România nu figurează pe lista de distribuție a porumbului congelat contaminat cu Listeria Monocytogenes, produs în Ungaria, a anunțat, joi, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Instituția a primit aceste informații prin Punctul Național de Contact al Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje din România (PNC SFAAF RO). Reprezentanții ANSVSA afirmă că situația este monitorizată permanent.
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a anunțat într-un comunicat de presă că porumbul congelat și posibil alte legume congelate sunt sursa probabilă a contaminării cu bacteria Listeria Monocytogenes care afectează Austria, Danemarca, Finlanda, Suedia și Marea Britanie. Experții vor folosi secvențierea completă a genomului pentru a identifica sursa alimentară, care inițial s-a crezut că este limitată la porumbul congelat. Până în data de 8 iunie 2018 au fost raportate 47 de cazuri, inclusiv nouă decese, informează EFSA. Aceleași tulpini de Listeria Monocytogenes au fost detectate în legumele congelate produse de aceeași companie din Ungaria în 2016, 2017 și 2018, ceea ce sugerează că tulpinile au persistat în fabrica de procesare în pofida procedurilor de curățare și dezinfecție efectuate.
Informațiile disponibile confirmă contaminarea de la fabrica din Ungaria. Totuși, sunt necesare investigații amănunțite pentru a identifica punctele exacte ale contaminării la fabrica din Ungaria, precizează Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară.
În 29 iunie 2018, Oficiul pentru siguranța alimentară din Ungaria a interzis comercializarea tuturor legumelor congelate și a produselor congelate mixte produse de fabrica afectată în perioada august 2016 – iunie 2018, solicitând retragerea lor imediată și aducerea produselor în fabrică, pentru a se reduce riscul infectării.
Totuși, este posibil să apară noi cazuri din cauza perioadei lungi de incubație a liseriozei (de până la 70 de zile). Pentru reducerea riscului infecției, consumatorii trebuie să gătească complet legumele congelate, chiar dacă acestea sunt consumate în mod obișnuit fără a fi gătite (de exemplu în salate sau smoothies). Aceste sfaturi se aplică în special consumatorilor cu cel mai ridicat risc de a contracta listerioaza, cum ar fi vârstnicii, femeile însărcinate, nou-născuții și adulții care au un sistem imunitar slăbit, avertizează Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară.