Ediția: Duminică 3 noiembrie 2024 Nr. 6749
Ediția: Duminică 3 noiembrie 2024 Nr. 6749

Conacul lui Duiliu Zamfirescu de la Vîrteșcoiu, clasat în regim de urgență

Direcția pentru Cultură Vrancea a început clasarea în regim de urgență ca monument istoric a conacului scriitorului Duiliu Zamfirescu de la Vîrteșcoiu. Procedura demarată de instituția culturală este inedită la nivelul județului și este justificată de starea avansată de degradare a imobilului și lipsa de interes pentru renovare din partea actualilor proprietari.

Odată cu demararea acestei proceduri, imobilul este considerat monument istoric până la verdictul final al Comisiei Naționale de la București. Practic, după ce proprietarii sunt anunțați că a fost demarată procedura clasării, pot fi efectuate verificări și impuse sancțiuni dacă această clădire este lăsată de izbeliște. Clasarea ca monument istoric în patrimoniul național este realizată în baza unui dosar tehnic realizat de un expert autorizat. În acest scop, cei de la Direcția de Cultură vor solicita, din bugetul Ministerului Culturii, fondurile necesare derulării procedurii.

Directorul Direcției pentru Cultură Vrancea, Traian Negulescu, ne-a spus că vor fi făcute toate demersurile pentru a stopa degradarea clădirii. „Ca urmare a faptului că nu s-a ajuns la un consens cu proprietarii și datorită valorii memorialistice a imobilului am luat decizia de a derula procedura de clasare în regim de urgență a acestei clădiri”, ne-a spus Traian Negulescu. Acesta a precizat că urmează să fie informați proprietarii asupra demarării procedurii iar imobilul va avea calitatea de monument istoric în această perioadă.

Discuțiile despre restaurarea conacului de la Vîrteșcoiu durează de câțiva ani, fiind purtate cu Lascăr Zamfirescu, moștenitorul scriitorului. Primarul din Vîrtecșcoiu, Viorel Mîrza, declara că se dorea transformarea conacului într-o casă memorială, însă nu s-a ajuns la un acord cu moștenitorul, pretențiile financiare fiind cu mult peste posibilitățile financiare ale administrației locale.

Duiliu Zamfirescu este unul dintre cei mai importanți scriitori români, născut în Vrancea, care a trăit între anii 1858-1922. Un capitol important din istoria satului Faraoanele este perioada în care scriitorul a locuit la conacul din localitate. La începutul secolului al XX-lea, scriitorul a cumpărat vie la Faraoanele. Pentru a combate filoxera, care atacase vița autohtonă, adusese butași din Franța, altoind toată vița. În mijlocul viei și-a amenajat o casă, pe care o înconjurase de o grădină cu pomi fructiferi. Sătenii contemporani lui îl descriau ca fiind „un adevărat boier, glumeț, darnic și bun la sfat”, după cum se arată în „Faraoanele. Scurtă monografie a istoriei și vieții creștine din acest ținut”, semnată de Crîngaș Marius-Daniel și realizată cu sprijinul părintelui paroh Anastasie Ceaușu de la Vîrteșcoiu.

Cea mai importantă contribuție a lui Duiliu Zamfirescu la literatura română o reprezintă romanele din „Ciclul Comăneștenilor” (Viața la țară, Tănase Scatiu). De menționat că, la câțiva kilometri distanță, în satul Bonțești din comuna Cîrligele, se afla conacul care i-a aparținut boierului Râmniceanu, rudă cu scriitorul și modelul personajului Tănase Scatiu. Lăsat de izbeliște după 1990, conacul a fost afectat de un incendiu care i-a distrus acoperișului, iar zidurile rămase au fost demolate după retrocedare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?