Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

VIDEO: Lt. Col. (r) Vasile Isticioaia, vocea care le spune zilnic focșănenilor cum să se ferească de virus: „Atențiune, atențiune. Nu intrați în panică!‟

Atențiune, atențiune. Nu intrați în panică! Acesta este un mesaj de informare pentru cetățenii municipiului Focșani, în legătură cu măsurile care trebuie luate pentru a opri răspândirea virusului SARS-CoV-2. Purtați masca atât în spațiille închise, cât și în cele deschise, în afara locuinței dumneavoastră. Păstrați distanța la cumpărături, în piață, la plata facturilor, utilităților, în mijloacele de transport în comun. Dezinfectați des mâinile și evitați să dați mâna sau să vă îmbrățișați cu prietenii, cunoscuții. Anunțați medicul de familie dacă ați luat contact cu cineva infectat cu COVID, sau la cele mai mici simptome de boală. Nu ieșiți din case între orele 23:00-05:00 dimineața, decât în caz de urgențe. Evitați adunările și locurile aglomerate. Sunați la 112 atunci când constatați o situație de urgență‟, este mesajul pe care zilnic, lt. col. (r) Vasile Isticioaia îl transmite locuitorilor municipiului Focșani, folosind sistemul de alarmare a populației.

Paza bună trece primejdia rea‟

Decizia transmiterii acestui mesaj de atenționare s-a luat în cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Local pentru Situații de Urgență (CLSU) a municipiului Focșani. „În urma hotărârii nr. 8 din 10.11.2020 privind măsurile adoptate în cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Local pentru Situații de Urgență (CLSU) a municipiului Focșani s-a hotărât să transmitem un mesaj prin sistemul de alarmare al municipiului. Acest mesaj a fost aprobat de președintele CLSU al Municipiului Focșani, domnul primar Cristi Valentin Misăilă, urmând ca de două ori pe zi să-l transmit vocal. Nu este un mesaj preînregistrat, ci este un mesaj vocal transmis live. Mesajul este transmis în jurul orelor 10:00 și 12:00. Fiind ziua prea scurtă acum, nu putem da mesajul după ora 17:00 pentru că ar fi o oră nepotrivită, iar comercianții din piețe, la această oră, încep să se mai rărească. Dacă am da la ora 14:00/15:00, ne gândim că sunt și persoane care se odihnesc, și pe care nu dorim să le deranjăm. De aceea, consider că orele 10:00 și 12:00 sunt potrivite pentru acest mesaj‟, a precizat lt. col. (r) Vasile Isticioaia.

Pentru a verifica dacă mesajul se transmite pe întreg teritoriul Focșaniului și, mai ales, cum recepționează cetățenii aceste informații, colegii de la Situații de Urgență „sunt plecați în oraș să-mi spună dacă se aude mesajul și dacă are efect această transmisie. În momentul în care transmitem mesajul, omul care are masca sub barbă, spre exemplu, imediat o ridică și la nas. Și în piață reacționează oamenii spunându-și între ei: «Ai auzit?! Ne transmite ceva acolo!». Deci e un lucru bun. Colegii mei sunt plecați în oraș să ne anunțe și dacă merge sau nu stația, pentru că se poate întâmpla ca un sistem să nu meargă din varii motive. În cazul în care apar probleme, avem mentenanța făcută de cineva din Focșani care în maximum 2 ore este pe acea clădire și dă drumul la sirene. Un lucru foarte bun, în condițiile în care legea spune că trebuie să se rezolve în 48 de ore‟, mai spune acesta.

Patru sirene dispuse în patru locații din Focșani

Zilele trecute, în centrul Focșaniului răsuna vocea lt. col. (r) Vasile Isticioaia, dar nu știam sursa, la fel cum nu știam nici de unde proveneau alarmele care porneau în prima zi de miercuri din fiecare lună pentru a testa sistemul de alarmare a populației. „Sunt patru sirene dispuse în patru locuri din Focșani: în partea nordică, la Direcția de Dezvoltare; în partea de sud la L-uri, în blocul cu 10 niveluri; la Electrica și la Casa de Cultură. Mai este una, dar nu aparține de noi, ci de Hidroelectrica, care este la Mândrești, deci, atunci când facem alarmarea, se aude inclusiv la Mândrești. Urmează în viitorul apropiat să mai facem achiziția unei sirene care va fi redistribuită, în așa fel încât să avem o acoperire și mai mare‟, mai spune Vasile Isticioaia.

Încă din luna martie a.c., lt. col (r.) Vasile Isticioaia spune că s-a ocupat de mediatizarea măsurilor de siguranță în contextul pandemiei de COVI-19, însă transmiterea mesajului vocal de atenționare pare să dea un randament mult mai bun decât afișele și flyere distribuite în rândul cetățenilor din Focșani. „Afișe s-au pus peste tot, am împărțit flyere, am făcut mediatizarea acestor reguli încă din luna martie, dar cred că efectul mesajului vocal este mult mai mare. Până să vină pandemia, noi în prima zi de miercuri din fiecare lună verificam sistemul de alarmare al Municipiului cu o anumită situație de urgență predestinată, dar lumea nu știa exact ce înseamnă acel semnal, cu toate că sunt colegi de-ai noștri care merg fie în piețe, fie pe stradă și le explică oamenilor că este vorba de un mesaj de verificare. Cred că în viitorul apropiat, dacă va prinde bine la populație acest mesaj, s-ar putea să facem și altfel de mesaje transmsie prin sistemul de alarmare al UAT-ului Focșani‟, a explicat acesta.

Conform unei comunicări a DSP Vrancea, rata de infectare Covid era ieri în Focșani de 3,43 la mia de locuitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?