Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

VIDEO și GALERIE FOTO: Ionuț Dolănescu și Paula Seling – în Piața Unirii, ceremonial militar și religios – la Mausoleul Soveja. A început „Vrancea Eroică 1917- 2018“

Manifestările de comemorare a eroilor căzuți la Mărăști, Soveja și Mărășești în campania din 1917 a Marelui Război, au debutat, vineri, de la ora 17.00, la Mausoleul Eroilor Soveja. Manifestările sunt organizate de Muzeul Vrancei, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Vrancea. Evenimentul de la Soveja a început cu un ceremonial militar și religios susținut de un sobor de preoți. La manifestări au fost prezenți militari, șefi ai unor instituții publice deconcentrate, deputatul PSD de Vrancea Nicușor Halici, vicepreședinții Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare și Dănuț Cristian, prefectul Sorin Hornea, locuitori ai Sovejei, dar și ai altor localități vrâncene.

Primarul comunei Soveja, Costică Ciolan, a declarat că Soveja a fost parte activă la luptele din Primul Război Mondial, localitatea situându-se pe una din laturile triunghiului morții, de pe frontul Mărăști-Mărășești-Oituz. „Manifestarea de azi este premergătoare zilei de 6 august, zi de mare importanță pentru comemorarea eroilor care au luptat în cele mai aprige bătălii din Primul Război Mondial și care au făcut posibilă Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Este cunoscut prețul uman și material cu care s-au obținut aceste victorii înscrise cu litere de aur în cartea noastră de istorie“, a spus primarul Costică Ciolan.

Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare, a precizat că a venit cu mare emoție la Mausoleul Eroilor din Soveja, unde se odihnesc osemintele a mii de eroi care au plătit cu prețul vieții lor pentru o Românie reîntregită, pentru a transmite mesajul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, la comemorarea a 101 ani de la cele mai dramatice lupte din Primul Război Mondial, de pe linia frontului de luptă Mărăști – Mărășești – Soveja. „Astăzi, vă îndemn să ne plecăm frunțile în memoria eroilor care își dorm somnul de veci în mausoleele din Vrancea, pentru că ei au scris cu sângele lor o pagină din istoria noastră în Primul Război Mondial și ne-au redat demnitatea de a exista ca națiune. Nu îi vom uita niciodată! Datorită curajului și spiritului lor de sacrificiu noi trăim astăzi într-o țară liberă și unită. De aceea, avem datoria de onoare de a păstra vie memoria eroilor, de a ne exprima recunoștința sinceră față de jertfa lor și, în același timp, de a realiza o construcție solidă pentru generațiile viitoare! Cinste eternă eroilor neamului! Așa să ne ajute Dumnezeu!“, se arată în mesajul președintelui Marian Oprișan.

După slujba religioasă au fost depuse coroane de flori din partea Guvernului României, Consiliului Județean Vrancea, Primăria Soveja, Garnizoana Focșani, IPJ, IJJ și ISU Vrancea. De reținut că la manifestări au fost prezenți doar reprezentanți ai PSD și ALDE, alianță politică ce a și depus o coroană de flori la Masoleul eroilor din Soveja. Manifestările au continuat cu un mini-recital susținut de Corul ”Pastorala”. Ulterior, de la ora 20.30 a avut loc un recital cameral susținut de Diana Jipa – vioară și Ștefan Doniga – pian.

Vineri seară, în Piața Unirii din municipiul Focșani, a avut loc un spectacol artistic susținut de Orchestra „Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros, Corul Bărbătesc din Sâncel, jud. Alba, Maria Murgoci, Nicu Mâță, Paul Ananie, Gabriel Dumitru, Alexandru Pugna, Ciprian Roman, Cristian Fodor, Ovidiu Homorodean, Sebastian Stan, Ionuț Dolănescu, Dumitru Caulea, Ilie Caraș, Floarea Calotă, Veta Biriş, Mariana Anghel, Adriana Anghel. Seara s-a încheiat cu spectacolul artistic ”Din Cântecele Neamului”, susținut de Paula Seling și ”Cazanoi” Orchestra.

Ceremonial militar și religios organizat sîmbătă la Statuia Victoriei de la Tișița

Manifestările continuă sâmbătă, ora 17.00, la Statuia Victoriei de la Tișița, cu un ceremonial militar și religios, iar de la ora 20.30, la Mausoleul Eroilor Mărăști va avea loc un recital susținut de Ansamblul de Muzică Veche „Anton Pann”. Manifestările vor continua sâmbătă seară în Piața Unirii din municipiul Focșani, unde va avea loc un spectacol artistic susținut de Cristofor Aldea Teodorovici, Andrei Păunescu & Totuşi, Magda Puskas, George Nicolescu, Zoia Alecu, Vasile Şeicaru, Victor Socaciu, Ducu Bertzi. Seara va continua cu spectacolul de evocare istorică „Pe aici nu se trece”, susținut de Nicolae Furdui Iancu, Grupul „Crai Nou”, Proiect K1, Paula Seling, Daniel Lazăr, Vlad Rădescu, Mihaela Rădescu și Sorin Francu. Spectacolul va fi prezentat de Iuliana Tudor.

Conferinţa „Jertfa Unirii Noastre”, susținută de Dan Puric, duminică în Piața Unirii

Programul manifestărilor dedicate Memoriei Marelui Război continuă duminică, 5 august 2018, cu o expoziție de tehnică militară organizată de Garnizoana Focșani în Piața Unirii din municipiul Focșani în intervalul orar 10.00-15.00. Cei prezenți duminică dimineață în Piața Unirii vor putea lua parte la un Concert de Fanfară susținut de Fanfara Garnizoanei Focșani între orele 11.30-12.30. Începând cu ora 18.00, în Piața Unirii din Municipiul Focșani va avea loc Conferinţa „Jertfa Unirii Noastre”, susținută de Dan Puric. Ulterior, în Piața Unirii va avea loc un concert extraordinar susținut Leontina Văduva, Laura Bretan, Gheorghe Zamfir, Orchestra Metropolitană București „Muntenia”, condusă de renumitul dirijor Daniel Jinga și Corul ”Accoustic”.

„Parada Fanfarelor” în municipiul Focșani

Luni, 6 august 2018, de la ora 10.00, va avea loc un ceremonial militar și religios la Mausoleul Eroilor din municipiul Focșani. „Partidele politice, instituțiile, ONG-urile sau persoanele interesate să depună coroane de flori în cinstea eroilor căzuți în Primul Război Mondial sunt invitate să facă acest lucru în cadrul ceremonialului militar de la Mausoleul Eroilor Focșani de luni, 6 august 2018, ora 10.00“, se arată în comunicatul remis presei de organizatori.

Tot luni, de la ora 16.00, în municipiul Focșani, un număr de șase fanfare vor pleca într-o ”Paradă a Fanfarelor” pe traseul Teatrul Municipal ”Maior Gh. Pastia” – Ceasul Rău – Piața Unirii. Membrii Fanfarei ”Trandafirul” (Călăfindești, județul Suceava), Fanfara ”Valahia” (Giurgiu), Fanfara ”Zece Prăjini” (județul Iași), Fanfara ”Ivan Ivanovici” (Brăila), Fanfara ”Anatol Cazac” (Chișinău), Fanfara din Coștei (Voivodina, Serbia) vor susține recitaluri în Piața Unirii până la ora 20.00, când cei prezenți în piață vor putea urmări o transmisiune live a evenimentelor de comemorare de la Mausoleul Eroilor Mărășești. Pe 6 august 2018, de la 22.00 va avea loc în Piața Unirii din municipiul Focșani spectacolul extraordinar „Dansul Zmeilor”, urmat de un spectacol de excepție de muzică și flăcări susținut de ”Cobzality&Crispus”. Spectacolul va fi prezentat de Octavian Ursulescu.

Salve de tun și survol aerian în memoria eroilor din Primul Război Mondial

Evenimentele derulate în cadrul ”Vrancea Eroică” vor culmina cu momentele de comemorare a eroilor din data de 6 august 2018 de la Mausoleul Eroilor de la Mărășești, cu începere de la ora 19.00. Cu acest prilej, cei prezenți vor putea asista la:

salve de tun; survol aerian; ceremonial militar și religios; moment de reculegere cu intonarea ”Semnalului Liniștea”. După ceremonialul militar și religios, evenimentele de la Mausoleul Eroilor Mărășești vor continua cu spectacolul simfonic extraordinar ”Pe aici nu se trece!”, susținut de artiștii Gheorghe Zamfir, Laura Bretan, Leontina Văduva, acompaniați de Orchestra Metropolitană București „Muntenia” dirijată de maestrul Daniel Jinga și Corul ”Accoustic”.

Focșănenii care doresc să se deplaseze la Mausoleul Eroilor Mărășești pot beneficia de transport gratuit, cu mijloacele de transport public puse la dispoziție de Primăria Municipiului Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?