Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

GALERIE FOTO: Grupul Vocal ACCORD, la Festivalul Internațional de Poezie și Muzică din Republica Moldova


În zilele de 23 și 24 iunie 2018, Grupul Vocal „Accord” din Focșani, care reprezintă Asociația pentru Promovarea Culturii și Mediului Accord, cu sediul în Mărășești, a participat la Festivalul Internațional de Poezie și Muzică „Eminesciana -2018”, ediția a XXXII-a, care a avut loc în raionul Strășeni, Republica Moldova, organizat de Consiliul Raional Strășeni. Festivalul dedicat creației poetului nepereche – Mihai Eminescu, s-a desfășurat pentru prima dată în anul 1986, iar de atunci, an de an, consecutiv, în ultima duminică a lunii iunie, iubitorii de frumos își dau întâlnire în Pădurea Scoreni, la 6 km de Strășeni, loc denumit simbolic: Poiana Eminescu.
Festivalul a fost structurat pe două zile. În seara de 23 iunie, ora 18.00, în incinta Casei Raionale de Cultură Strășeni, a avut loc spectacolul eveniment  „Rapsodii cu flori de tei”, genericul pentru al doilea an consecutiv al concertului ce prevestește Festivalul de Poezie și Muzică „Eminesciana”. Pe scena festivalului și-au dat întâlnire colective artistice din România, Belarus și Republica Moldova, iar spectatorii au fost absorbiți de programul prezentat de fiecare colectiv în parte, precum și de costumele tradiționale a fiecărei regiuni din țările menționate mai sus.
Grupul Vocal Accord a susținut (…) un recital de prelucrări folclorice în stil coral, făcând cunoscut publicului prezent stilul reprezentativ al grupului și al zonei Vrancea, atât prin intermediul muzicii cât și al portului popular. Alături de Grupul Accord au mai urcat pe scenă: ansamblul gazdă, a localității Strășeni, două ansambluri din zona Maramureș – „Cununa Săsarului”, comuna Recea și Asociația Culturală „Păstrătorii Tradiției Tăuții – Măgherăuș”. Județul Brăila a fost prezent prin reprezentanți ai Școlii Populare de Arte „Vespasian Lungu”. Din Belarus, a participat Ansamblul „Colorit” din localitatea Volcovask. La eveniment au fost invitați și reprezentanții mai multor comunități, care au proiecte comune economice și culturale cu Consiliul Raional Strășeni, prin delegațiile oficiale prezente: comuna Recea – Maramureș, Iași, București, Brăila, Belarus, Ukraina.
A doua zi de festival a fost marcată cu o încărcătură artistică specifică, începând cu parada portului popular, depuneri de flori la bustul poetului Mihai Eminescu și culminând cu un vast program artistic desfășurat în aer liber, în Poiana Eminescu, moment artistic intitulat „Dor de Eminescu”. Pe lângă formațiile prezente cu o seară înainte, unde au evoluat doar invitații din alte țări,  a doua zi a fost completată prin participarea și a altor formații corale din Republica Moldova, ansambluri, în care s-a realizat o inedită paletă cultural-artistică, rezonând  sincretismul prezent prin poezie și cântec eminescian, cu  momentele coregrafice. Totul a vibrat în spiritul omagierii luceafărului poeziei  noastre, căci peste tot în lume se recită și se contemplă stilul eminescian, Festivalul Internațional Eminesciana fiind cel mai mare festival dedicat lui Eminescu. În cele două zile de festival, Grupul Vocal Accord a reprezentat cu cinste județul nostru, organizatorii festivalului invitându-i cu drag și la următoarea ediție.

Frumos și emoționant este momentul când se întâlnesc românii din mai multe zone, mai ales în acest an, la ceas de centenar, vibrând și vorbind  împreună prin același grai artistic, alături și de prezența altor popoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?