O delegație a școlii Baruthane din orașul Samsun, Turcia, se află în vizită la Focșani în cadrul proiectului „Bridges across cultures”, derulat împreună cu Colegiul Național Unirea. Conducerea școlii Baruthane din Samsun s-a întâlnit cu primarul Cristi Misăilă, cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean, Ionel Cel Mare și Dănuț Cristian, și prefectul Sorin Hornea. Partenerii din Turcia au fost însoțiți de echipa proiectului de la CNU, respectiv directorul liceului, Cornel Noană, profesorii Janet Popoiu și Dănuț Popoiu. Prima întâlnire a avut loc la sediul Primăriei Focșani unde primarul Cristi Misăilă și vizitatorii turci au discutat despre perspectivele culturale, educaționale și de colaborare între cele două orașe. S-a discutat despre o viitoare înfrățire a celor două orașe, profitând de multele oportunități privind dezvoltarea economică, educațională, sportivă, culturală pentru ambele localități.
A urmat întâlnirea de la Consiliul Județean, unde reprezentanții administrației județene au transmis salutul președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan. Vicepreședintele Ionel Cel Mare le-a spus turcilor că românii sunt faimoși pentru ospitalitate și, oricât de puțin vor sta în Vrancea, cu „siguranță vă va plăcea și veți reveni”. De asemenea, vicepreședintele Dănuț Cristian a subliniat că proiectul pentru care turcii au venit la Focșani este unul pentru viitorul ambelor țări. „Bine ați venit, e o plăcere să vă avem astăzi aici. Nu ne leagă numai trecutul, dar și viitorul. Discutăm despre viitor, despre tineri, profesori, despre ceea ce dorim să se întâmple în țările noastre. Este un element foarte important în fiecare țară de a păstra identitatea culturală, de a învăța copiii noștri despre aceste lucruri”, a spus vicepreședintele Dănuț Cristian.
Directorul Școlii Baruthane, Süleyman Ciftli, a subliniat că nu există granițe în relațiile turco – române și i-a invitat pe reprezentanții administrației județene să vină în vizită la Samsun. „Cu toate că există granițe între țări, nu există granițe în relațiile pe care le avem. Poate că acești copii pe care noi îi educăm vor guverna țările în viitor. Trebuie să le oferim copiilor o educație cu standarde înalte. Aceste lucruri trebuie să se întâmple fără ambiții, fără mândrii și printr-o colaborare. Suntem în aceeași zonă, bazinul Mării Negre, putem crea o relație de înfrățire între cele două localități. Școala noastre este una de o calitate înaltă, avem elevi foarte buni. Elevii noștrii și părinții au sentimente profunde față de România și față de Focșani. Vă mulțumim pentru invitație și sunt bucuros să fiu astăzi aici. Pe această cale vă invităm să veniți la noi”, a spus directorul Süleyman Ciftli.
Din discuție nu au lipsit referirile la fotbaliștiii români care au făcut istorie în campionatul din Turcia, de la Gheorghe Hagi, Gică Popescu până la Daniel Pancu. În acest context, Süleyman Ciftli și-a exprimat regretul pentru decesul unuia dintre cei mai buni fotbaliști români, Ilie Balaci. După vizita la administrația locală, vizitatorii turci au mers în Piața Unirii unde le-a fost prezentată istoria municipiului Focșani. Directorul Direcției de Cultură, Traian Negulescu, le-a oferit informații despre Mica Unire de la 1859, istoria bisericii din Piața Unirii, a obeliscului reprezentativ pentru municipiu și a bornei de hotar.
Profesoara Janet Popoiu ne-a spus că proiectul „Bridges Across Cultures” are drept scop promovarea multiculturalismului iar beneficiarii direcți ai proiectului sunt elevii și profesorii celor două instituții de învățământ. Înaintea vizitei de ieri, anul acesta a mai fost o tabără internațională la Samsun și se dorește ca următoarea tabără intrernațională să fie în România. „Este un proiect educațional internațional, un proiect care se autofinanțează și de aceea avem nevoie de sprijinul comunității locale, pe care până acum ni l-a oferit. Suntem la a patra activitate din program. Întâi am fost și am vizitat școala Baruthane din Samsun, apoi am prezentat proiectul. În vară, 19 copii de la gimnaziu au fost invitați într-o tabără internațională de limbă engleză, unde au predat voluntari din Mexic, Danemarca, Ucraina și au fost elevi din Turcia, Italia și de la Colegiul Unirea. Acum suntem la al patrulea moment, vizita echipei partenere din Samsun. Suntem invitați, din nou, la o tabără internațională de limba engleză în iunie și noi vom avea o tabără montană în vara lui 2019”, ne-a spus profesoara Janet Popoiu.
Covoraș cu chipul directorului CNU, tablou cu chipul directorului turc
În sala de festivități a Colegiului Unirea au fost prezentate imagini și momente de la vizita uniriștilor în Turcia. Alături le-au fost inspectorii școlari din Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Vrancea. Oaspeții turci au venit cu un dar special pentru directorul CNU, profesorul Cornel Noană: un covoraș cu chipul său. Și partea română a pregătit un dar special pentru directorul școlii din Turcia: un tablou cu chipul acestuia. Momentul a fost cu atât mai amuzant cu cât cei doi nu au știut nici unul de darul celuilalt. ”Ceea ce am remarcat în școala turcă este faptul că părinții sunt foarte implicați, mai ales că acest proiect a avut o finanțare proprie. Comitetul de părinți a fost alături de noi și ne-a însoțit peste tot, au finanțat toate activitățile. A fost o vizită deosebită. Au avut activități în limba engleză dar și sportive ei având o bază sportivă fabuloasă. A fost o experiență foarte interesantă pentru toată lumea. Dorința lor este ca elevii și profesorii turci să învețe mai bine limba engleză și să comunice mai mult”, ne-a mai spus profesoara Janet Popoiu, coordonator în cadrul proiectului. Echipa din Turcia va participa la mai multe activități care au loc în colegiu zilele acestea, mai ales că la Colegiul Național Unirea are loc săptămâna ”Școala Altfel”.