Ediția: Duminică 27 aprilie 2025 Nr. 6864
Ediția: Duminică 27 aprilie 2025 Nr. 6864

GALERIE FOTO: Șahiștii vrânceni onorează Centenarul Marii Uniri! (II)

Seria turneelor de șah dedicate aniversării a 100 de ani de la Marea Unire a continuat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Sala Sporturilor cu cel de-al treilea turneu rezervat șahiștilor U12 nelegitimați (șahiști sub 12 ani sau care au împlinit 12 ani în anul acesta) și cu al patrulea turneu open rezervat șahiștilor legitimați, indiferent de vârstă și nivel de pregătire, juniori și seniori. În ambele turnee s-a jucat șah rapid, sistem elvețian, șapte runde.

La turneul U 12 nelegitimați, cele mai bune rezultate au fost obținute de Denis-Ionuț Pilă, câștigător detașat al turneului, Bianca-Maria Beșleagă, locul al doilea în clasamentul general, Giulia Lungu, locul al treilea în clasamentul general, Adelin-Ștefan Dăscălescu, primul loc la băieți, Filip-Andrei Toia, locul al doilea la băieți și primul loc la general U6, Antonia Spiridonescu, primul loc la fete U8 ani, Alexandru Luca, locul al treilea la băieți și locul al doilea la băieți U7, Maria-Sara Sandu, locul al doilea la fete U8 ani și primul loc la fete U7, Alexandru-Ștefan Tudor, locul al patrulea la băieți și locul al doilea la U6, Maria Georgescu-Apostu, locul al doilea la fete U8 și primul loc la fete U7, Andrei-Aurelian Bușcu, locul al treilea la băieți U7, Arthur-Cătălin Giurea, locul al treilea la băieți U6.

Să-l remarcăm pe Denis-Ionuț Pilă care a reușit să termine detașat și neînvins, într-o zi foarte plină pentru el: până aproape de ora 12 a participat la olimpiada de matematică iar de la ora 12 a participat cu o prestație de excepție la concursul de șah.

La turneul open legitimați, cele mai bune rezultate au fost obținute de Lucian-Vicențiu Marin, câștigătorul turneului cu șapte victorii din șapte partide, Grigore Mălureanu, locul al doilea în clasamentul general, Ionuț-Alexandru Borza, primul loc în clasamentul ELO mai mic de 1700, Mihnea-Iustin Baciu, locul al treilea în clasamentul general, Yannis-Raphael Grecu, primul loc U10, Andrei-Dănuț Neagu, locul al doilea U10, Toader Gurguiatu, locul al doilea în clasamentul Elo mai mic de 1700, Alex-Ștefan Zlata, locul al treilea în clasamentul Elo mai mic de 1700, Patric-Andrei Făcîlă, primul loc U8, Vlad Samoilă, locul al treilea U10, Andrei Nicolau, locul al doilea U8, Ileana-Veronica Nițu, primul loc fete.

Director de turneu și arbitru șef a fost Mihai Strîmbu, ajutat de arbitrul Anton Soare.

 

Momente poetice cu șahiști

Pentru a scoate în evidență importanța istorică a evenimentului pe care îl sărbătorim și pentru a sădi în inima tinerei generații sentimentele de respect și prețuire pentru actele de eroism, sacrificiu și măreție, participanților la cele două turnee li s-a vorbit despre semnificația Marii Uniri. De asemenea, organizatorii l-au invitat la concursul de sâmbătă pe actorul Mihail Spiridonescu, care a citit câteva dintre poeziile profesoarei Maria Ungureanu din Vidra dedicate centenarului, trimise special participanților la concursurile de șah. Acest lucru a făcut-o pe Antonia Spiridonescu să trăiască o dublă emoție la concursul de sâmbătă. Cu doar câteva zile în urmă își aniversase ziua de naștere. Până la acest concurs luase de mai multe ori medalii, dar pentru această aniversare a reușit să-și facă un alt fel de cadou – prima ei cupă. A doua emoție și mare surpriză a fost când în fața tuturor participanților tatăl Antoniei, fără ca ei să i se spună ceva înainte, a citit poeziile dedicate centenarului.

A doua zi, poeziile au fost citite în fața legitimaților de șahista și poeta Ileana-Veronica Nițu, elevă în perioada de inițiere și formare a instructorului Anton Soare. Acesta, după surpriza primirii poeziilor de la fosta lui profesoară din Școala Generală, a mai avut surpriza ca fosta lui elevă să ceară pentru a doua zi să citească poeziile și, fără să o îndemne cineva, în afara poeziilor citite, ea a memorat și a recitat una dintre poeziile care i-a plăcut mai mult. Instructorul Soare a considerat aceasta o continuare a unei ștafete începută de profesoară, preluată de fostul elev și actual instructor, continuată de eleva Ileana, toți trei pasionați de poezie. De altfel, la festivitatea de premiere, Ileana a fost numită „una dintre cele mai bune șahiste dintre poetele Vrancei și în același timp una dintre cele mai bune poete dintre șahistele Vrancei“ și i s-a urat consacrarea atât ca poetă cât și ca șahistă. Și la al doilea turneu a fost un sărbătorit, care și-a făcut cadou o medalie la împlinirea vârstei de 8 ani – Andrei Nicolau.

În aceeași idee, a scoaterii în evidență a momentului istoric, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vrancea a oferit mai multe cupe și medalii participanților.

Seria turneelor continuă în această săptămână cu un turneu deja început pentru nelegitimați, într-o altă fomulă decât cele anterioare, și joi, 29 noiembrie 2018, un ultim turneu de blitz rezervat șahiștilor legitimați, seniori și juniori indiferent de vârstă, turneu la care sunt invitați câțiva dintre cei mai buni juniori nelegitimați.

Anton SOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?