Ediția: Sâmbătă 15 iulie 2024. Nr. 6670
Ediția: Sâmbătă 15 iulie 2024. Nr. 6670

Camera Deputaţilor: Pescuitul de calcan cu plase monofilament – exceptat din categoria infracţiunilor

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, o propunere legislativă care prevede că pescuitul de calcan cu plase monofilament este exceptat din categoria faptelor ce reprezintă infracţiuni. Proiectul de lege pentru modificarea lit. k) a art. 64 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.23/2008 privind pescuitul şi acvacultura a fost adoptat cu 237 de voturi „pentru” şi 22 abţineri. Obiectul de reglementare al proiectului este exceptarea din categoria faptelor ce reprezintă infracţiuni a pescuitului de calcan cu plase monofilament, pentru evitarea capturării nedorite de mamifere în acestea, în special a delfinilor.

Astfel, potrivit textului adoptat, producerea, importul, deţinerea, comercializarea sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament, cu excepţia setcilor folosite pentru pescuitul calcanului, cu mărimea ochiului de minimum 400 mm, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu amendă şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă cuprinsă între un an şi 3 ani. Iniţiatorii proiectului au susţinut, în expunerea de motive, că plasele textile permise pentru pescuirea calcanului au un impact negativ asupra mediului, prin capturarea nedorită a delfinilor, care devin victime colaterale, „neputându-se elibera din acest tip de plase cu firul gros şi rezistent”.

Aceştia au menţionat că, în schimb, plasele de monofilament pentru pescuitul de calcani sunt plase speciale cu ochiurile foarte mari, iar grosimea firului suficient de mică pentru evitarea capturii nedorite de delfini. „Mai mult, modificarea se justifică şi din perspectiva faptului în întreaga UE pescuitul cu plase monofilament este permis şi încurajat în cazul speciei de calcan”, au mai arătat iniţiatorii.

Camera Deputaţilor este for decizional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?