Fățărnicia liberalilor nu cunoaște limite. În timp ce senatorul liberal Cătălin Toma plânge cu lacrimi de crocodil din cauza expunerii medicilor la un „risc înalt de malpraxis”, PNL-ul l-a numit pe medicul ortoped și chirurg pediatru Gabriel Negoiță, director medical al Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, în locul medicului Valentin Ochean. Doctorul Negoiță este pârât în două dosare civile aflate pe rolul Judecătoriei Focșani. Potrivit unor surse oficiale, ar fi vorba despre două cazuri de malpraxis, motiv pentru care aparținătorii copiilor pe care el i-ar fi operat necorespunzător, l-au chemat în judecată, cerând despăgubiri pentru greșelile făcute, în opinia lor, în timpul intervențiilor la care au fost supuși micuții care au rămas cu sechele.
Ambele cazuri datează din luna septembrie a anului 2014. Într-un prim caz este vorba despre un băiat din Focșani, care la data de 14 septembrie 2014 a fost lovit de o mașină. În urma accidentului, băiețelul a ajuns la spitalul din Focșani, fiind diagnosticat inițial cu fractură femur 1/3 la piciorul stâng. Conform prezentării situației de fapt din cererea de chemare în judecată, victima a fost internată în Secția de Chirurgie și Ortopedie Infantilă în perioada 14-22 septembrie 2014 cu diagnosticul „policontuzionat prin accident rutier, edem cerebral, tcc acut deschis. Plagă regiunea frontală. Fractură 1/3 inferioară femur stâng”. În prezentarea situației de fapt se mai arată că intervenția chirurgicală cu privire la fractură a fost efectuată de către pârâtul Negoiță Gabriel.
În același document care a ajuns la instanță se precizează că intervenția chirurgicală nu a avut rezultatul așteptat, în sensul că vindecarea leziunii a întârziat să apară, copilul acuzând dureri din ce în ce mai mari și greutate la deplasare. Despre vindecarea anevoioasă a copilului operat a fost înștiințat medicul curant dar, potrivit situației de fapt care a ajuns la instanță, medicul nu a avut explicații pe care să le poată oferi familiei și nici nu a recomandat vreun tratament ameliorator.
Pentru că micuțul se simțea din ce în ce mai rău, copilul a fost dus la un consult la București. Astfel, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” s-a încercat remedierea problemei medicale, însă fără succes, medicii din cadrul acestei unități spunându-le părinților că este vorba de un caz de malpraxis cu privire la intervenția inițială efectuată la Focșani. Practic, medicii de la București au concluzionat că situația medicală a minorului nu poate fi îmbunătățită și că va rămâne cu infirmitate pentru toată viața. Întrucât familia a refuzat să își asume răspunsul primit, copilul a fost dus la un consult în străinătate, în Italia.
Consultat în cadrul unei clinici de aici, minorului i s-au dat speranțe de refacere, dar numai după o intervenție chirurgicală contra cost, ce valorează 15.000 euro. În prezent copilul este încadrat în grad grav de handicap cu asistent personal. În prezentarea situației de fapt se mai arată că s-a încercat rezolvarea situației pe cale amiabilă, prin chemarea la conciliere a medicului Negoiță, dar acesta nu a răspuns invitației. În acțiunea deschisă în instanță familia cere despăgubiri în cuantum de 500.000 lei atât medicului cât și Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani.
În temeinicia acțiunii se precizează că rezultatul operației trădează săvârșirea unui act medical defectuos cu urmări grave asupra sănătății, și deopotrivă, asupra viitorului copilului. „Actul medical iresponsabil a schimbat radical viața copilului aflat în formare și pe zi ce trece devine un copil tot mai tăcut, mai retras, refuzând uneori și comunicarea cu propria familie. (…). Deplasările lui sunt la fel de greoaie ca la început, după operație, sau chiar mai grele. Sprijinită de cârje sau de un membru al familiei, victima încearcă să participe la activități sociale alături de tineri de vârsta ei, dar este tot timpul marginalizată. Piciorul operat rămâne din ce în ce mai scurt față de cel sănătos, lucru ușor de observat cu ochiul liber dar și din studiul radiografiilor (…) ” se precizează, printre altele, în temeinicia acțiunii.
Dosarul este înregistrat pe rolul Judecătoriei Focșani și are ca obiect pretenții, fiind o disjungere dintr-un alt dosar care a fost soluționat la Tribunalul Vrancea.
Acuzații și în cazul unei fetițe
În cel de-al doilea caz, victimă a fost o fetiță. Aceasta a ajuns la spital două zile mai târziu, respectiv în data de 16 septembrie 2014. Conform situației de fapt din documentația depusă la instanță, rezultă că fetița a căzut de pe treapta unui pătuț și s-a accidentat la mâna dreaptă. În urma accidentului micuța a ajuns la spital și a fost internată în Secția de Chirurgie Infantilă cu diagnosticul de „traumatism cot drept prin cădere de la mică înălțime”. O zi mai târziu, copila a fost operată de medicul Negoiță, iar pe data de 19 septembrie același an a fost externată. Patru zile mai târziu, familia a revenit cu micuța la medic întrucât avea febră mare iar intervenția chirurgicală sângera prin gips.
În descrierea situației de fapt se arată că medicul a înlăturat pansamentul gipsat și a scos tija pe loc, cu un clește, fără anestezie. Apoi, din locul în care era tija ar fi început să curgă un lichid albicios ce părea a fi infecție. Membrii familiei arată în prezentarea situației de fapt că medicul i-a asigurat că este normal, deși după expresia feței medicului ar fi înțeles că lucrurile nu sunt în regulă. Fetiței i s-au prescris antibiotice dar nici așa starea ei nu s-a îmbunătățit, motiv pentru care a fost dusă la Spitalul Clinic de Copii „Marie Curie” din București. Medicii de acolo ar fi informat verbal familia că situația este destul de gravă și că fetița ar fi fost operată greșit, iar acum lucrurile ar fi prea complicate. În același document se mai precizează că familia a primit același răspuns și de la un medic din Iași. Membrii familiei arată că ar fi fost îndrumați să o opereze la împlinirea vârstei de 14-15 ani, dar și că zi de zi trăiesc cu îngrijorarea că ar putea fi prea târziu pentru fetița lor și că ar putea rămâne cu handicap. Momentan mâna fetiței este într-o poziție nefirească, ceea ce îi produce disconfort fizic și psihic, dat fiind faptul că ceilalți copii fac glume pe seama ei. Și în acest caz s-ar fi încercat rezolvarea situației pe cale amiabilă dar medicul nu a dat curs propunerii.
În temeinicia acțiunii se arată că actul medical „iresponsabil a schimbat radical viața copilului aflat în formare. Pe zi ce trece devine tot mai retras, refuzând câteodată comunicarea cu propria familie. (…). Fetița este nevoită să poarte bluzițe cu mânecă lungă și largă pentru a-și ascunde defectul cu care a rămas în urma intervenției chirurgicale. Pentru psihicul unei fetițe de șase ani este devastator să observe că nu poate fi niciodată o prințesă. Deși părinții încearcă să o încurajeze și să îi promită că se va vindeca și va avea o mână normală, aceasta reacționează prin încercări de izolare și stări de nervozitate, trecerea timpului făcând-o deja conștientă de imposibilitatea unui remediu”, se precizează printre altele, în temeinicia acțiunii. În acest ultim dosar se așteaptă raportul de expertiză, următorul termen fiind stabilit pentru data de 30 martie a.c. Familia cere despăgubiri medicului și spitalului în cuantum de 150.000 lei.
Cazurile au ajuns la Comisia de Malpraxis, medicul spune că afirmațiile nu sunt reale
Cazurile celor doi copii au ajuns la Comisia de monitorizare și competență profesională pentru cazurile de malpraxis de pe lângă Direcția de Sănătate Publică Vrancea. Conform informațiilor primite de la Cătălin Graur, directorul DSP Vrancea, ambele cazuri au fost închise ca urmare a faptului că membrii familiilor nu au plătit expertul. „Ambele dosare au fost în atenția comisiei de malpraxis care a hotărât contactarea unui expert ce trebuia să fie remunerat de familii, așa cum prevede legea. Pentru că nu au fost achitate costurile necesare, dosarele au fost închise”, ne-a explicat Cătălin Graur.
Reporterii Monitorul de Vrancea l-au contactat și pe medicul Negoiță, noul director medical al spitalului, pentru a-i cere un punct de vedere. Acesta ne-a spus că aspectele relatate de familii sunt nereale. „Din informațiile mele, unul dintre dosare s-a încheiat, iar în cel de-al doilea se așteaptă expertiza. Asta este tot ceea ce știu. Referitor la aspectele reclamate, acestea sunt niște minciuni. Toată lumea are dreptul să dea în judecată pe toată lumea”, ne-a spus medicul Negoiță.
Rămâne de văzut cum se vor încheia cele două procese și în funcție de deciziile instanței, în baza probelor adunate, medicul va fi sau nu obligat la plata despăgubirilor cerute de familii.
Doctorul Gabriel Negoiță a mai ocupat funcția de director medical al spitalului. În iunie 2007, în timpul Guvernării PNL, medicul Gabriel Negoiță a fost numit manager al Spitalului Județean Focșani. Atunci, ca și acum, liberalii au numit doar peneliști în Consiliul de Administrație al Spitalului.