GALERIE FOTO: Au început lucrările de modernizare a rețelelor termice din Bahne și zona centrală a Focșaniului

0
733

Primăria Focșani a început derularea lucrărilor de reabilitare a sistemului de termoficare din zona centrală și cartierul Bahne, finanțate cu fonduri europene. Primele lucrări se fac la rețeaua de transport a energiei termice de la ieșirea din centrala termică a ENET către bulevard, dar și la rețelele aferente punctului termic 6A, în spatele Federalcoop. Prin acest proiect vor fi reabilitate 5,6 km conducte de rețea tehnică primară, 43,9 km conducte de rețea termică secundată, 9 puncte termice. Lucrările fac parte din etapa a doua a proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Focşani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice”. Valoarea totală a proiectului este de peste 70 milioane lei, din care 57,8 reprezintă cofinanțarea UE și cofinanțarea de la bugetul de stat. Lucrările sunt executate de asocierea Elsaco Electronic & Sicor & Consix Construcții.

Prezentarea proiectului a avut loc, ieri, în cadrul unei conferințe organizată la Ateneul Popular, unde au fost prezenți primarul Cristi Misăilă, reprezentanții constructorului, ai echipei de implementare dar și administratori ai asociațiilor de proprietari din zonele care sunt vizate de lucrările de reabilitare. Inițiatorul proiectului, primarul Cristi Misăilă, a oferit detalii despre importanța acestor lucrări de investiții care vor permite reducerea pierderilor de la nivelul rețelelor şi creșterea calității serviciului public de alimentare cu energie termică. Edilul a menționat că, în discuțiile cu proiectanții și constructorii, a solicitat să fie afectată cât mai puțin infrastructura stradală și s-a reușit ca majoritatea lucrărilor să fie executate pe spațiile verzi. „Ne dorim ca disconfortul să fie cât mai mic pentru cetățenii municipiului”, a subliniat primarul Misăilă.

De asemenea, edilul a adăugat că lucrările vor fi sistate în perioada Sărbătorilor de Iarnă, respectiv 20 decembrie 2019-10 ianuarie 2020. Edilul a precizat că municipalitatea lucrează în acest moment la un proiect, care va fi finanțat tot cu fonduri europene, prin care vor fi reabilitate și modernizate infrastructura și spațiile verzi din cartierul Bahne. Va fi un proiect similar cu ceea ce s-a realizat în cartierul Sud.

Primarul Cristi Misăilă a făcut câteva precizări asupra situației în care se află producătorul de energie termică ENET. Edilul a arătat că municipalitatea este proprietarul sistemului centralizat de încălzire termică, care este doar gestionat de ENET. În plus, societatea a fost trimisă în insolvență la solicitarea Primăriei pentru a fi rezolvată situația datoriilor și penalităților din anii trecuți care sufocau funcționarea la acest moment. Practic, a explicat edilul, banii încasați de ENET pentru agentul termic furnizat cetățenilor se duceau la Ministerul de Finanțe în contul datoriilor istorice. Odată cu declanșarea procedurii de insolvență este eliminată această practică și societatea, dacă se aprobă planul de reorganizare, va ieși curată, fără datorii. De altfel, primarul a subliniat că, în urma investițiilor cu fonduri europene realizate până acum la ENET, societatea este pe profit operațional. Primarul a mai arătat că o variantă pentru creșterea eficienței ENET este creșterea numărului de abonați. În acest sens se încurajează branșarea la sistemul centralizat a noilor blocuri de locuințe care vor fi construite în Focșani. Un exemplu este cartierul cu 400 de apartamente care va fi construit în zona ENET, pe un fost teren al SCCM, unde au fost deja purtate discuții cu investitorul imobiliar.

Traseul lucrărilor de reabilitare

Traseul pe care se vor reabilita rețelele de transport: ENET – Sens giratoriu Comcereal – str 1 Decembrie – Str Bucegi – str Cuza Vodă (până la clădirea fostului Tribunal) – str Cezar Boliac până la Punctul Termic nr 21 (la Inspectoratul Județean de Poliție)

Punctele Termice PT ce vor fi reabilitate sunt:

PT 5 Bd Unirii (în spatele fostului Restaurant Central), PT 23 Aleea Căminului (în spatele blocului G 2, PT 38 str. Bucegi (în spatele fostului Gerald), PT 43 str Panduri (lângă Grădinița nr 16), PT 44 str. Rarău, PT 46 str Vlahuță (în spatele Casei Armatei/Centrul Militar), PT 110 str. 1 Decembrie (în curtea Colegiului Tehnic Edmond Nicolau/Liceul nr 1), PT 24 str. Alecu Sihleanu (în clădirea Atelier a Colegiului Tehnic Valeriu D. Cotea), PT 41 str. Moldova (în curtea Colegiului Tehnic Gh. Asachi)

Rețelele termice de distribuție secundare care se vor reabilita sunt aferente următoarelor PT : 5, 6 A, 23, 24, 38, 41, 43, 44, 46 și 110. Execuția lucrărilor a început cu rețeaua de transport la ieșirea din centrala termică către Bd. Bucuresti precum și cu rețelele aferente PT 6 A (în spatele FederalCoop).

A fost aprobată etapa a treia a proiectului de modernizare a sistemului de termoficare

Tot ieri, în ședința ordinară a Consiliului Local, a fost aprobată etapa a treia a proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Focşani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice”. Consilierii PSD au aprobat proiectele de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate, a cofinanțării din bugetul local și punerea la dispoziție a terenurilor pe care se vor face lucrările. Valoarea totală a investiției a fost estimată la 13,2 milioane euro. Banii ar urma să fie asigurați prin Fondul european de dezvoltare regională -85%, bugetul de stat – 13% și bugetul local – 2%. Astfel, municipiul Focșani ar urma să asigure un milion de lei, la care se adaugă TVA-ul aferent investiției. În moneda națională, valoarea proiectului este de 63,2 milioane lei, contribuția municipalității fiind de 2%, respectiv un milion de lei, la care se adaugă 9,9 milioane lei, reprezentând TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

Proiectul prevede reabilitarea a 3,6 kilometri rețele termice primare, adică 7,2 kilometri de conducte. Vor mai fi reabilitate 6 puncte termice (PT 19,29, 45, 47, 48 și 57). În ceea ce privește rețeaua secundară vor fi reabilitate 7,1 kilometri rețele termice, aferente celor 6 puncte termice. Nu în ultimul rând va fi realizată racordarea la sistemul centralizat a blocurilor din cartierele ANL. Acest lucru va fi realizat prin extinderea rețelei termice primare cu un traseu de 3,03 kilometri și 37 module termice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here