Votează, până duminică, DGASPC Vrancea la Gala Naţională a Excelenţei în Asistenţă Socială! Interviu cu directoarea Daniela Nicolaș

0
5177

Gala Naţională a Excelenţei în Asistenţă Socială este un proiect iniţiat de Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România (CNASR), care îşi propune să promoveze şi să recunoască meritele deosebite atât ale asistenţilor sociali din România, cât şi ale oamenilor care, prin munca lor, contribuie la promovarea profesiei de asistent social. De şapte ani, consectiv, această Gală aduce în atenţia publicului oameni cu poveşti de viaţă cu adevărat impresionante, oameni care, prin dedicarea şi pasiunea faţă de profesia lor, au reuşit să schimbe cumva traiectoria unor destine care rătăceau prin întunericul vieţii.

La nivelul judeţului Vrancea, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) au fost nominalizate la categoria instituţia anului, în timp ce 14 persoane au fost propuse la vot în funcţie de domeniile de asistenţă socială în care activează. Am stat de vorbă atât cu Daniela Nicolaş, directorul DGASPC Vrancea, cât şi cu un reprezentant al CNASR, filiala Vrancea pentru a afla mai multe despre aceast eveniment.

„Schimbăm destine prin asistenţa socială!“

Fiecare instituţie are nevoie de un manager pregătit în domeniul în care activează, astfel încât să poată fi în permanenţă capabil să ofere cele mai bune soluţii. Munca unui asistent social nu se opreşte niciodată, problemele nu ţin cont de un program orar de la 08:00 la 16:00, ci ele apar chiar şi atunci când te aştepţi mai puţin. Astfel că asistentul social ajunge să fie precum soldatul care, permanent adoarme cu puşca în mână. Însă mai multe despre asistenţa socială şi despre participarea la Gala Naţională a Excelenţei în Asitenţă Socială ne spune Daniela Nicolaş, directorul DGASPC Vrancea.

Noi nu participăm la această Gală pentru premii, participăm ca să ne convingem că suntem o echipă şi ca să ne valorificăm cei mai activi şi mai implicaţi asistenţi sociali. Dacă ar fi să nominalizăm în fiecare an asistenţii sociali care merită să fie pe podium, ar însemna să nominalizăm zeci, poate chiar sute de asistenţi sociali, fapt pentru care urmărim foarte îndeaproape activitatea lor în fiecare an şi îi nominalizăm de fiecare dată pe cei care, în anul respectiv, au demonstrat o implicare maximă şi au rezolvat un număr cât mai mare de cazuri.

          Nu repetăm niciodată nominalizaţii. Poate că ar trebui să facem o gală a excelenţei chiar la nivelul nostru, al DGASPC-ului,  şi astfel să ne mobilizăm, şi să ne susţinem colegii pentru că a fi asistent social înseamnă o muncă extraordinar de grea, o muncă cu multă determinare şi cu multă implicare. Avem o vorbă: «Acolo unde medicina, educaţia şi toate celelalte arii de competenţă s-au blocat, intervenim noi, asistenţii sociali!». Un asistent social înseamnă o persoană foarte bine pregătită, cu foarte multă empatie, cu foarte multă determinare şi care trebuie să găsească uneori soluţii imposibile… folosim noi o expresie: «Schimbăm destine prin asistenţa social㻓, a spus Daniela Nicolaş, directorul DGASPC Vrancea.

Ce nu ştiu oamenii despre asistenţa socială?! Poate că unul dintre cele mai importante ar fi acela că asistentul social nu este inamicul societăţii şi zmeul care rupe de la sânul mamei un copil, ci persoana care, în lupta cu frământările sufleteşti, găseşte cea mai potrivită alegere. Şi asta nu o spunem noi, ci managerul Direcţiei. „Oamenii nu ştiu multe lucruri despre munca de asistent social şi într-un fel poate că este şi vina noastră că nu o mediatizăm mai mult, că nu expunem publicului larg mai multe explicaţii despre asistenţa socială. Oamenii nu ştiu de fapt munca din spatele unui asistent social. Rezultatele sunt întotdeauna salvarea unei vieţi sau schimbarea unui destin, dar pentru a ajunge acolo este nevoie de: cercetare, analiză, empatie, implicare, determinare, echipă… plus multe alte lucruri.

          Indiferent de vârstă, asistenţa socială presupune lucrul cu omul, iar munca cu omul este întotdeauna, cred eu, cea mai grea şi cea care necesită cea mai multă aplecare. Noi am dus o politică de mediatizare online a acestei Gale, poate că nu este vorba de lipsa de interes din partea oamenilor, cât despre faptul că ei nu înţeleg bine care este rolul acestei competiţii, şi poate că nici nu ne cunosc cu adevărat. Repet, poate că şi noi purtăm o parte din vină, atunci când nu ne mediatizăm mai mult activităţile“, subliniază Daniela Nicolaş.

 

În definitiv este vorba despre…

Echipă! Munca în echipă face ca eşecurile să fie mai uşor de depăşit, iar victoriile să fie savurate pe deplin. O instituţie nu se conduce singură, la fel ca un ceas, şi o instituţie are nevoie de „motoraşe“ care să se rotească în acelaşi sens, astfel încât rezultatul final să fie cel aşteptat. „Cred că ar trebui să spunem că în spatele unui manager şi al unei instituţii, stau de fapt oameni, oameni care-şi dedică 12/18 ore pe zi pentru munca lor, pentru interesul celor pentru care lucrează şi care, cred eu că merită un vot din partea cetăţenilor măcar pentru recunoaşterea faptului că se simte prezenţa lor în societate, că este nevoie de prezenţa lor în societate şi, de ce nu, pentru a-i stimula ca pe viitor să aibă mai mult curaj, mai multă determinare, mai multă implicare şi pentru că, până la urmă, suntem instituţia reprezentativă la nivelul judeţului în ceea ce priveşte asistenţa socială şi într-un fel sau altul fiecare om s-a întâlnit cu un asistent social la un moment dat“, mai spune directorul DGASPC Vrancea.

Gala Naţională a Excelenţei în Asistenţa Socială este organizată, aşa cum am spus şi la început, de structura Colegială Profesională a asistenţilor sociali din România, astfel că toţi nominalizaţii trebuie să fie înscrişi în Registrul Naţional al Asistenţilor Sociali. „La categoriile asistenţilor sociali, persoanele respective trebuie să se regăsească în Registrul Naţional al Asistenţilor Sociali care este public, pe site-ul cnasr.ro; cine nu este înscris în Colegiu, chiar dacă este asistent social, nu poate participa la această Gală. De obicei, există protocoale de colaborare între universităţi şi Colegiul Naţional, şi, în fiecare vară, se fac alegerile, pentru că studenţii beneficiază de scutire la taxa de înscriere.

          Nominalizatul trebuie să aibă o activitate deosebită în anul anterior. În regulamentul Galei sunt nişte criterii minimale de care se ţine cont: trebuie să fie un asistent social bun, merituos, care a avut o conduită bună în anul anterior şi care să fie recomandat de angajatori, de beneficiari, în funcţie de locul în care lucrează. Stuctura teritorială Vrancea are cinci membri din domenii diferite, aceste persoane lucrează ca asistenţi sociali în penitenciar, Direcţia de Protecţia Copilului, dar şi persoane care lucrează în serviciile publice din subordinea autorităţilor locale, deci echipa de coordonare este extrem de diversă şi fiecare dintre noi am luat cele 10 categorii şi am căutat care sunt persoanele care lucrează în respectivele domenii, de la nivelul judeţului Vrancea, şi care pot şi merită să fie nominalizate“, spune un reprezentant al CNASR Vrancea.

Duminică: STOP vot!

Duminică la ora 00:01, toate voturile pentru cea de-a şaptea ediţie a Galei Naţionale a Excelenţei în Asistenţă Socială se vor opri! Primele trei persoane/instituţii înscrise în clasament vor intra în lupta pentru primul loc. Există însă categorii la care numărul nominalizaţilor este mai mare, fapt pentru care pot fi chiar şi şapte finalişti. „Până pe data de 2 februarie au fost înscrierile şi nominalizarile, din 3 februarie, până în 16 februarie au fost verificaţi oamenii, iar pe 17 februarie a început votul care se termină duminică la ora 00:01! Între 25 februarie şi 9 martie are loc jurizarea.

          În finală intră minimum trei persoane din fiecare categorie, numărul de voturi determinând acest lucru. În schimb, dacă sunt, de exemplu, 40 de înscrişi, intră 4 persoane, dacă sunt 70 de înscrişi, intră 7 persoane. Luni, la prânz vom ştii exact dacă dintre cei care sunt nominalizaţi în Vrancea vor ajunge şi în finală. În acestă etapă, fiecare trebuie să-şi promoveze într-un fel munca şi să atragă cât mai mulţi votanţi pentru ca portofoliul lui să fie dintre cele 3/5 sau 7 jurizate în finală.

          După încheierea votului, urmează o Etapă Naţională în care Colegiul va desemna un juriu care va analiza portofoliile finaliste. Juriul va fi format din câştigători ai premiilor din anii trecuţi, din oameni care fac parte din structura de conducere a Colegiului, preşedinte, vice-preşedinte“ , ne-a spus reprezentantul CNASR Vrancea.

Departajarea finaliştilor se face în baza portofoliului care nu trebuie să aibă mai mult de 15 pagini, însă se va ţine cont şi de prezenţa în presă, recomandările primite de la angajator, recomandările beneficiarilor sau cele ale altor instituţii. „Votul îi ajută să intre în finală! S-a întâmplat în mod constant ca cei care au un număr mare de voturi să nu câştige, pentru că există candidaţi cu portofolii mai bune, este posibil ca şi cei care nu ajung în finală să aibă portofolii foarte bune, dar, dacă n-au trecut de etapa de vot, nu pot fi jurizaţi.

          În cazul unei persoane, portofoliul trebuie să conţină CV-ul, o scurtă prezentare a activităţii din anul trecut, recomandări de la angajatori, de la beneficiari, fotografii, articole de presă, orice astfel de materiale care arată că activitatea de anul trecut a fost una deosebită. În cazul instituţiilor, portofoliul trebuie să descrie ce activităţi a desfăşurat, ce capacitate are, care este structura, câţi asistenţi sociali lucrează, pentru că acesta, spre exemplu, este un punct care contează“, mai spune reprezentantul CNASR Vrancea.

Întotdeauna, persoana nominalizată este întrebată dacă doreşte să participe, însă candidaţii nu sunt mereu aceiaşi.  Premierea va avea loc pe 17 martie, la Ateneul Român, iar gazda evenimentului va fi Andreea Marin. Invitaţii vor avea parte şi de un show marca Loredana & Agurida Band. „Fie că ne cunoaşteţi sau nu, vă rugăm daţi-ne un vot de încredere pentru a ne determina să fim şi mai competitivi, şi mai implicaţi şi mai activi!“, a transmis Daniela Nicolaş, directorul DGASPC Vrancea.

Puteţi vota accesând linkul – https://poll.cnasr.ro/poll/14

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here