MAE: Românii pot intra pe teritoriul Croaţiei doar cu un test COVID-19 negativ

0
66

Accesul pe teritoriul Republicii Croaţia este permis cetăţenilor străini care sosesc din zone/ state cu risc epidemiologic ridicat, inclusiv România, cu condiţia prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 48 ore anterior intrării pe teritoriul croat sau a efectuării unui astfel de test după intrarea în Croaţia, cu obligaţia de a intra în autoizolare până la primirea unui rezultat negativ. Noile măsuri sunt în vigoare până la data de 15 decembrie, informează MAE, într-un comunicat transmis joi AGERPRES. Lista unităţilor în care pot fi efectuate testele moleculare (PCR) pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 la intrarea în Republica Croaţia poate fi consultată la pagina de internet: https://www.koronavirus.hr/svi-testni-centri-u-republici-hrvatskoj/763.

Costul pentru efectuarea unui test variază între 70 şi 200 de euro şi va fi suportat de către solicitant. Lista zonelor/ statelor cu risc epidemiologic ridicat poate fi consultată la adresa https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/situation-updates/weekly-maps-coordinated-restriction-free-movement. Sunt exceptate de la aplicarea noilor măsuri, respectiv prezentarea la intrarea în Republica Croaţia a unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecţia cu SARS-CoV-2 sau efectuarea acestuia ulterior sosirii, următoarele categorii de persoane:
* angajaţii care prestează servicii esenţiale, inclusiv angajaţii în domeniul sanitar, lucrătorii transfrontalieri şi sezonieri, elevii, studenţii şi stagiarii transfrontalieri, cu obligaţia ca durata şederii pe teritoriul Republicii Croaţia sau în afara teritoriului croat să nu depăşească 12 ore;

* personalul navigant şi transportatorii;
* diplomaţii, personalul organizaţiilor internaţionale şi persoanele invitate de organizaţii internaţionale, personalul militar, ofiţerii de poliţie, personalul protecţiei civile şi personalul umanitar;
* persoanele care călătoresc pentru motive esenţiale legate de familie sau afaceri, inclusiv jurnaliştii;
* persoanele aflate în tranzit, cu condiţia ca durata tranzitului să nu depăşească 12 ore;
* pacienţii transportaţi pentru motive de sănătate urgente sau esenţiale.

Informaţii suplimentare privind categoriile de persoane exceptate de la noile măsuri adoptate de autorităţile croate se regăsesc pe pagina de internet a Ministerului croat de Interne https://mup.gov.hr/uzg-covid/286210. Ministerul Afacerilor Externe subliniază că cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Croaţia: +38598414341. MAE recomandă consultarea paginilor de internet www.mae.ro/node/51907, zagreb.mae.ro şi www.mae.ro şi informarea temeinică anterior deplasărilor în Croaţia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here