Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610
Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610

INTERVIURILE LUI MUSCALU. Nicolae Dică: Îmi doresc, din nou, să duc Steaua în primăvara europeană!

Nicolae Dică vrea să ia titlul și să facă performanță în Europa cu FCSB. Fericit după calificarea cu croații de la Haiduk Split, antrenorul Stelei, Nicolae Dică, visează la o nouă performanță notabilă pentru clubul patronat de Gigi Becali, asta după ce în sezonul trecut reușea să treacă de o grupă dificilă și să joace în elita cluburilor din Europa League! Nicolae Dică a menţionat că, dacă echipa va ajunge în grupele Ligii Europa, este posibil să mai vină jucători, după transferul lui Mihai Roman și Alexandru Stan. Dubla cu Rapid Viena va fi foarte dificilă, în opinia sa șansele de calificare fiind egale.

Cu Haiduk Split a fost mai greu decât te așteptai?

Nici vorbă de așa ceva. Nu mai există meciuri ușoare. Nici în campionat și nici în Europa. Toate echipele au bugete rezonabile. Fac investiții importante și nicio echipă din nicio țartă nu mai poate fi considerată învinsă dinainte. Haiduk Split este un club cu performanțe notabile. A fost o dublă dificilă. După 0-0 în deplasare, a fost foarte greu, pentru că orice gol primit de noi putea însemna pierderea calificării.

V-a trecut glonțul pe la ureche. Crezi că ai fi fost demis dacă ratai calificarea?

Nici vorbă. Gândesc pozitiv. Calificarea este meritată. Chiar dacă am dat golul calificării în minutul 93, victoria a fost mult mai frunoasă! Am crezut în calitatea jucătorilor mei și nu m-am înșelat. Cu acest lot de jucători am reușit performanțe deosebite în sezonul trecut. Sunt convins că vom lua titlul în acest sezon. Sper să facem o figură frumoasă în Europa League și să mergem mai departe în grupe și, de ce nu, din  nou în primăvara europeană.

Ești un antrenor norocos?

Mă bucur că am reuşit să câştigăm chiar şi în minutul 93. Da! Se pare că sunt un om norocos. Am fost ca jucător, sunt şi ca antrenor. Mă bucur că ne-am calificat. Eu nu am mai avut asemenea meciuri, doar atunci când am egalat pe CFR Cluj, dar nu se compară cu obţinerea calificării în minutul 93.

A fost doar noroc?

În meseria de antrenor sunt şi momente ca acestea. Nu vreau să mă gândesc la faptul că puteam pierde calificarea! Am obţinut-o şi asta înseamnă că am făcut lucruri bune. Eu de felul meu sunt pozitiv. Dacă vom reuşi să ajungem în grupe şi apoi în primăvara europeană atunci pot să spun că va fi o performanţă. Dar deocamdată această calificare nu e o performanţă pentru mine. E doar un lucru pozitiv în CV-ul meu de antrenor.

Mulțumit de jocul băieților sau ai multe să le reproșați?

Le-am dat prea ușor mingea adversarilor. A fost o partidă pe care am dominat-o, am avut o posesie bună. Din păcate, la 1-0 nu am reuşit să fructificăm ocaziile avute pentru a face 2-0 şi a venit acel gol la singura lor ocazie. Important este că am avut încredere în continuare că putem câştiga, că băieţii au avut putere să marcheze acel gol în minutul 93.

Cu ce v-au surprins croații?

Am obţinut o calificare, ăsta e lucrul cel mai important. Jocul în a doua repriză a fost unul bun. Pe faza defensivă, timp de 90 de minute, cei de la Split ne-au pus probleme doar la fazele fixe, dar nici acolo nu au fost foarte periculoşi. De altfel, am primit gol la singura lor ocazie. În ofensivă, dacă luam decizia corectă la finalizare la acele ocazii, atunci mai marcam şi alte goluri. Dar întotdeauna este loc de mai bine.

Sunt mulți care vă critică, chiar după o calificare spectaculoasă…

Trebuie să vedem lucrurile bune şi să nu începem acum să spunem că am câştigat în minutul 93 şi că nu trebuia să ne calificăm. Să nu căutăm lucrurile negative cum facem de obicei.

Harlem Gnohere…

Gnohere e un jucător important pentru noi. A fost şi anul trecut, este şi acum. În acest început de sezon are evoluţii foarte bune.

Se vorbeștre despre plecarea iminentă a lui Harlem Gnohere de la FCSB. Este adevărat?

Din câte am înţeles eu, nu va fi vândut pe nicio sumă. Deci, nu va pleca curând de la FCSB. Eu am încredere în aceşti băieţi. Cu ei am mers în grupele Europa League sezonul trecut şi apoi în primăvara europeană. Mergem mai departe cu aceşti băieţi şi vedem ce se va întâmpla în viitor. Echipa reuşeşte să marcheze goluri şi asta e important. În 4 meciuri în Europa League, am primit doar un gol.

Rapid Viena e un adversar mai puternic decât Haiduk?

Noi nu suntem Barcelona sau Real Madrid, vom avea şanse egale cu cei de la Rapid Viena. Este o presiune foarte mare pe jucători, pentru că bugetul echipei depinde de aceste jocuri din Europa League. Şi avem mulţi jucători tineri în echipă. De aceea, presiunea e foarte mare în cupele europene.

Roman și Stan, două transferuri spectaculoase!

Mihai Roman și Alexandru Stan…

Sunt jucători cu experienţă, care au avut evoluţii bune în campionatul României. Sper să ne ajute cât mai mult aceşti doi jucători. Este clar că aveam nevoie de jucători cu experienţă. Am ales jucători români pentru că îi cunoaştem foarte bine din campionatul României.

De ce i-ați transferat abia acum?

Aveam nevoie de un fundaş stânga, pentru că la meciul cu Rapid Viena, Junior este suspendat, Momcilovici o lună de zile nu va putea să evolueze şi aveam nevoie de un jucător în partea stângă, pe care să-l cunoaştem foarte bine. Aveam nevoie mare de Stan, pentru că nu aveam fundaş stânga pentru meciul cu Rapid Viena. Roman este un jucător cu experienţă, care a jucat şi în Europa. În România a avut evoluţii foarte bune şi eu cred că ne va ajuta foarte mult.

Denis Man va pleca de la FCSB?

Nu cred. Cel puțin în aceest sezon. Sper că vom intra în grupele Ligii Europa şi dacă vom intra în grupe, chiar avem nevoie de dubluri pe posturi.

Gigi Becali este sigur de calificarea în grupele Europa League…

Domnul Becali este optimist mereu, dar vom avea două meciuri foarte grele. Cum am mai spus, Rapid Viena este o echipă solidă. Foarte bună. Jucători cu experiență. Nu am avut stare, m-am uitat la jocul lor cu cei de la Bratislava. Sunt o echipă puternică, mai bună decât cei de la Split, dar cu un joc diferit de cei de la Haiduk.

CARTE DE VIZITĂ

Nicolae Dică, în elita antrenorilor din România!

Nicolae Constantin Dică (n. 9 mai 1980, Pitești), este antrenor principal al echipei la care s-a consacrat, Steaua București. Ca jucător, dispunea de un joc ofensiv și avea o rată bună de transformare a loviturilor libere și a penalty-urilor. Fotbalist cu o viteză extraordinară de execuție și cu un bun joc de cap, Dică și-a pus amprenta asupra evoluțiilor Stelei, mai ales între anii 2006 și 2007.

După încheierea carierei de jucător, a devenit antrenor al echipei SCM Pitești, pe care a ajutat-o să promoveze în liga a II-a, câștigând detașat seria ei. După acest succes și plecarea lui Laurențiu Reghecampf de la FCSB, a revenit ca antrenor la echipa care l-a consacrat.

ECHIPA DE CLUB

Una dintre cele mai memorabile evoluții ale lui Dică a avut loc în  cadrul partidei de debut a grupelor sezonului 2006-2007 de Liga Campionilor, împotriva clubului ucrainean Dinamo Kiev, meci în care piteșteanul a marcat de două ori, prima oară din lovitură liberă, iar mai apoi lobându-l pe Olexandr Șovkovski. Avea să încheie sezonul european cu 4 reușite și o pasă de gol în 6 meciuri jucate, într-o grupă în care, pe lângă ucraineni, Steaua a întâlnit și alte două echipe mari, Real Madrid și Olympique Lyon. Cu Lyon a marcat în minutul 2, cu un stop pe piept, urmat de un șut din semiîntoarcere la colțul scurt.

Forma bună aduce interesul portughezilor de la Benfica Lisabona pentru serviciile mijlocașului român, interes devenit evident odată cu participarea în tribune a tehnicianului José Antonio Camacho la amicalul disputat de naționala de fotbal a României împotriva Turciei, în care Dică a marcat. Deși suma vehiculată a fost de 5 milioane euro, transferul nu s-a materializat.

În semifinalele Cupei UEFA  

Pe 29 martie 2006 a primit Medalia „Meritul Sportiv” clasa a II-a cu o baretă din partea președintelui României pentru că a făcut parte din lotul echipei FC Steaua București care obținuse până la acea dată calificarea în semifinalele Cupei UEFA 2005-2006. În martie 2008 a primit Medalia „Meritul Sportiv” clasa a II-a cu 2 barete, deoarece a făcut parte din reprezentativa României care a obținut calificarea la Campionatul European din 2008.

În iunie 2008, după Campionatul European din Austria și Elveția, Dică s-a transferat de la Steaua la echipa de club Calcio Catania din prima ligă italiană, dar a evoluat rar la echipa din peninsulă, fiind mai mult împrumutat. În vara anului 2009, a fost împrumutat la echipa greacă Iraklis Salonic, al cărei antrenor era Oleg Protasov, marcând o dublă în meciul de debut cu Panthrakikos, încheiat cu scorul de 2-1. După doi ani și jumătate sub contract cu Catania, Dică s-a despărțit de echipa italiană, reziilind înțelegerea de comun acord și a revenit în România, unde a semnat din nou pentru Steaua.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?