Continuă lucrările de reabilitare și și modernizare a drumului județean 202 E în cadrul proiectului ”Modernizarea infrastructurii rutiere de drum judeţean, dintre localităţile limită judeţ Buzău-Voetin-Sihlea-Obrejiţa-Tîmboieşti-Bordeşti cu conectivitate directă la reţeaua TEN-T”. Practic, pe mai multe sectoare din acest drum se execută lucrări de asfaltare. Este vorba de sectorul Tîmboiești-Bordești, pe care s-au executat lucrări de asfaltare vineri și sâmbătă, dar și pe raza localității Sihlea, unde sunt realizate ample lucrări de refacere a platformei drumului și asfaltare. Proiectul de investiții, derulat de administrația județeană, este finanțat în cadrul POR 2014-2020, valoarea totală a acestuia fiind de 55.991.137,32 lei.
Cum era de așteptat, dată fiind campania electorală pentru alegerile locale, jurnaliștii „ciumei galbene” au scris că lucrările la acest drum ar fi fost sistate. Primarul comunei Sihlea, Costică Gurbet, a reacționat la această informație defăimătoare printr-o postare pe pagina sa de facebook. „Contrar afirmațiilor denigratoare atât la adresa Consiliului Județean Vrancea cât și a constructorului, asfaltarea drumului Sihlea – Voetin continuă conform programului. Ziariști de mâna a doua, îmbuibați în alcool și preocupați mai mult de mărunțișul aruncat pe jos de Grindă decât de situațiile reale care merită semnalate, au încercat zilele trecute să mâzgălească un text, pentru că nu se poate numi articol, postat pe o pagină de socializare, prin care anunțau cu surle și trâmbițe că utilajele au plecat și că asfaltarea ar fi fost praf în ochi.
Oameni buni, vă rog să ne oprim o dată cu aceste afirmații comandate și plătite și să încercăm să prezentăm adevărul. Deși la postarea în cauză, un angajat al constructorului a încercat să explice situația reală și faptul că, pentru ca lucrarea să fie corect executată, suprafața asfaltică necesită o perioadă în care să nu se circule pentru ca aceasta să se usuce corespunzător și să poată suporta ulterior trecerea utilajelor grele fără să fie afectată infrastructura, s-a încercat explicarea acestui lucru și că lucrările vor continua începând de vineri sau sâmbătă, în funcție de starea asfaltului, acesta a fost luat în derâdere atât de pseudo-ziaristul în cauză cât și de postacii galbeni.
Acum sunteți și constructori? Voi care abia ați terminat liceul, unii din voi că de alții știm care e situația. Acest drum este realizat de o firmă renumită de construcții, aș putea spune că este una din firmele cele mai bine cotate în România, firmă care are și contracte externe, probabil acest lucru îngrijorând cohorta palidă și făcându-i să scoată la bătaie cele mai josnice elemente. Cetățenii onești ai localității Sihlea văd care este situația reală. Știm că acest drum este o problemă mai veche, semnalată de mai mult timp și acum este o prioritate pentru administrația PSD. În încheiere vreau să vă spun și să vă arăt cu argumente că: DRUMUL SIHLEA – VOETIN SE ASFALTEAZĂ!“, arată primarul comunei Sihlea, Costică Gurbet.
Lucrările sunt realizate de Asocierea SC SA & PE Construct SRL Bacău – SC Spedition UMB SRL Bacău și SC Tehnostrade SRL Bacău. În contract sunt incluse execuția lucrărilor și organizarea de șantier, serviciile de proiectare și serviciile de asistență tehnică. Proiectul este finanțat prin POR 2014-2020, Axa Prioritară 6, Prioritatea de investiții 6.1 (85% fonduri europene, 13% bugetul național, 2% cofinanțarea locală). Termenul de finalizare a lucrărilor este de 32 de luni (din care 2 luni este durata de proiectare).
Sunt efectuate următoarele lucrări: Modernizarea şi reabilitarea a 22,517 km. din drumul judeţean DJ 202E; Modernizarea şi realizarea a 10,104 km de trotuare şi trasee pietonale; Execuţia unei staţii de transport public şi a unei alveole; Execuţia unor elemente suplimentare destinate siguranţei circulaţiei (198 ml parapet metalic, 22,60 km marcaje, 40 treceri de pietoni cu avertizări luminoase, 24 buc. benzi rezonatoare); Modernizarea a două poduri; Amenajarea a 40.144 ml de rigole şi şanţuri; Montarea de borduri teşite pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi la proprietăţi; Amenajarea a 51 podeţe de descărcare; Creşterea portanţei şi siguranţei circulaţiei; Uşurarea accesului la reţeaua TEN-T pentru beneficiarii direcţi şi indirecţi.
Prin execuţia lucrărilor se vor realiza 22,517 ml. de drum judeţean modernizat, care va asigura accesul locuitorilor comunelor de pe traseu, la traficul de pe reţeaua TEN-T, respectiv 11.984 locuitori. Se vor realiza 18.610 mp trotuar, se va moderniza o alveolă pentru mijloace de transport în comun, se vor monta borduri teşite, se vor amenaja 40.144 m de rigole, şanţuri, precum şi 51 podeţe de descărcare. Toate acestea împreună cu elementele de siguranţa circulaţiei (40 treceri de pietoni, 568 ml. parapete metalice, indicatori rutieri, benzi rezonatoare) vor creşte siguranţa circulaţiei şi confortul populaţiei deservite de proiect. Creşterea portanţei se va asigura prin amenajarea unui sistem rutier nou, iar viteza medie de deplasare va creşte de la 30km/h la 60km/h, asigurându-se astfel fluidizarea traficului.
Obiectivul principal al proiectului este realizarea unei legături rapide şi în siguranţă la reţeaua de transport europeană TEN-T. Scopul realizării obiectivului este creşterea condiţiilor de dezvoltare durabilă a zonei prin facilitarea mobilităţii populaţiei şi bunurilor. Beneficiari direcţi – Populaţia localităţilor cu acces la DJ 202E (comuna Sihlea, comuna Obrejiţa, comuna Tîmboieşti, comuna Bordeşti) care va beneficia de modernizarea acestuia, aproximativ 11.984 locuitori. Beneficiari indirecţi – Populaţia din Regiunea Sud-Est a României şi toţi participanţii la traficul reţelei TEN-T.