Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Eu cu cine votez duminică? Opinia unui ziarist nedeontolog

Gazeta unui deontolog, care fură texte și citează surse închipuite, a fost cumpărată de PNL cu totul și vândută pe ici pe colo. Apoi, după ce a fost sesizată ilegalitatea, a fost distribuită gratuit.

Un fel de revistă, a altui deontolog, tipărită prin străinătate, a fost distribuită gratuit prin Focșani, de câțiva cetățeni cu însemnele USR Plus pe tricouri.

Site-urile și frecvențele unor deontologi cât casa sunt pline de zeci și zeci și zeci de articole și emisiuni despre cum PNL-ul va face și va drege atât de multe, încât ai putea crede, dacă ai fi credul, că PNL-iștii au frecat lampa magică.

Sunt aceiași deotologi care la alegerile locale din 2016 îl felicitau în sediul PNL pe primarul de o noapte, împărțitor de ghivece, publicau apoi articole emfatice, iar acum, că e parlamentar la mâna a treia, îi afișează mecla nonstop. Nici n-ar putea altfel, la câți bani pompează ca să le crească deontologia.

Vedeți dumneavoastră, dragi cititori, breasla jurnaliștilor, din care de vreo 20 de ani fac parte, e plină de deontologi. Sunt plini de deontologie, de le iese și pe nas. De aceea, dați-mi voie să-mi declar neapartenența la clubul deontologilor, fiind, așadar, un ziarist nedeontolog, angajat la Monitorul de Vrancea, un ziar, cu ediție online și tipărită, care nu și-a ascuns niciodată orientarea de stânga, dar care n-a fost cumpărat de PSD.

În toți acești ani de nedeontologie am asistat la multe campanii electorale, dar trebuie să vă spun că alegerile europarlamentare nu au stârnit niciodată asemenea interes ca în acest an. Erau campanii lejere, partidele parcă își păstrau energiile pentru mizele mari: prezidențiale, locale, parlamentare. Ceva s-a schimbat însă radical.

Și nu în bine. Spiritul european a suferit transformări deformante în rândul unor indivizi care au pierdut de prea multe ori și care ar face orice, de la minciună, la dezinformare, la incitare la ură, la sondaje de opinie umflate, la agresivitate, ca să câștige de data asta. Pentru că viitorul lor politic depinde de asta.

Ca locuitor al municipiului Focșani, cel mai grav consider că este modul distructiv în care PNL-ul face opoziție în Consiliul Local. Oricine poate asista la ședințele forului legislativ local și poate vedea că afirmația mea nu este hazardată. Liberalii par o gașcă al cărei unic scop este de a-l împiedica pe primarul Cristi Misăilă să facă ceva, orice. Deși am scris de nenumărate ori în Monitorul de Vrancea, simt nevoia să repet: pentru a fi aprobate, multe dintre proiectele care privesc infrastructura au nevoie de votul a două treimi dintre consilieri, ori PSD-ul are doar majoritate simplă. PNL-ul votează împotrivă sau se abține, transformând astfel într-o misiune imposibilă orice inițiativă a primarului Misăilă și a colegilor săi social-democrați. În asemenea condiții, nu ai cum să nu înțelegi că este un plan pus la cale pentru a putea arăta cu degetul în campaniile electorale spre ceea ce nu s-a făcut.

Pare o teorie a conspirației, dar e o practică ce poate fi ușor observată de oricine urmărește ședințele Consiliului Local Focșani.

Practica se vrea extinsă și în alte localități, doar că primarii liberali știu cine i-a sprijinit. Au venit și au tăiat panglica inaugurală alături de Marian Oprișan, i-au mulțumit acestuia pentru că vor fi modernizate drumurile cu fonduri europene, dându-le astfel cu tifla șefilor de partid. Majoritatea primarilor de la PNL au înțeles că propaganda agresivă și mincinoasă a șefilor liberali nu le repară drumurile, nu le aduce alimentarea cu apă și canalizarea în comune, nu le modernizează școlile. Dar Oprișan și PSD-iștii, pe care încearcă să-i demonizeze, fac toate astea.

Și știți ce a mai făcut PSD-ul, pe care deontologii îi hulesc pe unde apucă? Au mărit salariile medicilor și tuturor angajaților din sistemul sanitar până la nivelul celor din Occident. Au mărit salariile profesorilor, ale bugetarilor în general, au mărit pensiile. Au plafonat tarifele la gazele naturale și la energie electrică. Au mărit alocațiile copiilor, deși liberalii vor să-și aroge asta, însă atunci când au propus, PNL-iștii n-au indicat sursa de finanțare, PSD-ul a făcut-o. Le-a dat studenților gratuitate la transportul feroviar.

Sunt PSD-iștii perfecți? Normal că nu. Mai au de făcut autostrăzi, mai au de construit spitale, mai au de modernizat drumuri, mai au de schimbat mentalități, dar, credeți-mă, când știu că deontologii de dreapta au sărit ca arși când PSD-ul a mărit salariul minim pe economie ori când vrea să pună frână rapacității băncilor, când îi văd pe tinerii rezist cum își bat joc de bătrâni aruncându-le un leu, când deontologii îi numesc pe pensionari asistați sociali, încurcând voit asigurarea socială cu asistența socială, atunci n-am cum să pun ștampila pe dreapta.

În 1996 am votat pentru prima oară. Cu PNȚ-CD-ul. Cei care au trăit acele vremuri știu că a fost una dintre cele mai proaste guvernări posibile. Nu mă pricepeam la politică, am votat cu țărăniștii pentru că așa zicea lumea în jurul meu că trebuie, altfel erai comunist. În timpul guvernării de dreapta, foarte mulți dintre colegii mei de liceu au emigrat. Așa cum plecaseră mulți români și înainte, așa cum au continuat să plece, sub orice guvernare.

Unii dintre colegii mei s-au întors. Și-au deschis afaceri. Cei mai mulți dintre absolvenți spun acum că vor să rămână în țară, să contribuie, să schimbe. Și cred că, până la urmă, asta ne lipsește: schimbarea în bine adusă de fiecare individ, care nu mai dă șpagă, care reclamă actele de corupție, care se informează, care nu se lasă manipulat, care nu face ceva doar pentru că așa îi urlă cineva pe rețelele de socializare.

Concluzia mea? Este aceeași, în fiecare prag de alegeri: VOTEAZĂ! Votul tău chiar contează!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?