Ediția: Vineri 21 iunie 2024. Nr. 6654
Ediția: Vineri 21 iunie 2024. Nr. 6654

Handbalul a înghețat în buza verii!

Handbalul românesc a înghețat. În buza verii. Putea să fie înghețat la jumătatea lui martie, la ieșirea din iarnă, când era limpede că vremea carcalacului botezat Covid 19 va fi lungă și că nu mai poate fi vorba despre vreo competiție sportivă. În România, în handbal, cel puțin, dar așa cum a arătat evoluția ulterioară a crizei generată de pandemie, în toată Europa. Fotbalul pare a avea oarece noroc pentru că jocul este în aer liber. Handbalul din România nu a fost înghețat în martie, dar între timp au tot fost căutate soluții, pentru a se vedea ce și cum să se facă pentru ca România să livreze Federației internaționale numele echipelor care o vor reprezenta în viitoarele competiții continentale. Dar și pentru a finaliza competiția pe criteriul meritului sportiv și al fair play-ului, care însemna ca toate echipiele să aibă șanse egale la evitarea retrogradării sau la promovare.

Echipele, adică entitățile ce susțin handbalul, au propus, domnii au decis!

Conducerea FRH a făcut videoconferințe cu reprezentanții cluburilor cu echipe în Ligile Naționale, oamenii și-au spus opțiunile, iar domnii au decis! Președintele Federației însuși a avertizat, înaintea ședinței ultime a Consiliului de administrație, că așa se va întâmpla. Consultare, adică, dar până la decizii. Au spus – în mare majoritate – cei care susțin prin taxe o parte din cheltuielile Federației a cărei rațiune de a fi este chiar existența cluburilor cu echipe de handbal, că este drept să fie acordate titluri de campioane pentru campionatul 2019-2020, au decis domnii federali că nu merge așa. Că zis-a președintele Federației, ”Ceea ce am comunicat Consiliului de Administraţie a fost faptul că îmi doream şi îmi doresc ca deciziile să aibă o înşiruire logică. Dacă se consideră că trebuie să se acorde titlul de campioană, medalii, la fel, înseamnă că trebuie să fie şi echipe care să retrogradeze”.

De ce o fi lipsit de logică să retrogradeze cineva dacă o echipă este declarată campioană este greu de deslușit. Este adevărat că, a mai spus președintele că dacă membrii forului diriguitor al handbalului românesc ar fi decis altfel, domnia sa s-ar fi aliniat acelei decizii. Greu de crezut. Nu că s-ar fi aliniat, ci că în Consiliul de administrație s-ar fi votat altfel. Nu plânge multă lume pentru că Dinamo București la băieți și CSM București la fete nu sunt campioane. Dar fair-play era ca la masculin, cel puțin, titlul să fie acordat celei mai bune formații a handbalului românesc din ultimii ani, care a avut și un parcurs european excepțional. În sfârșit, păgubiții își vor căuta, probabil dreptatea, așa cum au anunțat, dar dacă vor fi ajutați să joace la nivelul dorit în cupele europene probabil că vor reveni la sentimente mai bune.

Băzăul și Reșița rămân în Ligă!

Pentru echipele mai mici ale handbalului, dar și pentru că ele chiar au arătat că joacă cinstit, chiar spectaculos, spre bucuria suporterilor, este bine că la masculin, acolo unde Focșaniul are o formație redutabilă, nu vor retrograda Buzăul și Reșița, care în condițiile în care s-ar fi disputat și play-out-ul, ar fi avut șanse să rămână în Ligă! Pentru spectatori – este de sperat că în viitoarea ediție de campionat vor putea fi în tribune – este bine că vor putea vedea câte două meciuri în plus!

Pentru CSM Focșani 2007 deciziile luate luni, 18 mai de Consiliul de administrație al FRH nu prezintă importanță deosebită decât prin faptul că s-a terminat campionatul. Și că echipa își poate pregăti viitorul campionat – stabilirea lotului, a programului de pregătire. Poate, și prin faptul că a fost eliminată regula referitoare la limitarea numărului extracomunitarilor, rămânând condiționarea ca să poată fi transferați jucători cu cel puțin zece selecții la echipele naționale, cu excepția a doi dintre aceștia care pot să nu se încadreze în acesată regulă. O decizie bună este ca din sezonul 2012-2022, echipele din Liga Zimbrilor să înființeze echipa a doua, cu ninimum opt jucători români sub 23 de ani. În acest fel, ar crește aria de selecție, și ar puatea fi în perspective o soluție pentru producerea unor jucători valoroși pentru handbalul românesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?