Ediția: Vineri 8 noiembrie 2024 Nr. 6754
Ediția: Vineri 8 noiembrie 2024 Nr. 6754

VIDEO: Un profesor din Tulnici i-a provocat pe elevi să spună „Poezia fără mască”

Din 11 martie, elevii din România n-au mai mers la școală din cauza evoluției pandemice a virusului COVID-19, însă cursurile s-au mutat în mediul online. Pe lângă orele de română și matematică, profesorii s-au gândit la tot felul de activități care să-i țină ocupați pe copii. Astăzi vorbim despre concursul „Poezia fără mască”, inițiativă care-i aparține profesorului Bogdan Nedelcu de la Școala Gimnazială „Ion Diaconu” Tulnici, și despre una dintre concurente, Iris Gîrleanu, elevă în cadrul aceleiași instituții de învățământ.

Viața cu trei copii

Despre concursul online de poezie am aflat de la mama lui Iris, Anca Gîrleanu, profesoară și mamă a trei copii. Tot ea ne-a împărtășit câte ceva din experiența orelor online și a zilelor pline, cu trei copii în jur. „Fetele învățau după-amiaza și a fost puțin mai greu până au găsit aplicațiile pe care să poată intra toți. N-au avut un orar fix pentru că profesorii au trebuit să se adapteze și programului copiilor. Au lucrat pe discipline: o oră română, o oră matematică, educație socială… Au dat și evaluări, în sensul că au avut anumite fișe pe care trebuiau să le termine, iar a doua zi le făceau împreună cu profesorii ca să vadă ce probleme au întâmpinat”, spune Anca Gîrleanu.

Cum este viața cu trei copii? „Frumoasă. Mi-am dorit-o. Tot în învățământ lucrez, în învățământul preșcolar. Nu am făcut cursuri online, dar am un grup în care am distribuit diferite activități pe care să le facă părinții împreună cu copii. Activități cu materialele pe care le au acasă, din diferite cartoane, textile, să se joace oarecum cu ei, să gospodărească în bucătărie, să facă tot felul de jocuri interesante cu mingea, cu tot felul de obstacole”, adaugă Anca Gîrleanu.

Mă bucură faptul că îi am lângă mine”

Așa cum am menționat puțin mai sus, Anca Gîrleanu are trei copii: pe Iris, de 11 ani, o altă fetiță de 14 ani și un băiețel de 2 ani. De când au intrat în vigoare ordonanțele militare, spune că a stat permanent acasă, iar la cumpărături a mers doar soțul. „Mă bucură faptul că îi am lângă mine, că-și petrec timpul altfel decât acolo unde este un singur copil și unde am senzația că este mai puțină joacă și mai multă tehnologie. Stăm la curte, de când s-au impus restricțiile n-am mai părăsit domiciliul, la cumpărături merge doar tăticul, eu n-am mers deloc. Până în septembrie am fost în concediu post-natal, oarecum sunt obișnuită cu această ședere, dar simți nevoia la un anumit moment de socializare, de interacțiune cu colegii, de schimb de informații”, recunoaște Anca Gîrleanu.

Provocare virtuală

Ideea concursului online de poezie îi aparține profesorului de Educație Socială a lui Iris, cu care, spune mama ei, fetița a colaborat cel mai bine în ultima perioadă. „Domnul profesor de Educație Socială a venit cu ideea, personal nu-l cunosc, dar am văzut că fetița mea este atrasă de disciplină și de el ca persoană, se pare că a interacționat online cel mai bine cu copii. Bănuiesc că este o provocare pentru copii. Iris a venit și m-a întrebat: «Ce zici, să particip, să nu particip?». Și, bineînțeles, că la mine întotdeauna totul a fost sub formă de încurajare, așa că i-am spus că nu are nimic de pierdut”, a mai explicat Anca Gîrleanu.

Pe lângă literatură, lui Iris îi place să cânte la pian, de curând ar fi trebuit să participe la un concurs important la Iași, însă, din cauza restricțiilor impuse de autorități, concursul a fost anulat. Fata s-a obișnuit cu noua variantă de predare, însă spune că și-ar fi dorit ca lucrurile să nu fi fost așa. „Mai întâi vreau să vă spun că mi-a plăcut enorm provocarea domnului profesor. De altfel, mie îmi place foarte mult să interacționez cu oamenii. Și acest concurs, care implică și concurența, m-a atras foarte mult. În legătură cu cursurile online, pot să zic că îmi plac, cu toate că mi-aș fi dorit să nu se întâmple lucrul acesta. Dar domnii profesori fac ca aceste cursuri să fie distractive și ne implică pe toți. Avem fișe de lucru, teme de cercetare și mă încântă foarte mult”, spune Iris Gîrleanu, elevă în clasa a V-a la Școala Gimnazială „Ion Diaconu” Tulnici.

Doina doinelor”

Scurtă, de efect și… în asentiment cu vremurile în care ne aflăm. Așa am putea descrie „Doina doinelor”, scrisă de Vasile Alescandri, poezia pe care a ales-o Iris. De ce-și dorește să câștige acest concurs online? „Îmi place competiția de orice natură. Poezia am ales-o împreună cu mami. Îmi plac poeziile lui Vasile Alecsandri și am vrut să recit una din ele. Aceasta mi-a plăcut cel mai mult.

Îmi place mult cursul domnului profesor Nedelcu pentru că în cadrul orelor au fost jocuri de cultură generală în care se acordau anumite premii: coroană, atlase și altele. Trebuie să recunosc că mi-aș dori să câștig concursul «Poezie fără mască», pentru a-mi demonstra că trebuie să am încredere în mine și pentru a încuraja și alți colegi care sunt mai timizi”, ne-a mai spus eleva.

Din suflet pentru artă!”

Am luat legătura și cu inițiatorul concursului, prof. Bogdan Nedelcu, care ne-a spus că nu doar elevii din Vrancea au fost interesați să participe. „Dacă tot am luat o pauză în timpul sărbătorilor pascale, am zis să facem un concurs ca să nu ne plictisim foarte tare. Așa a apărut «Poezia fără mască». Ideea concursului este pur artistică și creativă, și presupune scoaterea la iveală a unor abilități, de la talentul nativ în sine, până la inspirația de moment. Am primit și cântece, avem copii talentați la muzică. Sunt 15 copii, de la clasele V-VIII, din județ, chiar și din alte județe, am primit din București, din Argeș, din Târgoviște, Dâmbovița”, precizează prof. Bogdan Nedelcu.

Cum anume se defășoară acest concurs online de poezie? Fiecare elev de gimnaziu își alege o poezie preferată sau chiar o creație proprie, se înregistrează/filmează în timp ce o recită cu intonație și emoție, folosind un fundal sonor. În cazul elevilor care vor să interpreteze muzical o poezie, pot cânta live la un instrument. „PASUL 3 presupune să trimiteți pe adresa de mail: bogdannedelcu306@gmail.com, fișierul cu înregistrarea sau filmarea voastră sau pe grupul de whatsapp specific clasei voastre. În conținutul materialului trebuie să existe doar poezia /versurile respective recitate, nu și alte adăugiri, gen cuvinte, explicații etc. În mail sau pe grupul de whatsapp specificați numele vostru, clasa, titlul poeziei, autorul și o poză reprezentativă (nu neaparat cu voi, în cazul în care nu este filmare). PASUL 4 va însemna publicarea materialelor trimise pe canalul de youtube al concursului. Câștigătorii vor fi desemnați în urma numărului de vizualizari făcute pe Youtube”, explică prof. Bogdan Nedelcu. Până pe 24 aprilie, elevii trimit materialele, iar clasamentul va fi stabilit duminică, 27 aprilie la ora 00:00.

Patru premii pentru patru câștigători

Vor exista 4 câștigători și 4 premii aferente. Premiile I, II și III vor fi oferite în funcție de numărul vizualizărilor de pe YouTube, iar cel de-al patrulea câștigător va fi ales de prof. Bogdan Nedelcu. În ce constau premiile? „PREMIUL I : 100 de lei și o vizită gratuită la muzeu împreună cu familia (evident, când se vor redeschide pentru public). PREMIUL II: 50 lei și o vizită gratuită la muzeu împreună cu familia. PREMIUL III: vizită gratuită la muzeu împreună cu familia și o carte cu poezii a autorului preferat. PREMIUL SPECIAL va fi stabilit în mod direct de către mine și presupune o frumoasă carte ilustrată de istorie și un featuring cu profesorul. Cel mai probabil, toți copii vor primi câte un tricou cu autorul preferat și un citat. Premiile vor fi trimise prin curier sau poștă, însă mă pot duce și eu să le împart, așa cum se mai întâmplă în cazul copiilor care nu au acces la internet și cărora le duc eu cursurile. Orele online se vor relua în data de 27 aprilie, când vor fi anunțați câștigătorii”, a mai precizat prof. Bogdan Nedelcu.

Videoclipurile pot fi vizualizate accesând linkul – https://www.youtube.com/channel/UCfT8z21XMcoR54IEz2vw5Zw/videos

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?