Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

VIDEO: Vrânceanul Daniel Zlota – arhitect și pictor – de la copilăria în Găgești și Jariștea la viața în Barcelona

Astăzi îl cunoaștem pe Daniel Zlota, un vrâncean ajuns pe meleagurile Spaniei și care ne reprezintă țara cum știe mai bine: prin artă. Daniel Zlota este un artist, pictor și arhitect român născut în Focșani, care de mai bine de un an locuiește în Barcelona împreună cu soția și fetița lor, Eva. De la tânărul artist focșănean am aflat că o parte din lucrările sale sunt în patrimoniul administrației prezidențiale a României, dar și în patrimoniul a două orașe din Italia și Franța, Maniago și Névez.

Absolvent al Liceului de Artă „Gh. Tattarescu‟ Focșani, Daniel Zlota și-a continuat studiile la București în cadrul Facultății de Arhitectură „Ion Mincu‟.  „Până la 7 ani am stat la bunici în Găgești și în Jariștea. A fost o perioadă care m-a ajutat foarte mult pentru că am văzut exact care este legătura omului cu natura, am descoperit anumite simboluri, anumite tradiții, mă refer aici inclusiv la vestimentație, tradiții populare, tradiții culinare și toate lucrurile acestea m-au ajutat ulterior să creez o colecție care se numește «Camino de la vida», o colecție care împletește detaliile și simbolurile românești cu cele tradiționale mexicane‟, spune Daniel Zlota. Colecția „Camino de la vida‟ urma să fie expusă anul acesta în Mexic, însă, din cauza pandemiei, Daniel Zlota a trebuit să amâne evenimentul.

Prima expoziție, într-o cafenea din București

Se poate spune că Daniel Zlota a făcut primii pași în viața de artist la 31 de ani, atunci când a decis să organizeze o primă expoziție în care și-a publicat tablourile. „Am lucrat ca senior architect în cadrul unui lanț de centre comerciale unde făceam partea de arhitectură, amenajări inteioare, practic mă ocupam atât de detaliile arhitecturale cât și de cele artistice. După ce am avansat în această funcție, am  decis să fac și o expoziție. Prima mea expoziție a fost într-o cafenea din București. Ulterior, văzând rezultatele bune, am decis să colaborez cu 10 dintre cei mai buni fotografi din România. Cu ajutorul fotografiilor acestora am reușit să creez o colecție care se intitulează «Conversion».

«Conversion» a fost o colecție expusă și la Teatrul Național, și la Qreator, un spațiu foarte fain din București. O parte din această colecție a fost expusă inclusiv în Barcelona. Practic, am luat niște fotografii, le-am printat pe pânză în proporție de 30/40% și, ulterior, le-a dat o altă poveste‟, explică Daniel Zlota.

Faptul că a fost atras încă din copilărie de desen și pictură, l-a ajutat pe  Daniel Zlota să urmeze această cale. „În acest moment îmi dedic foarte mare parte din timp artei și picturii; simt că prin pictură pot să spun o poveste, pot să-mi exprim sentimentele și pot mai departe să las privitorul să dea un anumit înțeles picturii mele. De cele mai multe ori, nu explic tabloul în detaliu tocmai pentru a-l lăsa și pe cel care privește să vină cu propriile lui idei și să ducă poveste respectivă către o zonă de confort‟, mai spune acesta.

„Îmi place să intru în contact cu oamenii și să înțeleg cultura orașului‟

Barcelona i-a oferit lui Daniel Zlota nu doar o a doua casă, Barcelona l-a ajutat pe tânărul artist să se dezvlote din punct de vedere profesional și să absoarbă un volum tot mai mare de informații utile proiectelor sale. Lui Daniel Zlota îi place să se considere a fi un artist care se îndreaptă mai mult spre zona de simbolism, îmbinat puțin cu elemente ce țin de realism.

Îi place să picteze pe stradă și să intre în dialog cu oamenii ca să înțeleagă mai bine locul… să-i afle povestea. „În acest moment lucrez la un tablou în care am pus elemente de-a lui Gaudí. Am creat un tablou care aduce laolaltă atât elemente din arhitectrura lui Gaudí, văzute și interpretate de mine, cât și elemente românești.  E metoda mea prin care vreau să aduc un omagiu arhitectului și o mulțumire orașului în care locuiesc. Îmi place să intru în contact cu oamenii, și, de cele mai multe ori, pictez pe stradă. Îmi place să discut cu oamenii și să înțeleg puțin cum este această cultură a orașului în care locuiesc. Am avut expoziții, de exemplu și în Franța, unde am intrat în contact cu oamenii de acolo și m-au ajutat foarte mult să pictez altfel. De ce?! Pentru că în momentul în care pictăm o stradă, noi, singuri, o vedem într-un anumit fel, în momentul în care vorbesc cu oamenii care locuiesc în acea urbe, mă ajută să înțeleg puțin mai bine filosofia locului‟, mai spune Daniel Zlota.

Vrânceanul spune că a ales Barcelona, în primul rând, pentru că a vrut să-i ofere fiicei sale condiții mai bune din punct de vedere sanitar și educațional. Ar vrea să se întoarcă în țară, dar nu acum. „M-am mutat în Barcelona de un an și ceva. Cred că sunt mai multe motive. Unul dintre aceste motive este faptul că sunt tatăl unei fetițe de 3 ani și văzând puțin cum sunt lucrurile în sistemul nostru sanitar, dar și în zona de educație, am decis în familie să plecăm din țară pentru că am vrut să vedem și cum este în altă parte.

          Majoritatea celor care pleacă o fac fie pentru că vor să câștige mai mulți bani, fie din diferite motive socio-culturale, dar motivul care m-a făcut să plec din țară a fost că tot timpul am fost fascinat de Barcelona. Este un oraș plin de muzică, culoare, este cosmopolit, are foarte multă poveste, foarte mult suspans, dacă ne gândim la aceste manifestații legate de independeța Cataluniei, dar, totodată, este și un oraș plin de arhitecutră și acest lucru m-a atras foarte mult.       Mi se pare un loc foarte fain în care să locuiești pentru că este plin de căldură, este unul dintre cele mai însorite orașe, și este plin și de cultură. Am decis să facem acest pas tocmai în ideea de a încerca și un alt loc. La un moment dat cred că ne vom întoarce; în următorii 4, 5 ani probabil că nu, pentru că, din punct de vedere artistic, arhitectural, profesional, dar și din punct de vedere personal, mi se potrivește mai mult Barcelona, dar, bineînțeles că ne este dor de casă, de familie și de prieteni‟, concluzionează artistul.

Gustul orezului cu lapte și mâncarea făcută de mama…

Deși vorbește cu familia și prietenii prin intermediul rețelelor de socializare, Daniel Zlota nu neagă dorul de casă… în special dorul gustului laptelui cu orez, al salatei boeuf și al sarmalelor pe care niciun bucătar de restaurant nu-l redă întocmai ca… mama. „Tot timpul cred că sunt oameni care pot aduce un plus de imagine României din România, și sunt alți oameni cărora li se potrivește mai mult să aducă acest steag al României mai departe, în afara României. Mi se pare că menirea noastră este să spunem o poveste pe care să o ducem mai departe, iar povestea pe care vreau să o spun este că sunt român, sunt artist român și vreau ca ceea ce fac să transmit mai departe‟.

În paralel, Daniel Zlota s-a implicat în diferite proiecte pentru că îi place să ajute oamenii și să se bucure la final de mulțumirea din ochii lor. „Îmi place să ajut, de exemplu, acum sunt împlicat într-un ONG în care încercăm să strângem niște fonduri pentru trei cazuri din România; am făcut parte din proiectul «Teach for Romania», am fost prezent la câteva clase din cadrul acestui proiect; pe timpul pandemiei am făcut cursuri online pentru copii din România și lucrurile acestea mă ajută pentru că-mi dau o energie.

          Îmi place să ajut pentru că îmi place să văd acea bucurie a omului când își dă seama că se poate baza pe tine, e ca atunci când dăruiești un cadou unui copil și vezi bucuria din ochii lui. Am făcut câteva cursuri de desen pentru copii din România de clasa a II-a, a III-a și a IV-a. Bucuria cea mai mare a fost că am împărtășit cu ei din cunoștințele mele și că i-am văzut pe copii foarte implicați, m-a surprins faptul că am avut feedback de la ei, au fost câteva mesaje, câteva desene pe care le-am primit de la ei‟, adaugă tânărul artist.

„Îmi doresc ca arta pe care o creez să ajungă în toate colțurile lumii‟

Iar pentru a reuși acest lucru, Daniel Zlota spune că 80% din timpul său profesional și-l dedică picturii, iar restul de 20% arhitecturii. L-am întrebat cum percepe această perioadă de pandemiei și mi-a răspuns: „EXCEPȚIONAL!‟. Și asta pentru că pandemia i-a oferit ocazia să petreacă mai mult timp alături de fetița sa, Eva. „Cu ajutorul fiicei mele am reușit să pun bazele a două colecții la care lucrez. Una dintre ele se intitulează «BioArt» și are la bază doar culori naturale, bazate pe pigment natural; cealaltă colecție este «Inner Child» – Eva, fiica mea, a început să facă niște linii pe o pânză foarte mare, iar eu am dat un sens acelor linii și ulterior am lăsat-o pe ea să dea o ultimă atingere tabloului.

          Un alt proiect pe care l-am făcut împreună cu fiica mea a fost «Blindfold», legat la ochi. Am întins o pânză pe jos și am început să pictez legat la ochi. Totul a pornit având o discuție cu fiica mea, care a tras o linie pe o hârtie și mi-a spus: «Tati, ăsta este un cal.» Bineînțeles, rațional vorbind, am zis că nu poate fi un cal, pentru că nu are formă de cal, dar nu am contrazis-o și atunci mi-am dat seama că au copiii această capacitate de a se exprima prin niște forme foarte simple. Acum mă gândesc la Picasso care spunea că fiecare dintre noi este un artist, problema este atunci când ne maturizăm și nu mai suntem copii.

          Practic, copiii spun esența, și mi-am zis că pot picta legat la ochi, anulându-mi acest simț al văzului, o să mă bazez pe celelalte simțuri, și atunci a luat naștere acestă colecție în care este mai mult vorba despre culoare, decât despre forma rațională. Această perioadă de pandemie m-a ajutat să interacționez mai mult cu fiica mea, a fost o perioadă plină, o periodă în care am experimentat mult, în care am lucrat mult și în care am dus arta pe care o creez la un alt nivel‟, conchide  Daniel Zlota.

Puteți admira o parte dintre colecțiile lui Daniel Zlota accesând următoarele link-uri: https://danielzlota.com/gallery-bioartcollection/, www.danielzlota.com, https://danielzlota.com/gallery-Blindfold/, https://danielzlota.com/gallery-mixedmedia/ sau https://danielzlota.com/gallery-innerchildcollection/.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?