La începutul acestei săptămâni, Sinagoga din Focșani și-a redeschis porțile după ce a trecut prin lucrări de consolidare și renovare.Reprezentanții comunității evreiești din Focșani au organizat marți ceremonia de deschidere într-un cadru restrâns, din cauza restricțiilor impuse de pandemie. „Dr. Aurel Vainer – președintele de onoare al Federației Comunităților Evreiești din România, Dr. Rafael Shaffer – prim rabinul României și Mircea Rond – președintele Comunității Evreilor din Vrancea și Râmnicu-Sărat au dezvelit placheta care marchează momentul oficial al redeschiderii Sinagogii. Din această plachetă aflăm că «Sinagoga din Focșani a fost edificată în 1859, consolidată și restaurată între 2018 și 2020 la inițiativa și cu aportul Federației, a președintelui Aurel Vainer, a Secretariatului de Stat pentru Culte, a deputatului Silviu Vexler, a Fundației Caritatea și a Comunității Evreilor din Focșani, președinte Mircea Rond».
La momentul inaugural, alături de Aurel Vainer, Rafael Shaffer și Mircea Rond au fost de față, vicepreședintele C. J. Vrancea, primarul Municipiului Adjud, invitați din alte localități, membri ai comunității din Focșani și cercetători de la Arhivele Naționale, Filiala Vrancea. A fost un moment emoționant pentru o comunitate care a scris o pagină de aur în istoria Focșanilor. (…)‟, se arată într-o postare semnată de dr. Romeo-Valentin Muscă, pe pagina de Facebook a Casei de Cultură Odobești.
„Sinagoga a ars prin 1830, după aceea a fost reparată‟
Am stat de vorbă cu Mircea Rond, președintele Comunității Evreilor din Județele Vrancea și Buzău, care ne-a spus că în jurul anului 1830 această Sinagogă din Focșani a ars, fapt pentru care, la acea vreme a fost nevoie de reparații serioase. Din păcate însă, seismele specifice zonei Vrancei au afectat de-a lungul timpului clădirea, așa că în urmă cu câțiva ani s-a luat hotărârea ca toate activitățile din sinagogă să fie mutate într-un alt spațiu astfel încât clădirea să intre într-un amplu proces de consolidare. „Sinagoga este o casă a noastră, nu a mea, nu a lor… a noastră. Atât timp cât deschizi ușa sinagogii, eu te primesc. Mai departe depinde de omul care a venit. Nu am să-ncerc să-l fac să treacă la iudaism, n-am să-ncerc să-i schimb opiniile, el să fie aici, să fie alături de noi‟, a menționat Mircea Rond.