Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

VIDEO și GALERIE FOTO: Vrancea Eroică: Ceremonial religios la Tișița, recitaluri la Focșani și Mărăști

Manifestările de comemorare a eroilor căzuți la Mărăști, Soveja și Mărășești, în campania din 1917 a Marelui Război, au continuat, sâmbătă, la Statuia Victoriei de la Tișița, unde a avut loc un ceremonial militar și religios. Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Cristian Dănuț, a transmis mesajul președintelui instituției, Marian Oprișan. Acesta a precizat că este de datoria noastră să păstrăm vie memoria eroilor. „Monumentul Victoriei, pe care stă scrisă legendara expresie „Pe aici nu se trece!“, simbolizează dârzenia, spiritul de sacrificiu și patriotismul înaintașilor noștri, care, în apriga bătălie de la Mărășești, cu prețul vieții lor, au pecetluit fiinţa României Mari. Vă îndemn să ne plecăm frunțile în memoria eroilor care își dorm somnul de veci în mausoleele din Vrancea, pentru că ei au scris cu sângele lor o pagină din istoria noastră în Primul Război Mondial și ne-au redat demnitatea de a exista ca națiune. Nu îi vom uita niciodată! Datorită curajului și spiritului lor de sacrificiu noi trăim astăzi într-o țară liberă și unită. De aceea, avem datoria de onoare de a păstra vie memoria eroilor, de a ne exprima recunoștința sinceră față de jertfa lor și, în același timp, de a realiza o construcție solidă pentru generațiile viitoare! Cinste eternă eroilor neamului! Așa să ne ajute Dumnezeu!“, se arată în mesajul transmis de președintele Consiliului Județean Vrancea. Manifestările au continuat la Mausoleul Eroilor din Mărăști, unde a avut loc un recital susținut de Ansamblul de Muzică Veche „Anton Pann”.

Tot sâmbătă, în Piața Unirii din municipiul Focșani a avut loc un spectacol artistic susținut de Cristofor Aldea Teodorovici, Andrei Păunescu & Totuşi, Magda Puskas, George Nicolescu, Zoia Alecu, Vasile Şeicaru, Victor Socaciu și Ducu Bertzi. Seara a continuat cu un spectacol de evocare istorică ”Pe aici nu se trece”, susținut de Nicolae Furdui Iancu, Grupul „Crai Nou”, Proiect K1, Paula Seling, Daniel Lazăr, Vlad Rădescu, Mihaela Rădescu și Sorin Francu.

Duminică, în Piața Unirii din Focșani a fost o expoziție de tehnică militară, organizată de Garnizoana Focșani. Cei prezenți duminică dimineață în Piața Unirii au putut asista și la un Concert de Fanfară, susținut de Fanfara Garnizoanei Focșani. Începând cu ora 18.00, în Piața Unirii din Municipiul Focșani a avut loc Conferinţa „Jertfa Unirii Noastre”, susținută de Dan Puric. Ulterior, tot în Piața Unirii din Focșani, a avut loc un concert extraordinar „Requiem“, susținut Leontina Văduva, Laura Bretan, Gheorghe Zamfir, Orchestra simfonică „Muntenia”, condusă de renumitul dirijor Daniel Jinga, și Corul ”Accoustic”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?