Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Examenul de Evaluare Națională simulat, luni și marți, de elevii claselor a VII-a și a VIII-a

Elevii claselor a VII-a și a VIII-a vor fi, luni și marți, în febra examenelor de simulare a Evaluării Naționale. Potrivit calendarului simulărilor, elaborat de Ministerul Educației Naționale, prima evaluare va fi la limba și literatura română, programată pentru data de 11 martie. Marți, 12 martie, simulările  continuă cu testarea la matematică, iar pe 22 martie vor fi făcute cunoscute rezultatele. Notele de la aceste evaluări pot fi trecute și în catalog dacă elevii și părinții lor solicită în mod expres acest lucru. Rolul acestor testări este de a verifica cunoștințele copiilor, iar apoi de a întocmi planuri remediale, unde este cazul, sau de progres și performanță în școlile cu rezultate foarte bune.

Precizăm că înscrierea absolvenților clasei a VIII-a în vederea participării la Evaluarea Naţională se face în perioada 3 – 7 iunie. Conform ordinului de ministru privind structura anului școlar 2018 – 2019, cursurile pentru clasa a VIII-a se vor încheia vineri, 7 iunie.

Elevii de clasa a VIII-a vor susține prima probă scrisă, la limba şi literatura română, din cadrul examenului de Evaluare Națională, în vederea admiterii la liceu, în data de 18 iunie. Următoarea probă scrisă, cea de la matematică, se va desfășura în data de 20 iunie. Afișarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 25 iunie (până la ora 12:00), procedură urmată de înregistrarea contestațiilor, în intervalul orar 14.00 – 20.00. Examenul se va încheia sâmbătă, 29 iunie, cu afișarea rezultatelor finale.

Ulterior afișării rezultatelor, în perioada 3 – 7 iulie, absolvenţii clasei a VIII-a și părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a, vor completa opţiunile din fişele de înscriere pentru admiterea la liceu. Vor parcurge aceeași procedură și absolvenţii clasei a VIII-a care doresc să fie admiși în licee din alt judeţ. Verificarea de către părinţi şi candidaţi a fişelor, corectarea greşelilor în baza de date computerizată şi listarea fişelor corectate din calculator sunt prevăzute pentru perioada 4 – 8 iulie.

Repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a este programată pentru ziua de vineri, 12 iulie. Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor V – VIII, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

 

Bac pentru olimpici, în mai

După probele de simulare a examenului de Evaluare Națională de la clasele a VIII-a și a VII-a, vor urma simulări pentru elevii din clasele a XI-a, a XII-a și a XIII-a. Potrivit aceluiași calendar, simulările pentru bacalaureat încep pe 18 martie, cu Limba română scris. Simularea la Matematică sau la Istorie va fi pe 20 martie. Precizăm că simularea ultimei probe de bacalaureat – proba la alegere a profilului și specializării – nu va fi susținută de elevii clasei a XI-a. Absolvenții au de ales dintre următoarele materii pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu: Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică pentru elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională. Cei de la profilele umane pot opta pentru Geografie, Filosofie, Logică, Argumentare și Comunicare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus. Pe 29 martie elevii vor afla rezultatele.

Aceste simulări se dau pentru a-i introduce pe elevi în atmosfera de examen și totodată pentru a vedea cum stau cu învățatul cu doar trei luni înainte de examenul propriu-zis. Potrivit calendarului de desfăşurare a examenului național de Bacalaureat în anul şcolar 2018-2019, evaluarea competențelor va începe luni, 3 iunie, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A) și va continua în data de 4 iunie. În zilele de 7, 10 și 11 iunie este programată evaluarea competențelor digitale (proba D), iar în perioada 12-13 iunie se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C). Candidaţii de altă confesiune decât cea ortodoxă, care sărbătoresc Rusaliile în data de 10 iunie, pot fi programaţi pentru susţinerea probei D în zilele de 7 şi 11 iunie.

Prima probă scrisă – Limba și literatura română – Ea) – va avea loc luni, 1 iulie. Proba la Limba și literatura maternă – Eb)- este programată pentru marți, 2 iulie, iar proba Ec) – proba obligatorie a profilului miercuri pe 3 iulie. Ultima probă scrisă – cea la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – se va desfășura joi, 4 iulie.

Precizăm că examenul național de bacalaureat pentru olimpici este programat în luna mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?