Avem și noi muzeele noastre… Astăzi, în cadrul rubricii „Turist în Focșani‟ descoperim tainele Muzeului Unirii din Focșani. La sfârșitul acestei veri am intrat pentru prima dată în clădirea care aparține Muzeului Vrancei, iar ceea ce am văzut acolo m-a surpris; motiv pentru care am vrut să mă reîntorc și să documentez un material pentru dumneavoastră. Iată ce am aflat:
Muzeul Unirii
Sinceră să fiu, nici nu știam de existența acestui muzeu… Noroc cu o conferință la care am fost invitată pe final de vară. Până să înceapă conferința am îndrăznit să vizitez muzeul… am rămas uimită! Am văzut ținute originale care datează din secolul al XIX- lea, câteva obiecte personale care au aparținut familiei domnitorului Alexandru Ioan Cuza, tablouri și multe alte obiecte de valoare care înfățișează Focșaniul de altă dată. Ieri am stat de vorbă cu Mihai-Florin Negrei, muzeograf în cadrul Muzeului Unirii.
Tarian Băsescu la Focșani
„Muzeul a fost inaugurat la data de 24 ianuarie 2008 în prezența președintelui României de la acea vreme, Traian Băsescu cu ocazia zilei de aniversare a Micii Uniri. Locația a aparținut poștei până în jurul anului 1983 după care a fost donată Muzeului Vrancei. La inițiativa președintelui Marian Oprișan, această locație a intrat în reabilitare, iar în anul 2007 a intrat din nou în posesia Muzeului Vrancei cu intenția de a lua ființă Muzeul Unirii. Focșaniul este simbolul Micii Uniri. Unirea se face la Iași, la București, dar Focșaniul este, evident, simbolul Micii Uniri, iar aici, în Muzeul Unirii avem prezentat Focșaniul în Epoca Micii Uniri. În trecut, a mai existat un muzeul dedicat unirii care a funcționat în Focșani peste drum de muzeul actual, care s-a deschis la 24 ianuarie 1994, însă, clădirea a fost retrocedată. Din acest motiv s-a luat hotărârea ca această clădire de patrimoniu, unde a funcționat vechea poștă, să se transforme în Muzeul Unirii‟, spune Mihai-Florin Negrei, muzeograf în cadrul Muzeului Unirii.
Focșani în Epoca Unirii
Este important de știut că: „Aici, la Muzeul Unirii, găsim elemente ce au aparținut focșănenilor trăitori în Epoca Unirii. Avem masa Comisiei Centrale – Comisia Centrală a funcționat aici la Focșani, era nevoie de această putere pentru tânărul stat așa că membrii Comisiei Centrale au elaborat un proiect de Constituție timp de 3 ani (1859-1862). Mai putem găsi diverse broșuri ce vorbesc de epoca premergătoare Micii Uniri, sfetnice de epocă, ziare de epocă: avem ziarul Bucimul apărut la Paris în 1857 în limba română cu alfabet chirilic, avem și o vitrină închinată lui Moș Ion Roată. Casa memorială a lui Moș Ion Roată este în comuna Câmpuri, ceea ce avem noi aici sunt obiecte donate muzeului nostru. O piesă aparte este acest vas de ceramică sufltat în bronz cu motivul Hora Unirii care datează tot din perioada Micii Uniri‟, mai adaugă Mihai Negrei.
Amintiri de la domnitorul Cuza
Muzeul Unirii este un colț de istorie, o istorie peste care nu s-a depus praful, ci care a rămas vie și care încă mai reușește să ne aducă aminte de momentele importante ale neamului românesc. În inima muzeului se află un spațiu destinat domnitorului Cuza: „Mai avem și obiecte care au aparținut familiei Cuza: avem un tablou de epocă, Ziarul Naționalul care a apărut a doua zi după Unire, pe 25 ianuarie 1859, o bombonieră, un sfeșnic, o călimară cu cerneală… Foarte important, avem și o chitanță cu semnătura lui Cuza. Avem și obiecte care i-au aparținut soției, doamnei Elena Cuza: umbreluța care o apăra de razele soarelui, poșeta de argint și o carte de convorbiri.‟
Știți când a luat ființă orașul Focșani?
Fiecare om are o zi de naștere, este o frază mai mult decât banală… Tot așa se întâmplă și cu orașele. Dar când îi cântăm „La mulți ani!‟ Municipiului Focșani? „Avem și un spațiu destinat zilei de naștere a orașului nostru: 10 iulie 1862. La această dată se unifică din punct de vedere administrativ și juridic celor două orașe: Focșani Moldova și Focșani Muntenia. Practic, din 10 iulie 1862 avem un singur oraș numit Focșani‟, subliniază domnul Negrei.
Știați că…?
„Pe baza documentelor din arhive putem concluziona că cea mai veche clădire din orașul Focșani, în afară de câteva biserici și, bineînțeles, cu reparațiile și consolidările periodice ale timpurilor, dar cu o formă aproape neschimbată față de aspectul inițial, este actualul Muzeu al Unirii de lângă sucursala BCR Vrancea, clădire cunoscută pe vremuri sub denumirea de «Vama Veche», care a adăpostit în trecut și hotelul Cimbru unde au fost găzduiți membrii Comisiei Centrale din 1859 până în februarie 1862. Tot aici s-au jucat primele reprezentații teatrale din târgul nostru. După anul 1912, imobilul a fost cumpărat de Poșta Română, dar a fost abandonat de această instituție, care și-a ridicat la sfârșitul anilor 1930 clădirea cu etaj din fața Prefecturii vechi Putna.
Clădirea de pe str. Cuza Voda, azi localizată poștal pe str Republicii, a rămas aproape nefolosită sau folosită parțial,decenii la rând,fiin slăbită și de seisme, până când, prin Hotărârea Consiliului Judeţean Vrancea nr. 7 / 30 ianuarie 2007, s-a dat în administarea Muzeului Vrancei, Obiectiv „Vama Veche” (teren şi clădire) pentru înfiinţarea Muzeului Unirii. Vechimea acestei clădiri este amintită în actul de proprietate al Poștei Române încheiat în anul 1912 după cum urmează : «Acest local are o vechime de peste o sută de ani (la momentul 1912), neputându-se ști exact, ceasloavele fiind îngropate la temelie, cu aproximație de la 1853.
La data vânzării către Poștă aflăm câteva date interesante despre cum arată până la acea dată proprietatea, adicaă avea în gradină o scenă și o instalație de acetilenă, probabil pentru iluminat, căci curentul electric s-a introdus la Focșani abia în 1912, iar pe această scenă, toate momentele interpretate au avut loc înainte de apariția acestei utilități specifică timpurilor moderne. Localul mai avea și o sală mare, cu siguranță cea în care Muzeul Unirii păstrează majoritatea pieselor din trecut‟, ne-a trasnmis Florin Dîrdală, istoric în cadrul Arhivelor Naționale Vrancea.
Turiști din Mexic, Australia și Noua Zeelandă
Focșaniul este un oraș cu un vizibil potențial turistic, de aici a și pornit ideea acestei rubrici… vreau să afle cât mai mulți oameni despre Municipiul nostru și despre județul Vrancea. Să se știe mai mult decât faptul că avem podgorii bogate și un festival închinat lui Bachus. Avem parcuri frumoase, muzee de istorie, muzee cu animale vii, clădiri vechi păstrate în bune condiții și priveliști care îți tăie răsuflarea… Mai este puțin și vin primii fulgi de nea, închideți ochii și gândiți-vă la brazii încărcați cu zăpadă pe drumul ce duce spre Lepșa… pădure, aer curat, zăpadă și… liniște. Revenim cu picioarele pe pământ, căci mai avem ceva timp până când se va instala iarna, așa că haideți înapoi la căldură la Muzeul Unirii a cărui prag a fost trecut și de turiști străini. „Avem câteva ogilinzi venețiene care datează din secolul al XIX- lea, probabil aceste oglinzi sunt primele dintre exponatele care le fură ochii turiștilor, apoi masa-scară, masa Comisiei Centrale… În speță, toate obiectele sunt importante, fiind strâns legate de istoria Focșaniului în Epoca Unirii. Vin foarte mulți turiști atât din țară, cât și de peste hotare. Am avut turiști veniți din toate colțurile lumii: anul trecut ne-a vizitat cineva din Mexic, au mai venit din Australia și Noua Zeelandă chiar anul acesta. Au rămas plăcut impresionați, au spus că muzeul nostru este mic și cochet și cu foarte multă încărcătură istorică.‟
„Puțini știu că frumoasele oglinzi venețiene ce în prezent odihnesc pe zidurile actualului Muzeu al Uniiri erau cât pe ce să fie retrocedate urmașului Apostolenilor, dar datorita apărării iscusite a celor în drept, judecătorii au fost nevoiți să hotărască păstrarea lor în continuare în sala cea mare a muzeului spre bucuria ochilor celor ce vor călca pragul acestei instituții deosebite‟, punctează domnul Dîrdală.
Prețuri pentru toate buzunarele
Am observat că banul a ajuns cel mai important aspect. Sunt multe voci care spun că nu își permit să viziteze muzeele pentru că sunt prețurile ridicate. L-am întrebat pe domnul Negrei, muzeograful de la Muzeul Unirii care sunt tarifele: „Pentru adulți, prețul întreb este de 4 lei, grupurile organizate cu adulți și pensionari plătesc 2 lei pe bilet; elevii, studenții, veteranii de război, persoanele cu handicap mediu sau ușor, au reducere 75% din prețul biletului întreg adică plătesc doar 1 leu, iar persoanele cu handicap grav sau accentuat precum și persoanele care le însoțesc, pensionarii și salariații din rețeaua muzeală au acces gratuit. Ne găsiți aici zilnic între orele 9:00-16:00, mai puțin lunea.‟
Ce putem să cumpărăm? „Pliante cu: Muzeul Unirii, Focșani, casa memorială Moș Ion Roată, vederi cu oarșul nostru, și o hartă cu monumentele și descoperirile arheologice de pe teritoriul județului nostru, mai avem și insigne, medalii, magneți de frigider care înfățișează imagini cu mausoleele de la noi‟, prețurile pornesc de la 1 leu și ajung undeva la 50 de lei pentru volumele în care au fost adunate înformații istorice prețioase.
Merită să vă duceți la Muzeul Unirii, nu veți regreta… Este de ajuns să ajungeți în camera în care se află cele trei manechine îmbrăcate în ținutele femeilor din Epoca Micii Uniri, un manechin costumat cu uniforma de diplomat a sciitorului Duiliu Zamfirescu care „păzesc‟ pianul, patefonul și câteva obiecte de mobilier originare din a doua jumătate a secolului al XIX- lea… Pe unul dintre pereții interiori ai clădirii sunt pictați, în mărime naturală, domnitorul Alexandru Ioan Cuza și domnița Elena ai căror ochi parcă te urmăresc… Atât a mai rămas din perioada Micii Uniri, mergeți să vedeți cum se trăia pe vremea când nu exista internetul iar Bucureștiul era denumit Micul Paris… cât despre Focșani, a fost și rămâne simbolul Micii Uniri.