Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Începe ”Școala Părinților”; acces gratuit, în limita locurilor disponibile

Vineri, 31 mai 2019, va avea loc primul seminar din cadrul proiectului ”Școala Părinților”- Competențe și stiluri parentale. Programul „Şcoala Părinţilor” este iniţiativa Centrului Comunitar Copii cu Dizabilități Focșani, structură aflată în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţǎ Socialǎ şi Protecţia Copilului Vrancea.

Programul, ce urmează a fi deșfășurat în perioada 31 mai- 20 decembrie, urmărește reducerea semnificativă a situaţiilor de impas parental şi a dificultăţilor aferente în cadrul relaţiei părinte-copil, în special în situaţiile copiilor cu deviaţii comportamentale cauzate de traversarea perioadei de pubertate, dar şi a copiilor cu dificultăţi de adaptare şcolară sau de altă natură; ameliorarea relaţiei părinte/părinţi–copii şi oferirea acestora din urmă a unui cadru adecvat pentru autocunoaştere şi autoexprimare.

„Stilul parental poate fi considerat o parte a stilului educativ ce se exercită asupra unei personalităţi în formare, cum este copilul. Influenţa familiei are un rol important asupra educării copilului pentru adaptarea optimă la mediul social, pentru menţinerea şi dezvoltarea stării de bine a copilului. De nenumărate ori, stilul educativ din familie este determinant, deoarece în familie copilul învaţă ceea ce este esenţial pentru individ şi societate.

Evoluţia societăţii este influenţată de modul în care sunt educaţi copiii. Copiii de astăzi sunt adulţii de mâine, generaţia ce va duce mai departe moştenirea culturală şi spirituală. Părinţii trebuie să fie pregătiţi pentru a putea ţine cont de caracteristicile şi nevoile copilului în toate etapele. De asemenea, comunicarea dintre parteneri este foarte importantă. Un părinte responsabil este informat asupra responsabilităţilor pe care le are faţă de copil.

De cele mai multe ori, stilurile parentale care au efecte negative se manifestă în familiile în care una sau mai multe funcţii ale acestora nu se realizează şi de aceea sunt dezorganizate sau chiar se destramă. Unii părinţi sunt mai rigizi, alţii sunt mai relaxaţi, pentru unii este importantă dezvoltarea copilului, centrându-se mai mult pe aceasta, pentru alţii este mai importantă viaţa personală/profesională. Stilul parental reflectă modul în care părinţii acţionează asupra copiilor şi este format din stilurile educative adoptate de cei doi părinţi.

Toate aceste tematici și modul cum influențează psihicul copilului, stilul parental adoptat de părinți vor fi dezbătute în cadrul worksopului ”Competențe și stiluri parentale”, prin programul „Şcoala Părinţilor”, organizat de Centrul Comunitar Copii cu Dizabilități Focșani, structură aflată în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţǎ Socialǎ şi Protecţia Copilului Vrancea.

Pentru înscrieri sau detalii suplimentare vă puteți adresa Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Dizabilități Vrancea- D.G.A.S.P.C. Vrancea, cu sediul în Focșani, str. Cuza Vodă, nr. 52, telefon 0237.626.766. Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile”, se arată într-un comunicat de presă transmis de purtător de cuvânt al DGASPC Vrancea, Adina Lăscan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?