Prima dezbatere publică asupra bugetului Primăriei Focșani pentru 2020 a avut loc, ieri, la Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia” cu directorii unităților de învățământ din municipiu. Proiectul de buget urmează să fie discutat și aprobat în ședința Consiliului Local din 27 februarie. Pentru acest an, Focșaniul va avea un buget de 342,2 milioane lei, din care 171,6 milioane lei sunt cheltuielile au investițiile prognozate pentru 2020. Cea mai mare parte din această sumă, 142 milioane lei, sunt investițiile cu fonduri europene, la care se adaugă investiții de 29,5 milioane lei cu fonduri de la bugetul local, PNDL sau alte programe de finanțare. De asemenea, 10,09 milioane lei sunt pentru lucrările de întreținere a străzilor din Focșani.
La capitolul învățământ, bugetul propus este de 20,46 milioane lei, din care 16,5 milioane lei sunt pentru bunuri și servicii, 710 mii lei pentru transportul elevilor, un milion de lei pentru competițiile organizate de Liceul Sportiv, 1,2 milioane lei pentru bursele elevilor. Primarul Cristi Misăilă a arătat că unitățile de învățământ au asigurați banii pentru cheltuielile cu utilitățile și le-a cerut directorilor ca procedurile de achiziție să fie organizate cât mai repede pentru lucrările de reparație astfel încât banii să fie cheltuiți în acest an.
În paralel se derulează proiecte de reabilitare din fonduri europene la mai multe unități școlare, sunt în proceduri de achiziție noi investiții și vor începe lucrările la o nouă grădiniță pe strada Fraternității. „Am asigurat cu prioritate cheltuielile cu utilități pentru fiecare unitate de învățământ. Asigurăm cheltuielile cu paza, în special la grădinițele unde au fost construite locurile de joacă, care vor trebui lăsate deschise după terminarea orelor de program și în perioada vacanțelor. Un lucru foarte important îl reprezintă materialele sanitare și dezinfectanții. Vreau să dăm cea mai mare atenție și să raportăm situațiile cu virusul gripal sezonier”, a spus primarul Cristi Misăilă. Acesta a prezentat și lista cu sumele alocate pentru reparații curente.
Sumele alocate pentru reparații curente și pentru lucrările supplimentare la proiectele cu fonduri europene : Grădinița 1 – 8 mii lei, Grădinița 2 – 10 mii lei, Grădinița 13 – 10 mii lei, Grădinița 16 – 10 mii de lei, Grădinița 17 – 34 mii lei, Grădinița 18 – 10 mii lei, Grădinița 23 – 10 mii lei, Școala „Nicolae Iorga” – 15 mii lei, Școala „Ion Basgan” – 340 mii lei, Școala 3 – 10 mii lei, Școala „Anghel Saligny” – 320 mii lei, Școala 7 – 73,7 mii lei, Școala „Alexandru Vlahuță” – 10 mii lei, Școala „Ștefan cel Mare” – 10 mii lei, Școala „Duiliu Zamfirescu” – 349 mii lei, Colegiul „Edmond Nicolau” – 106,5 mii lei, Colegiul „Gh. Asachi” – 29 mii lei, Liceul „G. G. Longinescu” – 130 mii lei, Colegiul „Ion Mincu” – 20 mii lei, Colegiul „Valeriu D. Cotea” – 40 mii lei, Liceul cu Program Sportiv – 20 mii lei, Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” – 20 mii lei, Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” – 22 mii lei, Colegiul Național Unirea – 20 mii lei, Colegiul Pedagogic – 30 mii lei, Liceul de Artă – 20 mii lei, Colegiul Auto „Traian Vuia” – 20 mii lei, Școala Postliceală Sanitară – 52 mii lei.
În urma discuțiilor s-a stabilit formularea de amendamente pentru alocarea de sume suplimentare în cazul unor unități școlare care aveau nevoie de investiții pentru diverse activități din acest an, cum este cazul Colegiului Auto „Traian Vuia” care are nevoie de bani pentru achiziția unui camion și a unui autoturism necesare pentru pregătirea elevilor. De asemenea, directorul economic al Primăriei, Carmen Grosu, le-a cerut directorilor ca solicitările de fonduri pentru diferite lucrări la unitățile școlare să fie fundamentate, cu lucrările care trebuie executate, bunurile de care este nevoie dar și estimări ale costurilor.
Cele mai lungi discuții au fost cu directorii pentru proiectele pe care și le-ar dori implementate la unitățile școlare și pentru care nu pot fi asigurate fonduri de la bugetul local. În aceste cazuri, Primăria Focșani va întocmi documentația aferentă pentru a obține finanțarea din partea Companiei Naționale de Investiții (CNI). Școlile au nevoie de terenuri de sport, garduri, reabilitări la clădirile existente, realizarea unor săli multimedia. Totuși, primarul Misăilă a subliniat că nu crede că CNI că va asigura rapid aceste finanțări, ținând cont de experiența altor investiții similare din municipiu. De exemplu, pentru Bazinul de înot investiția a durat aproape șapte ani, fiind realizată în urma demersurilor repetate făcute de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan. În acest context, primarul Cristi Misăilă l-a criticat pe ministrul Lucrărilor publice, deputatul Grindă, care nu doar că nu a adus bani în județ, dar a reușit și să blocheze lucrărilor de reabilitare a străzilor din municipiu derulate prin PNDL. „Avem un ministru din județul Vrancea, care a încercat să vină să facă „nimic” în Focșani. N-a făcut mâine-azi, a făcut azi-poimâine”, a spus primarul Cristi Misăilă.