Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

VIDEO și GALERIE FOTO: Vranceaqua, etapa a II-a. Sistem modern de alimentare cu apă și canalizare în gruparea Panciu și Mărășești

Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Dănuț Cristian, a participat, ieri, la semnarea unui nou contract de lucrări din cadrul proiectului „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea – Vranceaqua, etapa a II-a”, finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Este vorba de contractul privind proiectarea și executarea sistemului zonal de alimentare cu apă și canalizare în gruparea Panciu și Mărășești. În total vor fi semnate zece contracte subsecvente proiectului Vranceaqua. Proiectul Vranceaqua, etapa a II-a are o valoare totală de peste 1,1 miliarde de lei, adică 248,380,370 euro din care contribuţia beneficiarului – 2%. „Mă bucur că lucrurile evoluează rapid și, la o distanță de o săptămână, iată că astăzi participăm la semnarea unui nou contract de lucrări, cel de-al 7-lea din totalul de 10 contracte din cadrul proiectului regional ”Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, Județul Vrancea” – etapa a II-a. Este vorba despre contractul ”Rețele apă și canalizare în gruparea Panciu și  UAT Mărășești”, care va deservi o populație de circa 20.260 de locuitori. Valoarea contractului este de 30.255.022 lei (echivalentul a 6.577.178 euro), din care: 25.716.769 lei din fonduri europene; 3.933.152 lei din fonduri de la bugetul de stat; 605.100 lei din fonduri de la bugetele locale ale Consiliului Județean Vrancea și ale UAT-urilor“, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Dănuț Cristian.

În cadrul acestui contract vor fi realizate lucrări la sistemele de alimentare cu apă și canalizare din orașele Panciu, Mărășești și comuna Străoane.

          La Panciu vor fi realizate lucrări la sistemul de alimentare cu apă, respectiv: reabilitări la reţeaua de apă pe o lungime de 2.227 metri și extinderea rețelelor de  apă cu 5.237 metri. La sistemul de canalizare vor fi realizate lucrări de extindere a rețelei cu 5.014 metri.

La Mărășești vor fi realizate lucrări la sistemul de alimentare cu apă, respectiv: va avea loc extinderea aducțiunii pe o lungime de 7.728 metri și va fi reabilitată reţeaua de apă pe o lungime de 6.063 metri. De asemenea, la sistemul de canalizare, va și reabilitată rețeaua pe o lungime de 2.133 metri și va fi extinsă rețeaua de canalizare cu 1.837 metri.

În cadrul acestui contract, vor fi realizate lucrări și la sistemul de canalizare din comuna Străoane: va fi extinsă rețeaua cu 7.283 metri, vor avea loc lucrări de extindere la o staţie de pompare ape uzate și vor fi extinse conductele de refulare cu 5.251 metri.

Perioada de execuție a lucrărilor este de 20 luni + 36 luni perioada de garanție. „Și aceste lucrări, care fac parte din proiectul foarte important pentru județul Vrancea «Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare – etapa a II-a», contribuie la creșterea standardului de viață al locuitorilor, care vor beneficia de servicii îmbunătățite de alimentare cu apă și canalizare. Valoarea totală a proiectului este de 941 milioane de lei, respectiv 207 milioane de euro, 85% din această sumă fiind asigurată din fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Este una dintre cele mai mari investiții care se derulează în prezent în județul nostru, cu beneficii directe pentru cetățeni, și sunt mândru că acest proiect este un exemplu la nivel național“, a mai spus vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Dănuț Cristian.

Vranceaqua etapa a II-a, exemplu la nivel național

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat în urmă cu o săptămână că proiectul Vranceaqua etapa a II-a este un exemplu la nivel național, fiind primul proiect de acest gen implementat în România, finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. „Este un proiect ambițios, de amploare, prin care un mare număr de vrânceni vor beneficia de apă curentă și canalizare la standarde europene. Perioada de implementare a proiectului regional este de 4 ani, între 2018 – 2022, iar valoarea totală a investiției este de 941 milioane de lei, respectiv 207 milioane de euro. 85% din această sumă este asigurată din fonduri europene, iar restul din subvenții de la bugetul de stat și din contribuții de la bugetul local“, a arătat președintele Marian Oprișan.

Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a arătat că în Vrancea s-au investit foarte mulți bani pentru rețelele de canalizare, extinderea rețelelor de apă, pentru modernizarea Uzinei de apă din județ. Acesta a adăugat că, împreună cu directorul CUP Focșani, Gheorghe Vasilescu, au fost făcute toate eforturile pentru a finanța etapa a doua a proiectului Vranceaqua prin Programul Operațional de Infrastructură Mare (POIM). „Investițiile pentru asigurarea apei curente și a rețelelor de canalizare în localitățile județului au fost și sunt o prioritate pentru mine, în calitate de președinte al Consiliului Județean și de președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Vranceaqua. În această calitate am făcut toate demersurile și am obținut finanțările necesare pentru ca, până la finalul anului 2022, Vrancea să aibă un standard modern de apă și canalizare. Iată că proiectele pe care le-am anunțat cu ani în urmă încep să devină realitate și prin aceasta dorim să creștem calitatea vieții vrâncenilor. Aceste proiecte situează Vrancea printre cele mai evoluate județe din țară din punct de vedere al alimentării cu apă și al canalizării. Sunt primele contracte de lucrări care sunt semnate în România în cadrul Programului Operațional de Infrastructură Mare”, a spus președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

În cadrul primei etape a proiectului Vranceaqua au fost finalizate lucrările în Focșani, Adjud, Odobești, Panciu și Mărășești, dar și în comunele Homocea, Golești și Cîmpineanca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?