Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

ULTIMA ORĂ! FOTO și VIDEO! Râul Trotuș a depășit cu 35 cm cota de pericol; CJSU s-a întrunit la Pufești; populația ar putea fi evacuată


La dispeceratul ISU Vrancea s-a primit o informare hidrologică prin care se transmite că astăzi, 30.06.2018 la ora 15.00 râul Trotuș, la stația hidrologică Vrinceni, a depășit cu 35 cm cota de pericol, tendința fiind de creștere.
ISU Vrancea
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) s-a întrunit la Pufești. Prefectul Sorin Hornea ne-a declarat înainte de intrarea în ședință: „În momentul de față, am intrat în avertizarea Cod Roșu pe Trotuș și avem și noi o parte de la vărsarea Trotușului în Siret. S-au creat niște meandre acolo și un braț bate aproape perpendicular pe dig. Este o eroziune încă din 2016, de la inundațiile trecute. Sunt spălări sub dalele de protecție a digului și aceste dale s-ar putea prăbuși. Hidroelectrica este în acțiune acolo și face lucrări de menținere în stare de funcționare pentru porțiunea respectivă de dig. O să luăm măsuri de siguranță și protecție, iar în cazul în care situația o va impune, probabil că se va ajunge la evacuarea populației, în cazul în care vom ajunge la concluzia că digul nu rezistă. În momentul de față nu există un astfel de risc, dar monitorizăm și suntem în stare de alertă”.
Un localnic spune că apa a rupt peste 15 metri din mal în două zile.
Videoclipul și fotografiile sunt proprietatea Monitorului de Vrancea și nu pot fi folosite sub nicio formă fără acordul cotidianului nostru!




UPDATE!
  Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor Bucuresti a emis sâmbătă după amiază o avertizare hidrologică, bazinele hidrologice afectate fiind Tisa, Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Someșul Mare, Mureș, Olt, Argeș, Ialomița, Siret, Prut și râurile din Dobrogea. 
 Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale COTELOR DE APÄ‚RARE. 
 Vrancea este vizată de CODUL GALBEN, de sâmbătă, ora 16:00 – până luni, ora 16:00, astfel: Rm. Sărat (județele Vrancea și Buzău), Putna (județul Vrancea), Bârlad (județele Iași, Neamț, BacÓ‘u, Vaslui, Vrancea și Galați), Siret – sector amonte confluențÓ‘ Trotuș (județele Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău și Vrancea), Siret – afluenții mici aferenți sectorului aval Ac. Galbeni (județele Bacău, Vrancea și Galați), iar de CODUL PORTOCALIU: – sâmbătă, până la ora 24:00, pe Siret – afluenții mici aferenți sectorului aval S.H. Adjudul Vechi (județele Vrancea și Galați), și până duminică la ora 16.00, pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – bazin superior și afluenți aferenți sectorului aval S.H. Bârlad (județele Iași, Neamț, BacÓ‘u, Vaslui, Vrancea și Galați), Siret – curs inferior aval confluențÓ‘ Trotuș (județele Vrancea și Galați).
  Institutul National de Hidrologie a emis avertizare COD ROÅžU în intervalul 30.06.2018 ora 16:00 – 30.06.2018 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice: TÓ‘rlung – bazin mijlociu și inferior (județele Covasna și Brașov), Trotuș – bazin aval S.H. Târgu Ocna (județele BacÓ‘u și Covasna).
            Se menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce și pe afluenți de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?