Primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, ne-a acordat un interviu în care a vorbit despre ceea ce s-a întâmplat în cei patru ani de mandat și ceea ce urmează în viitorii ani. Interviul a vizat subiecte de interes pentru orice focșănean, de la taxe și impozite, la stații de autobuz și piste de biciclete, de la digitalizarea învățământului la traseul autostrăzii Ploiești-Pașcani-Suceava, de la fondurile blocate de ministrul liberal „Grindă” la ce se va întâmpla de Zilele Focșaniului.
Ați prezentat bilanțul celor patru ani de când focșănenii v-au ales primar al municipiului. Sunteți mulțumit de investițiile realizate în Focșani în acești ani? Ați reușit să faceți tot ceea ce v-ați propus la începutul mandatului?
Primar Cristi Misăilă: Au trecut cei patru ani de când focșănenii mi-au acordat votul de încredere și le mulțumesc încă o dată. Sunt foarte multe proiecte ce au fost demarate dar, totodată, sunt și proiecte în care mi-aș fi dorit să fim într-un stadiu mult mai avansat. Din păcate, atât hățișul birocratic al legislației actuale cât și toate celelalte piedici care au fost în decursul celor patru ani, mă refer la votul negativ și distructiv al consilierilor din opoziție, au dus la a nu ne atinge toate obiectivele. Mă gândesc doar la simplul fapt că de abia acum suntem în etapa realizării lucrărilor de înlocuire a conductelor de agent termic și apă caldă, proiect finanțat din fonduri europene, pentru care de multe ori am venit în fața Consiliului Local și am primit votul negativ al acestora. Iată că, până la urmă, s-a ajuns în situația în care se lucrează intens, este un disconfort pentru cetățenii din zona de șantier și ne cerem scuze pentru aceasta. Se lucrează pe foarte multe străzi, avem totodată și proiecte pentru care am scos la licitație realizarea acestora însă, din nefericire, nu am avut constructor. Mă refer aici la cele două contracte, finanțate tot din fonduri europene, pentru reabilitarea a două loturi de blocuri. Din motive tehnice cred nu s-au înscris la acest proiect, de trei ori am scos la licitație și nu s-au înscris constructori. Revenim, vom reactualiza documentațiile tehnice și sperăm să avem și constructori.
În 2016 ați început transparentizarea activităților Primăriei Focșani. Care sunt rezultatele? Cum pot focșănenii să vadă modul în care sunt cheltuiți banii de către municipalitate?
Primar Cristi Misăilă: Mă bucur că am reușit să vedem că focșănenii se îndreaptă spre utilizarea posibilităților de a plăti online impozitele și taxele locale utilizând ghișeul.ro și, în continuare, îi invit pe toți focșănenii să utilizeze această cale de comunicare și de plată. De asemenea, am instituit posibilitatea de a se depune cereri online, atât pentru obținerea certificatelor de urbanism cât și a autorizațiilor de construire. Avem foarte puține solicitări, din păcate, pentru acestea. Am transparentizat toate cheltuielile efectuate de municipalitate, lună de lună sunt afișate toate cheltuielile făcute de Primăria municipiului Focșani pe site-ul primăriei. De asemenea, avem foarte multe facilități acordate celor care plătesc în termenul stabilit de lege. Anul acesta s-a prelungit până pe data de 30 iunie și îi îndemn pe toți cetățenii să beneficieze de aceste bonificații. Avem posibilitatea de a depune online cereri, petiții, avem un avizier online unde se pot obține toate informațiile necesare cu privire la documentele, formularele care trebuie completate pentru a fi depuse în vederea obținerii diverselor documente și avize de la Primăria Focșani.
Suntem într-un proces amplu de digitalizare a învățământului din municipiul Focșani, am sprijinit financiar toate unitățile de învățământ care au achiesat la această idee pentru a putea să implementeze o platformă de comunicare online, o platformă vitală în această perioadă pandemică. Este o platformă prin care elevii, profesorii și părinții pot comunica, se pot informa, pot face cursuri online, pot primi teme online. Părinții, în orice moment, au informații cu privire la cum evoluează copilul la școală, dacă este prezent sau nu la ore, cum își efectuează temele. De asemenea, în perioada când se fac cursuri, părinții pot afla aproape instantaneu dacă este la școală copilul, ceea ce consider că este un lucru extraordinare iar absenteismul a scăzut foarte mult odată cu implementarea acestui sistem de comunicare.
La ultima ședință a Consiliul locală ați afirmat ca municipiul Focșani a primit 16 milioane de lei în urma lucrărilor efectuate la proiectele cu fonduri europene anul trecut. Care este situația în acest an? Ce proiecte sunt în derulare acum?
Primar Cristi Misăilă: În total, în cursul anului 2019 și până în prezent, municipalitatea a reușit să încaseze efectiv 16 milioane lei pentru lucrările deja efectuate. Mă refer la etapa a doua a proiectului de aducțiune apă caldă, școlile la care s-a lucrat intens, mă refer la Școala Ion Basgan, Școala Duiliu Zamfirescu. Sunt în derulare și lucrările de modernizare a cantinei și căminului din incinta colegiului Gh. Asachi. Sunt foarte multe proiecte pentru care s-au elaborat studiile de fezabilitate, s-au elaborat proiectele tehnice urmând ca lucrările să fie scoase la licitații. Și pentru aceste activități, acolo unde ghidul de finanțare a permis plata, finanțarea acestor etape, s-au încasat banii europeni.
Din punctul meu de vedere suntem în grafic, avem și o realizare destul de importantă. Dacă, pe axa prioritară 4.1 din Programul Operațional Regionale 2014-2020, municipiul Focșani avea alocată suma de 23 milioane euro, am reușit prin proiectele depuse să semnăm contracte în valoare de aproximativ 48 milioane euro. Cred că este o rată de succes foarte mare. Aceste proiecte sunt în etapa de implementare, sunt în perioada de lictiație pentru proiectul de refacere a infrastructurii rutiere cu privire la creșterea atractibilității pentru utilizarea formelor alternative de deplasare, ne referim la autobuze electrice, biciclete. E un proiect amplu care va duce, la finalizarea acestuia, la o schimbare totală a a paradigmei în ceea ce privește transportul rutier. Iată că suntem în plină implementare a acestor proiecte. Sunt proiecte care vor viza creșterea atractivității utilizării bicicletelor, scăderea gradului de poluare și bineînțeles, avem în discuție un proiect foarte important, acela de modernizare a sistemului de iluminat public. Aceste artere principale, mă refer la Bulevardul București, Bulevardul Unirii, Bulevardul Independenței, străzile Cuza Vodă, Bucegi, Anghel Saligny, 1 Decembrie, Longinescu, Bîrsei, Bicaz, Odobești, Mărășești, Șoseau de Centură vor avea un sistem modern rutier și, totodată, un sistem de iluminat public. Pe aceste artere vom avea piste dedicate bicicliștilor, pe anumite artere vom avea benzi speciale dedicate mijloacelor de transport în comun, și nu ne referim doar la autobuze ci mă refer inclusiv la taximetre. Aceste benzi speciale vor putea fi folosite și de către mașinile de intervenție ale ISU, Jandarmerie și IPJ.
De asemenea, vom moderniza 59 stații de autobuz, vom înființa 30 puncte pentru închirierea bicicletelor de unde se vor putea închiria aproximativ 287 biciclete, din care 7 biciclete vor fi destinate persoanelor cu dizabilități. Este un proiect amplu care vine la pachet cu un alt proiect referitor la managementul traficului. Prin acest proiect dorim ca toți participanții la trafic să fie cât mai bine coordonați, valorile de trafic să fie controlate tehnic printr-un soft foarte bine pus la punct. Aceasta înseamnă că vom dota cu camere de supraveghere video cel puțin 30 de intersecții. Totodată vom instala senzori astfel încât acolo unde sistemul va constata valori de trafic ridicate sau blocaje va debloca rapid circulația. Este un lucru pe care ni-l dorim, este un lucru firesc, toate aceste elemente au ca numitor comun scăderea poluării.
Una dintre investițiile așteptate de focșăneni este realizarea unei autostrăzi de la București. Care este stadiul discuțiilor cu Compania Națională de Autostrăzi referitoare la traseul acesteia?
Primar Cristi Misăilă: Avem un numitor comun dar și un punct de divergență. Ne dorim foarte mult să se demareze acest proiect de construire a autostrăzii Ploiești – Pașcani însă avem un punct de divergență. Noi, în urma unor discuții purtate în anul 2019 cu reprezentanții Companiei Naționate de Autostrăzi și Infrastructură Rutieră am convenit un traseu care să ocolească Focșaniul, inclusiv cartierul Mândrești. Ceea ce va duce la posibilitatea municipalității de a se dezvolta între cele două zone ale sale, Focșaniul și cele două cartiere, Mândrești Munteni și Mândrești Moldova. O variantă care va ocoli un punct foarte important și nevralgic, mă refer la frontul de captare a apei potabile, un front unde avem o zonă de protecție sanitară severă. Este o zonă de aproximativ 3,2 kilometri cu o lățime de aproximativ 250 metri situată pe partea stângă a șoselei care merge spre comuna Suraia. Acolo avem 53 puțuri de captare a apei. Dacă s-ar menține traseul propus de CNAIR, atunci ar traversa acest front de captare, ceea ce intră în conflict cu Protecția Mediului, cu toate măsurile de protejare a acelei zone. Este o zonă de protecție sanitară severă.
Așteptăm un răspuns ferm din partea Autorității Naționale de Protecția Mediului, am participat la mai multe întâlniri cu reprezentanții acestor instituții, CNAIR, Protecția Mediului, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Transporturilor, inclusiv firma care a contractat proiectarea tehnică a acestei rute. Aștept cu nerăbdare să vedem ce verdict ni se va da în această privință. Soluția ar fi fie să ocolim, care a fost soluția propusă de noi și care a fost, la un moment dată, agreată de CNAIR, fie să se facă un pod care să traverseze această zonă. Dar cu toate acestea, trebuie să ne gândim foarte clar că există riscuri majore. Doamne ferește de orice accident care ar produce o poluare a zonei respetive, ceea ce ar pune în pericol alimentarea cu apă potabilă a cel puțin 200 mii locuitori din 26 de localități din Vrancea. Din acea zonă societatea CUP SA, operatorul de apă și canalizare din Vrancea, dezvoltă un proiect amplu de sistematizare și dezvoltare a rețelelor de apă și canalizare. Toate aceste rețele, pentru 26 de localități, se alimentează cu apă potabilă din acea zonă. Este un lucru important să se găsească o soluție care să ne protejeze, chiar dacă va fi un ocol de 3-5 kilometri, dar pentru a evita un risc major.
Proiectele Vranceaqua, de investiții în rețelele de apă și canalizare, și Vrancea curată, de investiții în sistemul integrat de management al deșeurilor, sunt derulate de Consiliul Județean și la nivelul municipiului Focșani. Ați discutat cu președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, despre alte proiecte de investitii pentru focșăneni?
Primar Cristi Misăilă: Sunt două proiecte extrem de importante. Din păcate, „Vrancea curată” a bătut pasul pe loc și știm foarte bine din ce motive, opoziția distructivă a două localități peneliste, Ciorăști și Țifești. Aceste două localități s-au opus pe toate căile punerii la dispoziție a suprafețelor de teren unde trebuiau să se construiască platforme de colectare a gunoiului menajer din aceste localități. Până la urmă s-a ajuns la un numitor comun și sper să se realizeze cât mai repede acest pas, apoi să se scoată la licitație colectarea la nivelul întregului județ a gunoiului menajer și totodată administrarea gropii de gunoi ecologice de la Haret unde funcționează și o stație de sortare. Este o stație extrem de necesară având în vedere condițiile impuse de Uniunea Europeană de a colecta selectiv iar ținta nu este deloc ușor de atins. Este vorba de un grad de colectare selectivă de aproximativ 40% pentru acest an. Ne confruntăm cu această problemă, avem garanția că se lucrează în continuare la ducerea la îndeplinire a acestui proiect.
În ceea ce privește alte proiecte pe fonduri europene, vedem foarte bine că la nivelul Consiliului Județean se derulează proiectul de reabilitare a vechiului Tribunal, sunt semnate contracte de reabilitare a unor secții aparținând Spitalului Județean, inclusiv reabilitarea unor clădiri monument istoric.
Revin la proiectul autostrăzii, este un proiect finanțat din fonduri europene iar avantajul major, în afara faptului că este o autostradă pe care ne-o dorim de atâția ani, ne va da posibilitatea să facem o legătură între drumul național DN 2D și această autostradă. Practic se va crea o nouă centură, în zona de nord a municipiului, care va face legătura între Șoseaua Vrancei și această nouă autostradă. Practic va scoate tot traficul greu din zona de nord, degrevând circulația pe străzile Mărășești și Cuza Vodă. Este un lucru extraordinar de important. Domnul președinte Marian Oprișan a achiesat la această idee și sper să ajungem să ne vedem visul cu ochii.
În ultimul an ați reclamat în numeroase rânduri blocajul financiar din partea Ministerului Lucrărilor Publice condus de deputatul liberal Ion Stefan. Ați avut proiecte de investiții întârziate pentru că Ministerul Lucrărilor Publice nu a plătit la timp facturile?
Primar Cristi Misăilă: Din nefericire s-a întâmplat și acest lucru. Mă așteptam ca, atunci când a ajuns în această funcție, domnul ministru să se gândească la focșănenii care l-au investit cu încrederea de a ocupa un post de deputat. Din păcate s-a întâmplat fix invers, au fost foarte multe piedici puse de acest minister pe care dumnealui vremelnic îl conduce. Mă refer la stoparea plăților pentru lucrările ce se realizează pe aproximativ 28 străzi din Focșani. Am avut mai multe cereri de plată care, împreună, însumau patru milioane de lei, depuse încă din noiembrie 2019. Abia în luna mai, spre sfârșit, s-a făcut plata, practic o întârziere de șase luni. Constructorul a lucrat, dar într-un ritm mult mai lent pentru că nu avea garanția că va încasa contravaloarea lucrărilor efectuate.
O altă lucrare de anvergură pentru care am așteptat foarte mult alocările necesare de la același minister al Lucrărilor Publice, este lucrarea de reabilitare a blocului de locuințe sociale din strada Măgura 123 sau blocul Onasis. Acolo așteptam încă de la începutul acestui an să se semneze ordinul de alocare a sumelor necesare care erau deja contractate printr-un acord cadru semnat încă din primăvara anului 2019. Dumnealui nu trebuia să facă altceva decât să semneze un ordin prin care să aloce suma necesară pentru finalizarea acestor lurcări. Am avut discuții cu constructorul, l-am rugat să reducă motoarele pentru că nu aveam garanția că vom avea acești bani pentru a le plăti lucrările efectuate. Atunci s-a întârziat foarte mult. S-a semnat abia în această săptămână contractul de finanțare, vom derula lucrările într-un ritm susținut și sperăm ca până la sfârșitul lunii septembrie să fie gata și acest obiectiv important pentru noi toți.
În cei patru ani de mandat, toate ședințele de Consiliu local au însemnat o opoziție deloc constructivă din partea consilierilor liberali la toate proiectele inițiate de dvs. și echipa PSD. Multe dintre investiții au fost blocate până când ați reușit să obțineți voturile liberalilor. Vă veți implica în aceste alegeri locale pentru a obține o majoritate în cadrul Consiliului Local?
Primar Cristi Misăilă: Îmi doresc foarte mult să avem un Consiliul Local de partea focșănenilor. Îmi doresc foarte mult ca, indiferent care va fi structura acestui Consiliu Local, să fie unul care să gândească pentru focșăneni și nu unul care să gândească doar din punctul de vedere al capitalului politic pentru că aceasta este o atitudine distructivă a unei opoziții care nu a venit cu o alternativă la proiectele propuse de noi. A venit doar să ne blocheze în ideea că la următoarele alegeri vor arăta cu degetul că primarul alături de echipa sa nu a făcut nimic în Focșani. Am avut întotdeauna deschideri pentru tot ce înseamnă idei constructive benefice focșănenilor. Îmi doresc foarte mult ca pe viitor să duc la capăt proiectele începute și să derulăm alte proiecte noi. Îmi doresc foarte mult să avem un Consiliu Local cu o majoritate absolută a PSD pentru că ne dorim să arătăm focșănenilor că deviza noastră „Fapte, nu vorbe” s-a concretizat. Cred că, la acest moment, în Focșani se vede foarte clar că se muncește. Fac un apel către toți focșănenii să cântărească și să evalueze clar candidații și să își dea seama atunci când pun ștampila că o pun pentru următorii patru ani, care înseamnă foarte mult pentru oraș.
Se apropie Zilele Focșaniului din acest an. Aveți un mesaj către focșăneni?
Primar Cristi Misăilă: Mi-aș fi dorit foarte mult să nu fi trecut prin această perioadă pandemică, ce ne-a impus foarte multe restricții și să avem o perioadă de sărbătoare. Totuși, nu vom lăsa aceste momente importante ale comunității să treacă nemarcate. Vom organiza, în funcție de ceea ce ne permite legislația, să vedem dacă se vor impune în continuare condiții de distanțare socială. Dorim să organizăm evenimente culturale, artistice care să reamintească tuturor celor care suntem astăzi în Focșani că suntem un oraș istoric, un oraș în care s-a pus temelia Marii Uniri.