Ediția: Sâmbătă 20 iulie 2024 Nr. 6674
Ediția: Sâmbătă 20 iulie 2024 Nr. 6674

Restaurante și fast-food-uri din Vrancea, amendate de Protecția Consumatorilor

Protecția Consumatorilor a aplicat amenzi de 55 mii lei unităților de alimentație publică vrâncene verificate în cursul lunii februarie. Comisarii au verificat 20 de societăți, unele dintre acestea organizând și evenimente, la mai mult de jumătate dintre acestea fiind constatate nereguli. Au fost aplicate 8 avertismente şi 9 amenzi, în valoare totală de 55000 lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor. Printre abaterile constatate de comisarii de la Protecția Consumatorilor se numără folosirea de alimente, ingrediente alimantare, semipreparate culinate cu termen de valabilitate depășit. În acest caz s-a dispus retragerea din consum a 13 kg alimente, în valoare de 155 lei. La cinci unităţi de alimentaţie publică s-a constatat nerespectarea compartimentării realizate, respectiv a destinaţiilor spaţiilor şi suprafeţelor, astfel că se intersectează fluxurile salubre cu cele insalubre; coşurile de gunoi din bucătărie (pline) nu au capace. La multe unități, în frigidere au fost găsite sortimente de carne şi peşte porţionate, fără nicio etichetă pentru stabilirea trasabilităţii produselor şi verificarea încadrării în valabilitate.

Comisarii au mai găsit cazuri în care era schimbată starea termică a alimentelor, respectiv produse aprovizionate în stare de refrigerare erau congelate în unitate, bucătării în care nu era efectuată igienizare, liste de meniu fără să fie declarte ingredientele alergene conţinute de preparatele culinare servite. „S-a constatat că în listele meniu sunt declarate alte ingrediente decât cele real utilizate (rezultă din denumirea preparatului sau din lista ingredientelor principale), de exemplu se declară “piept de pui cu gorgonzola”, “risotto cu dovlecei şi parmezan”, diverse sortimente de pizza au în lista de ingrediente sau în denumire mozarella, gorgonzola, parmezan, “clătite cu ciocolată şi frişcă” etc., în realitate ingredientele au fost înlocuite cu altele de calitate inferioară, de natură diferită, preţ diferit, respectiv se utilizează: preparat mixt cu lapte şi grăsimi vegetale Topping Pizza, în loc de mozarella, o altă brânză maturată în loc de parmezan, o altă brânză cu mucegai în loc de Gorgonzola, cremă pe bază de alune şi cacao, în loc de ciocolată (mai conţine şi ingredientul alergen nedeclarat – alune, cu risc pentru consumatori), un preparat vegetal în loc de frişcă, se declară ca ingredient pentru diverse sortimente de paste “smântână dulce”, în realitate utilizându-se un preparat pe bază de grăsimi vegetale etc. Astfel, produsele obţinute au alt gust şi alte caracteristici decât cele rezonabil aşteptate de consumatori, faptele constituind practici comerciale înşelătoare”, arată comunicatul Protecției Consumatorilor.

Comisarul şef adjunct al CRPC Regiunea Sud-Est (Galaţi) – CJPC Vrancea, Dumitru Dilă, le recomandă consumatorilor să fie atenţi şi circumspecţi în legătură cu preparatele culinare pe care le aleg din listele meniu, fie că este vorba de restaurante, pub-uri, unităţi care asigură servicii de catering. În cazul în care au dubii, să solicite informaţii suplimentare referitor la ingredientele utilizate, la modul de preparare, iar atunci când constată o calitate necorespunzătoare a produselor sau serviciilor să sesizeze cu încredere comisariatul judeţean de protecţie a consumatorilor. „Îi asigur pe consumatori că voi urmări îndeaproape, personal, îndeplinirea măsurilor de remediere a deficienţelor, întrucât sănătatea consumatorilor este cea mai importantă. Acolo unde voi constatat menţinerea abaterilor sau voi constatat derapaje, voi lua măsuri drastice pentru înlăturarea oricăror consecinţe negative pentru consumatori. Le mulţumesc consumatorilor pentru încrederea pe care ne-o acordă”, a precizat Dumitru Dilă.

Sursa foto: gds.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?