Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

GALERIE FOTO: David NU POATE mânca aproape nimic! Chinuit de alergii, ARE NEVOIE de ajutor pentru a trăi

De câte ori mănâncă ceva, David Tînjală, un băieţel de doar patru anişori, din Focşani, riscă să moară. Deşi a fost consultat de numeroşi medici, copilaşul nu are încă un diagnostic clar. Doar suspiciuni de: boală celiacă, sindrom de malabsorbţie, alergii, intoleranţe alimentare, alergii încrucişate… Disperată să-şi vadă micuţul în pericol ori de câte ori îi dă de mâncare, mama lui David, Geta Tînjală, în vârstă de 32 de ani, face apel la solidaritatea noastră, a tuturor, pentru a strânge 6000 de euro. Aceasta e suma necesară pentru ca David să poată ajunge la o clinică în străinătate, unde să i se facă toate analizele şi testele, astfel încât să poată fi tratat şi să poată mânca doar acele alimente care să nu îl mai pună în pericol de moarte! Dacă doriţi să ajutaţi acest băieţel să crească, să trăiască, puteţi depune orice sumă de bani în conturile deschise pe numele mamei lui, GetaTînjală, astfel:

La Banca Transilvania, Agenţia Focşani: Cont în RON: RO95BTRLRONCRT0213134301, SWIFT: BTRL RO 22;

Cont în EURO: RO45BTRLEURCRT0213134301.

La BCR Focşani, cont în RON: RO25RNCB0435076077050002; SWIFT: RNCB RO BU.

Citiţi, în continuare trista poveste a băieţelului care, supus atâtor restricţii alimentare, spune că cel mai mult îi place să mănânce… ,,mâncărică de paianjen”.

 

,,Dacă mănâncă ceva ce nu are voie, intră în şoc şi moare”. Vocea mamei rostind aceste cuvinte, disperarea din spatele lor îmi răsună şi acum în minte. Povestea băieţelului ei, David, ce a venit pe lume cu afecţiuni atât de ciudate încât niciun medic încă nu le-a dat de capăt… şi spaima, spaima din fiecare clipă a mamei că fiul îi poate muri de la o îmbucătură de aliment la care a poftit şi din care a muşcat într-un moment de neatenţie din partea sa, parcă nici nu pot fi descrise în cuvinte!

Bucuria cu care noi, celelalte mame din lumea asta, pregătim mâncarea pentru copiii noştri, şi satisfacţia pe care o avem atunci când ei o mănâncă cu poftă, pentru această femeie nu există! Pur şi simplu, Geta, mama micuţului David, a învăţat mai mult pe cont propriu să gătească altfel decât noi, iar alimentele speciale pe care le foloseşte nu doar că le procură cu greu, dar face eforturi financiare disperate ca să le poată plăti. ,,David are alergii, intoleranţe alimentare şi nicăieri în România nu este un spital în care să i se poată face toate testele de care are nevoie. O doamnă doctor alergolog i-a făcut lui David 44 de teste din sute care ar trebui făcute, ca să vedem la ce are intoleranţă. I-a ieşit intoleranţă la toate alimentele de bază, dar nenorocirea e că după un timp i se modifică aceste intoleranţe, adică ce poate mânca acum, peste două luni nu mai suportă şi de aceea trebuie să îi facem testele tot mereu. Trebuie să merg cu David la o clinică în străinătate, am găsit una în Germania, unde i s-ar putea face toate analizele necesare şi testele în urma cărora să i se pună un diagnostic şi să ştim clar ce poate mânca şi ce nu. Dar pentru asta avem nevoie de 6000 de euro şi chiar nu mai avem de unde să facem rost de ei… De aceea am decis să facem public cazul băieţelului meu, şi suntem recunoscători tuturor celor care ne-ar putea ajuta cu o donaţie, ca să ne salvăm copilul!”, a spus Geta Tînjală, mama lui David.

 

Ani de zile de umblat prin doctori, în căutarea unui diagnostic clar!

David a venit pe lume ca un copil perfect sănătos, cu greutatea de 3,800 kilograme. La patru luni şi jumătate, mama lui a constatat că băieţelul se constipă, iar cum această problemă devenise destul de gravă, a ajuns cu el în spital. ,,Două luni am stat cu el în spital la Focşani, timp în care a pierdut toată masa musculară. Copilul nu se putea hidrata. În urma analizelor a reieşit că e alergic la proteina laptelui. Timp de 11 zile a stat permanent cu perfuzie, fiindcă altfel nu putea fi hrănit. Am scos din alimentaţia lui tot ce însemna lapte, dar cu toate astea, copilul nu era bine. Nu dormea mai mult de 2 ore în 24 de ore. La 6 luni începusem diversificarea, dar am ajuns din nou cu el la spital. David arăta foarte rău, nu vă spun cât am îndurat, cei de la spital m-au făcut nebună, m-au acuzat că nu îngrijesc copilul pentru că, într-adevăr, acesta arăta subnutrit, dar nu pentru că eu nu îl îngrijeam, ci pentru că nu asimila nimic! Când David avea 7 luni, o doamnă doctor de aici, din Focşani, mi-a spus că analizele copilului nu sunt deloc bune şi m-a trimis, pentru alte analize, la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului Bucureşti, a povestit Geta.

Când a ajuns acolo, băieţelul ei era atât de slăbit încât nu putea sta nici pe o parte culcat, iar de stat în fund, ca toţi copiii la această vârstă, nici vorbă. Acolo i s-a pus şi primul diagnostic: sindrom de malabsorbţie şi tulburare de dezvoltare uşoară. Însă problemele au continuat. David nu asimila, nu se dezvolta… La 11 luni, de abia reuşea să stea în fund, susţinut de perne. Muşchii începeau să se atrofieze, spre disperarea părinţilor lui. ,,Am mers cu el pe la cabinete private, l-am dus la alergologi. Nimeni nu a reuşit să-mi spună ce are copilul meu şi cum se poate face bine! Începusem să mergem la Oradea, la kinetoterapie. Apoi am început să venim aici, la Centrul de Recuperare pentru Copii cu Dizabilităţi Focşani, unde face toate tratamentele de recuperare de care are nevoie şi fără de care David n-ar fi fost acum aşa cum este, n-ar fi putut ajunge să meargă. Am găsit pe Facebook un medic alergolog care i-a făcut testul Imupro să vedem la ce are David intoleranţă, dar numai 44 de teste din 270 câte sunt. A trimis testele în Germania şi când au venit rezultatele, mi-a spus că are intoleranţă la tot ce înseamnă gluten, lapte de vacă şi produsele derivate, usturoi, ţelină, cafea, orez, soia şi multe altele… Şi mi-a spus că precis că mai are multe alte intoleranţe însă trebuie făcute toate testele, şi acestea nu sunt gratuite şi nici nu le face nimeni în România…, a explicat mama lui David.

O altă doamnă doctor cu suflet mare, din Bucureşti, pe care Geta Tînjală a găsit-o tot pe cont propriu şi care a avut bunăvoinţa să o primească şi să îi consulte copilul, i-a făcut acestuia, plătind din propriul buzunar, o serie de analize costisitoare. ,,Mi-a spus că copilul are pe instestin ceva care nu îl lasă să se dezvolte. În urma analizelor mi-a spus că există suspiciunea ca David să aibă boala celiacă, însă pentru a se pune clar diagnosticul este nevoie de multe alte analize care pot fi făcute într-o clinică în străinătate…, a spus Geta.

 

„Îmi spune mereu: mi-e foame mama, mi-e foame!”

De la vârsta de 3 ani, David nu a mai luat absolut deloc în greutate. Părinţii lui se chinuie să îi asigure doar acele alimente care să nu îi facă rău, însă acestea sunt greu de procurat şi costă foarte mult. În afară de carnea de pui (neapărat ecologic), copilul mănâncă doar lapte de quinoa, de migdale, margarină vegetală din ulei de cocos, pâine făcută în casă, numai din făină de mei, ulei de in sau cânepă, ouă de prepeliţă, iar dintre legume doar morcov şi cartofi. ,,Am găsit pe internet un magazin care vinde astfel de alimente, e un depozit la Braşov, dar sunt foarte scumpe… De exemplu, 250 ml de ulei de in costă 22 de lei, iar cel de cânepă, 500 ml, costă 55 de lei. O margarină de cocos este 16 lei, pe un kilogram de făină de mei am dat şi 62 de lei… Şi asta de patru ani… Acolo găsesc şi dulciuri special pentru el, fără gluten, fără lapte, fără cacao. Dar o ciocolată de 30 de grame costă 11,5 lei, iar câteva jeleuri 20 de lei”, explică Geta.

Ca să poată face faţă cheltuielilor cu alimentele, analizele, testele, drumurile dar şi cele necesare şcolii şi grădiniţei, tatăl lui David şi-a luat încă un job. Cât au putut, i-au ajutat şi bunicii copilaşului, şi părintele duhovnic, şi doctoriţa care nu le-a luat niciun ban pe analize… cu atât mai mult cu cât David mai are o surioară în vârstă de 8 ani şi jumătate, care a fost şi ea diagnosticată, în urmă cu un an, cu câteva intoleranţe alimentare, printre care gluten şi lapte. ,,Mănâncă şi ea ca şi David. Vă spun sincer, îmi spune mereu «mama, mi-e foame», dar am noroc că nici ea, nici David nu sunt pofticioşi…”, spune Geta.

 

Zilnic cu spaima în suflet, deoarece intoleranţele alimentare se modifică!

Ca şi cum toate acestea nu ar fi de ajuns, mama lui David trăieşte în fiecare zi lăsată de la Dumnezeu cu spaima că alimentul pe care băieţelul îl poate mânca azi, peste câteva zile, câteva săptămâni sau luni va deveni nociv pentru copil. ,,Ar trebui să facă teste de intoleranţă mereu, pentru că la David, intoleranţele alimentare se modifică! De exemplu, de acum o săptămână de când am vorbit cu dumneavoastră, s-au schimbat. Nu îi mai pot da morcov, cartofi şi fructe. În plus, face şi alergii încrucişate. Dacă mănâncă ce nu tolerează, intră în şoc şi poate muri. A trecut prin astfel de şocuri, i se umflă imediat limba, buzele, se sufocă… I-am dat imediat apă, multă apă să elimine repede substanţele, dar este groaznic. De aceea, trebuie neapărat să ajung cu el la clinica din străinătate, unde să i se facă toate testele, să i se pună un diagnostic clar, să se poată hrăni fără teamă şi să asimileze. Pentru că acum, David este ca un tub, doar bagă şi iese, nu asimilează, nu ia în greutate. Are un început de cifoză, i s-au strâmbat genunchii… nu poate absorbi nutrienţii. Şi are lipsă de vitamina D. De asemenea, nu are floră intestinală, trebuie să ia antibiotic pentru streptococ dar ce fel de antibiotic? Că a făcut alergii de la antibiotice… O săptămână a fost răcit, i-am dat doar medicamente naturiste dar nu s-a putut, i-au trebuit medicamente şi mi-a fost extrem de teamă să nu păţească ceva…, a spus Geta, privindu-şi cu dragoste copilaşul.

N-ai zice, privindu-i veselia, că pe trupul lui fragil apasă greutatea unui pericol de moarte… Îmi spune, râzând, că îi plac păianjenii, Omul Păianjen, maşinuţele şi trenuleţele, că se duce cu tati uneori la gară să le vadă cum vin pe calea ferată… Că de ziua lui a fost cu mama la locul de joacă de la Kaufland şi că acolo a mâncat tort făcut de mami. ,,A fost foarte bun, la fel de bun ca mâncărica de paianjen!”, mi-a spus râzând! ,,Mâncărica de paianjen”, care e preferata lui, mă asigură…

Dacă doriţi să ajutaţi acest băieţel să crească, să trăiască, puteţi depune orice sumă de bani în conturile deschise pe numele mamei lui, GetaTînjală, astfel: La Banca Transilvania, Agenţia Focşani: Cont în RON: RO95BTRLRONCRT0213134301, SWIFT: BTRL RO 22;

Cont în EURO: RO45BTRLEURCRT0213134301.

La BCR Focşani, cont în RON: RO25RNCB0435076077050002; SWIFT: RNCB RO BU.

Numai cu ajutorul nostru, al tuturor, David va putea ajunge la clinica din Germania unde să i se facă toate analizele şi testele necesare pentru stabilirea unui  diagnostic clar, a unui tratament şi a unui stil de alimentaţie care să nu-l mai pună în pericol de moarte!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?