţ Sorin, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la înşelăciune în formă continuată (…) pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 12.03.2021 până la data de 10.04.2021, inclusiv. Dispune emiterea mandatelor de arestare preventivă. (…).Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru inculpaţi şi de la comunicare pentru procuror (…)”, se arată în hotărârea instanţei de judecată.

Polițiştii ne sfătuiesc să nu dăm curs unor astfel de solicitări şi întotdeauna să verificăm veridicitatea informaţiilor primite. Cel mai uşor şi la îndemână ne este telefonul cu ajutorul căruia putem suna fiii, fiicele şi orice alte rude invocate de infractori, pentru a verifica dacă ceea ce ni s-a transmis este sau nu real. De asemenea, este important de ştiut că în astfel de cazuri, spitalele şi medicii nu solicită bani pacienţilor pentru achiziţionarea de aparatură medicală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?